Rigtig mange tror det kræver en god og solid økonomi at rejse, men at rejse betyder ikke nødvendigvis at du skal kaste masser af penge i dyre flybilletter og hotelregninger.

Backpackerbudget-planlaegning

Der findes mange tricks til at få en fantastisk rejseoplevelse uden at have det helt store budget, men det forudsætter at du bruger tid på planlægningen og får lavet et backpackerbudget.

Vi har lavet guiden “Backpackerbudget – sådan rejser du billigt” så du kan planlægge en “low budget” rejse – og mulighederne er mange.

Sådan finder du de billigste Flybilletter

Backpackerbudget-Flybilletter Momondos søgemaskine

Flyrejser er generelt den dyreste måde at rejse på, men når det er sagt, så er der stadig billige flybilletter at finde – hvor billige, afhænger selvfølgelig af hvor du vil hen.

Et par tricks til at finde de billigste flybilletter er;

 • Tilmeld dig de forskellige flyselskabers nyhedsbreve – med jævne mellemrum laver de kampagner, hvor de presser priserne helt i bund
 • Når du kender din destination, så søg flyafgange fra forskellige lufthavne (Aalborg, Hamborg etc.) – der kan sagtens være flere tusinde kroner at spare
 • Tjek ALTID forskellige afrejsedage – både ud og hjem – også her er der store prisforskelle
 • På de lange strækninger er det indimellem billigere at udnytte et stopover i stedet for kun at have en mellemlanding
 • Begynd at holde øje med prisudviklingen ca. 6 mdr. før afrejse og book ca. 3 mdr. før – kommer du helt tæt på afrejse tidspunktet kan du risikere at billetterne bliver dyrere (men det er da også set omvendt).
 • Læs “Hvordan finder du de billige flybilletter”

Vores erfaringer med de bedste/billigste fly-søgemaskiner er;

 • Momondo.dk – 9 ud af 10 gange finder vi de billigste flybilletter hos dem.
  Siden er super brugervenlig, du har mange muligheder for at vælge forskelligt til og fra (selskaber du ikke vil flyve med, rundrejser, rejsetid, alliancer mv.)
  Deres priskalender indikerer hvilke dage der er billigst at flyve på – den fungerer super godt og er dejlig overskuelig.
 • Skyscanner.dk – også en fin søgemaskine, men oftest en tand dyrere end Momondo.
  Brug deres søgeagent som spiller perfekt.

Tilmeld dig “frequent flyer” programmerne hos de forskellige selskaber du flyver med.

Her opsparer du point, som du måske aldrig får noget ud af ELLER som du på et senere tidspunkt kan få glæde af ved fx. indenrigsflyvninger, billeje, lounges eller til at blive opgraderet på et fly – det er da værd at tage med.

Alle kan opspare disse point – også børn kan blive “frequent flyer”.

Sådan bor du billigst ude i verden

Backpackerbudget-overnatning2 Dorm (sovesal) i Cambodia

Der findes masser af gode og billige overnatningsmuligheder verden over.

Hvordan du bor billigst er et spørgsmål om hvor i verden du rejser hen, hvordan du rejser rundt, hvor primitivt du kan bo og om du rejser alene eller I er flere som skal bo sammen.

Blandt de mange muligheder er;

 • Couchsurfing – nok den absolut billigste overnatningsmetode, da det er helt gratis. MEN det vil virkelig være ildeset, om du benytter denne fantastiske mulighed alene med formålet om en gratis overnatning.
  Vælger du at melde dig ind på siden “couchsurfing“, så skal det være fordi du virkelig er interesseret i at blive en del af noget lokalt.
  Couchsurfing er baseret på at får en vært med en masse lokal viden og i bedste fald, en personlig guide.
  Vælger du denne form for overnatning, skal du være indstillet på at bruge tid sammen med din vært og have ønske om at se og opleve hvordan andre mennesker lever og bor i andre kulturer.
  Couchsurfing er en enestående chance for at skabe nye venskaber.
 • Dorms (sovesale) – her betaler du for en seng/overnatning og sover blandt andre backpackere. Det kan lyde afskrækkende for nogen, men kan i mange tilfælde faktisk være både pænt og hyggeligt. Man deles om bad og toilet.
 • Hostels – her kan du vælge mellem eget værelse og sovesale. Man deles om bad, toilet og køkken. Den helt store fordel ved at bo på hostels er, at man møder andre rejsende som kan bidrage med gode erfaringer.Opslagstavlerne på hostels er en af de bedste informationskilder på backpackerområder og bruges af både beboere og folk udefra til at søge information, finde rejsemakkere, jobs, kørelejlighed mv.

