Amazonfloden er hovedpulsåren til livet i det nordlige Brasilien. Fra udmundingen ved Atlanterhavets kyst til den mindste lille biflod dybt inde i regnskoven.

Alle steder er de afhængige af denne vigtige ressource.

Før i tiden var floden livsnødvendig, den eneste kilde til omverdenen. Nu om dage findes både motorveje og lufthavne i de nordlige stater, dog stadig i begrænset omfang.

På trods af dette, så udgør floden stadig en vigtig del af rigtig mange menneskers liv.

Amazonfloden

En rejse ned ad Amazonfloden, eksempelvis fra Belém til Manaus, bringer én tættere på det liv, og på den mangfoldige kultur og natur, som det nordlige Brasilien kan tilbyde.

En rejse som tog mig en måned.

Hvordan finder du en båd

Det første man som regel gør, hvis man ønsker at opleve Amazonfloden, er at søge efter ture og priser på nettet. Her støder man hurtigt på overdrevede dyre priser på engelsksprogede hjemmesider.

Færgetiderne som du kan finde på nettet, er som oftest også kun vejledende, nøjagtig ligesom bus afgangstider i Brasilien.

Men fortvivl ikke. Det du gør er, at du køber en god solid hængekøje, i den havneby du ønsker at sejle fra. Det være sig enten Manaus, Belém, Santarém, eller hvor du måtte starte din rejse.

Hængekøjen bør ikke koste dig mere end 50 reais. Så går du ned på havnen og udvælger den båd, der kan føre dig til din destination.

Bådene er udstyret med store bannere, der skilter med destination (destinação), hvilke byer båden stopper (paragem), samt hvilken dag og hvad tid båden sejler. Billetten køber du bare ombord på båden.

Amazonfloden-hængekøjer

En rejse hele vejen fra Belém til Manaus kan gøres for 230 reais, hvis man ønsker at tage hele turen i et stræk. Men så følger der altså også morgenmad, frokost, og aftensmad med i prisen. Vær dog forberedt på, at spise ris, bønner og kød hver eneste dag.

Er du vant til at rejse rundt i Brasilien, så vil dette dog ikke komme som nogen stor overraskelse for dig.

Selve sejlturen

Selve sejlturen er ikke måske ikke den mest spændende del af oplevelsen. Det kommer lidt an på hvordan man anskuer tingene.

Hvis man forventer en sightseeingtur hvor man kommer tæt på regnskovens flora og fauna, så bliver man højst sandsynligt skuffet.

Man kommer til at se Amazonflodens særegne pink delfiner (botos), men udover det er chancen for at spotte et dyr yderst begrænset.

Amazonfloden-solopgang

Sejlturen bør i stedet ses som et offentligt transportmiddel, på lige fod med de mange busser og få toge, som kører folk på kryds og tværs af hele landet.

Set i det perspektiv, så er sejlturen ned af Amazonfloden en ren drøm i forhold til.

Ingen bumpede grusveje med 100 km/t, masser af plads til at gå rundt, bar på toppen af båden, og rig mulighed for at lære en masse nye mennesker at kende.

Amazonfloden

Livet langs floden

Fra båden kan man også observere en hel del af livet langs Amazonfloden. Selvbyggede huse dukker konstant op inde på bredden. Der er intet sted, hvor du ikke kan se en eller form for bebyggelse.

Nogle gange samles husene tættere til små landsbyer af 20-30 huse, men mange steder ligger de spredt med en kilometers afstand. Alle ligger de helt ned til flodbredden, og bag husene ligger intet andet end regnskov.

Amazonfloden-det-lokale-liv

Pludselig kan man observere to unge knægte komme spurtende ud af deres hus, med favnene fulde. Ned til deres lille aflange båd med påhængsmotor, og så i fuld fart efter vores færgebåd.

Deres båd sejler kun minimalt hurtigere end vores, så det tager et stykke tid før de har indhentet os.

De har lidt hjemmedyrkede grøntsager med, som de sælger til folk fra båden, hvorefter vender de om igen, tilbage til familien med dagens omsætning