  Hostels er kendt for at give et rigtig godt socialt rejsenetværk og ofte holdes der forskellige hygge arrangementer. Vil du spare på restaurantbesøg, kan du selv købe ind og lave mad på hostels.

Backpackerbudget-hostel-tavle Opslagstavle på et hostel

 • Hoteller/moteller – Rejser I 2 sammen, kan det oftest godt betale sig at booke hotelværelser.På hostels og dorms betaler du pr. person hvorimod du på hotel/motel betaler pr. værelse. Denne forskel kan gøre at det bliver billigere at bo 2 på et billigt hotel end at betale for 2 på et hostel/dorm.

  Den store fordel ved at booke hotel/motel via Hotels.com er, at du (når du har signet dig op til deres Reward program, som er gratis) sparer op til gratis overnatninger. Læs om Rewards HER

 • Airbnb – den store forskel på hotel og Airbnb er, at du bor privat med alle de fornødenheder det må indebære. Airbnb er en privat netværksplatform man tilmelder sig, og hvor folk så kan leje/udleje deres huse, lejligheder, slotte eller hvad man nu måtte bor i.Det kan på mange måder være både hyggeligere og billigere at bo privat end på hotel.

Skal du til Australien, New Zealand, USA, Canada eller lignende lande, kan vi anbefale at du køber campingudstyr og på den måde enten helt sparer overnatningerne eller du overnatter på campingpladser, som er langt billigere end noget andet.

Mange steder finder du både naturcamps og shelters, som enten er gratis eller kun med symbolsk betaling til vedligeholdelse.

De fleste steder udenfor Europa kan du sagtens gå direkte fra gaden ind og booke en overnatning – og med lidt held, kan du måske også prutte priserne ned mange steder.

Booker du hotel via søgemaskiner, så lav altid et dobbelttjek på hotellets egen hjemmeside. Indimellem har hotellerne ekstra gode tilbud som du ikke finder på søgemaskinerne.

Nyttige links til at bo billigt:

Hostelbookers – Hostels – Hostelling International – Airbnb

Billig transport på din destination

Lokal og offentlig transport er i de fleste lande altid billigst.

Afhængig af hvor du rejser hen, så kan lokal og offentlig transport til gengæld godt variere en hel del med standarden.

Backpackerbudget-Transport Rickshaw i Nepal

Rejser du i sydøstasien, så er transport MEGET billigt og mulighederne er mange.

Tager du de helt lokale busser og toge – som er de absolut billigste – skal du forvente at der er rigtig mange stops undervejs OG at folk medbringer de mest mærkelige ting.

Der skal sættes god tid af, da du aldrig helt kan regne med hverken afgang- eller ankomsttidspunktet.

Der kører toge og busser rundt i hele sydøstasien – også mellem landene.

Det kan godt betale sig at tage et nattog eller natbus fra fx. Cambodia til Thailand – lige præcist disse busser/toge findes i 1., 2. og 3. klasses kategorier.

Prisforskellen er minimal, men det er forholdene ikke – derfor; vælg 1. klasse hvor du ligger ned hele vejen, kører hele natten og betaler voldsomt meget mindre end ved at flyve.

Backpackerbudget-bus En lidt overfyldt bus i Indien

At bruge den offentlige og lokale transport i sydøstasien er billigt, tidskrævende, underholdende og fakstisk en rigtig sjov oplevelse.

Rejser du i USA, Canada, Australien, New Zealand eller lignende lande kan du spare en hel del ved enten selv at købe en backpackerbil eller leje en bil.

Ved at købe en bil kan du være heldig at sælge den igen til nogenlunde samme pris og dermed kun have udgifter til benzin – til gengæld skal der sættes tid af til køb og salg.

Backpackerbudget-backpackerbil Backpackerbil i Cairns – Australien

Uanset om du køber eller lejer bil, giver det dig en fantastisk fleksibilitet. Du kan campere hvor du lyster – hvorimod du, hvis du vælger at køre med tog eller bus, skal betale for overnatninger og mad.

Her kan du læse om at købe backpackerbil i Australien

Har du brug for et billigt lift, så husk at tjekke opslagstavlerne på byens hostels. Ofte er der nogen som leder enten efter kørelejlighed eller nogen som har en ledig plads i bilen mod at deles om benzin udgifter.

Er du er i fx. Sydøstasien kan det varmt anbefales at leje scooter eller motorcykel.

Scooter er bestemt ikke ufarligt at køre på, da trafikken mange steder er horribel, men tør du alligevel kaste dig ud i scooterkørsel, så er det en fantastisk, meget billig og super fleksibel måde at komme rundt og udforske områder på.

Oftest forholder det sig sådan, at desto længere du lejer, desto billigere bliver det, og er I 2 som kører sammen, så finder I ikke nogen billigere måde at komme rundt på.

Backpackerbudget-scooter Køb af scooter i Vietnam

I mange lande kan du også med stor fordel lave aftaler med de lokale.

På de fleste strande kan du forhøre dig hos en bådejer om prisen for at sejle dig fra A til B, eller de kan hyres for en dag til at sejle dig rundt i området.

En strandsælger kan du også tit lave aftaler med – de har enten selv en bil eller kender nogen du måske kan hyre for en dag.

Udover du får en rigtig billig oplevelse, så gør du også noget godt for de lokale – som samtidig kan være en super gode guider.

Husk altid at prutte om priserne – som udgangspunkt kan du starte med at byde (måske endda under) 50% af prisen de foreslår – du fornemmer hurtigt om du skal langt længere op eller du faktisk kan presse prisen endnu længere ned.

Find billige seværdigheder når du rejser

Der findes altid billige, og de fleste steder også gratis, attraktioner.

Hvis du inden du ankommer til din destination læser lidt om hvad området har af seværdigheder, så vil du altid finde gratis muligheder.

Smut altid indenom et turistbureau i de lokale områder, de kan rådgive dig om hvor du bedst og billigst kan tage hen.

Findes der et hostel i dit område, så besøg det.

På et hostel vil der altid være en opslagstavle med en masse information og brochurer, og andre rejsende som kan anbefale dig steder som skal ses – samtidig kan de sikkert også give dig andre gode tricks og fif til andre ting.

Backpackerbudget-gratis-seværdigheder Der findes masser af gratis udendørs seværdigheder og oplevelser

Sørg for at have gode sko med, for skal det være billigt, så kræver det også at du er villig til at gå MEGET.

Fordelen ved at gå er at du hele tiden kommer forbi interessante ting og steder – ting som du måske ikke lige havde opdaget fra en bus, og ting/steder som måske ikke lige står skrevet ned som en særlig seværdighed. I bund og grund er alt nyt jo en slags “seværdighed” når du rejser.

Vær imødekommende overfor mennesker du møder på din vej – ofte er de venlige og hjælpsomme.

Du kan sagtens lære, se og opleve en masse om et sted, UDEN at bruge en masse penge.

Billig og god mad når du rejser

Streetfood – streetfood – streetfood….. Sjovt nok er den billigste mad, oftest også den bedste mad når du rejser.

Backpackerbudget-streetfood Streetfood i Tyskland

I de fleste lande finder du streetfood (gadekøkkender).

Mange tror fejlagtigt at streetfood er halvdårlig mad, med lav hygiejne og gamle råvarer som hele dagen har stået i solen overdænget af spyfluer – det kan ikke være mere forkert!

Streetfood findes i alle afskygninger lige fra et lille scooter-køkken med “mutters” små hjemmelavede retter til store flotte markeder.

Fuldstændig som det er tilfældet med almindelige restauranter, så er det altid en god fingerregel – er der mange mennesker, så er maden nok også god.

Den store fordel ved streetfood er at maden er frisk, lokal, original, veltilberedt og billig.

Det er her de lokale handler og spiser og da boderne ikke har opbevaringsfaciliteter, så bliver de friske råvarer leveret hver morgen.

Backpackerbudget-streetfood Streetfood i Mexico

Med streetfood får du den bedste lokale madoplevelse.

I Asien får du, til meget lave priser, mad som vi i Europa ville kategorisere som gourmet mad med alt indenfor skaldyr og fisk samt frugt som kommer direkte fra plantagen. Det smager fantastisk og der er ikke taget hensyn til “European taste style”.

Undgå så vidt muligt de aller mest turistede restauranter – de er som regel ikke de bedste, maden er lavet efter vores smagsløg og er mange steder direkte kedelig (og langt dyrere).

Find i stedet de små lokale restauranter i sidegader eller hold øje med hvor enten de lokale spiser eller hvor der er sidder flere andre backpackere.

En lille listig og fyldt restaurant – gerne hvor du kan se køkkenet i baggrunden – plejer at være et godt tegn.

De fleste steder finder du også de sædvanlige “Take Away barer” med lækre mellemøstlige og asiatiske retter.

Retter med dit valg af kød suppleret op med smagfulde og friske grøntsager, og som udgør et fuldt nærende og mættende måltid til små penge.

Backpackerbudget-hummusbar På Hummusbar i Budapest

Sidst, men ikke mindst – lav din egen mad!

De fleste steder er der mulighed for selv at købe billigt ind af lækre friske madvarer – så har du adgang til et køkken, så lav din egen mad.

Bor du på hotel, så vælg et hotel med et mindre “te-køkken” (dem er der mange af).

Bor du på hostels eller campingpladser, så er der altid køkkenfaciliteter.

Køber eller lejer du bil, så køb lidt udstyr til at lave mad undervejs.

Billig shopping på rejsen

Lad vær med at købe en masse ubrugelige souvenirs – tag i stedet en masse gode billeder, som du kan have glæde af resten af livet.

Til gengæld kan du med fordel allerede hjemmefra tjekke op på prisniveauet på dine destinationer.

Hvis du alligevel skal ud og spendere penge på fx. kamera, laptop, dykkerudstyr etc. så kan der være mange steder, hvor du med stor fordel kan investere i disse ting til en langt lavere pris end herhjemme.

Går din rejse til Asien, så kan du købe næsten alt tøj derude – drop at slæbe en masse t-shirts og shorts med hjemmefra, du kan få det hele derude og til spot priser – herudover, så bruger du langt mindre tøj end det du lige kan forestille dig.

Du vasker billigt, og du håndvasker endnu billigere.

Backpackerbudget-vasketøj Håndvask i Thailand

Husk i øvrigt på, at det meste mærkevare tøj er kopivarer, også selv om de siger det ikke er – prisen på det burde dog sætte nogle alarmklokker igang hos dig.

Gode personlige rejsebeskrivelser med backpackerrejser

Nu er det så bare at komme i gang med at planlægge din rejse.

Benytter du dig af guiden ovenfor, burde du kunne planlægge et backpackerbudget og rejse på et forholdsvist lavt budget.

Vi hører indimellem historier om bureauer som indikerer hvad et backpackerbudget bør ligge på – fx. fik Emilie & Daniel (vores 2 backpacker bloggere) af et velrenommeret ungdomsbureau at vide, at et budget for 2 personer (på 21 og 25 år) rundt i sydøstasien i 6 måneder skulle ligge på 100.000 kr. pr. person.

Var det tilfældet, var Emilie & Daniel aldrig kommet ud at rejse – hvem kan på 6-12 mdr. skrabe kr. 200.000 sammen?

De “overrulede” bureauets anbefaling og backpackede gennem Bali, Singapore, Thailand, Vietnam, Cambodia og Laos i 6 måneder, og med alt inkl. (flybillet, hoteller, mad, køb af motorcykel etc.) kostede rejsen totalt kr. 90.000,- for dem begge – altså under halvdelen af det et ungdomsbureau anbefalede.

Du skal ikke lade dig narre af bureauerne, men vær realistisk i din planlægning og sæt ikke for høje krav til standarder.

Under Backpackerrejser kan du læse om landene Emilie & Daniel rejste i, her får du detaljerede rejsebeskrivelser af hvert land inkl. alt om transport, mad, overnatninger og prisniveauer og guides til forskellige ting.

Har du forslag til andre gode og billige måder at rejse på, eller har du bare lyst til at smide en kommentar, kan du gøre det herunder.

Held & lykke med planlægningen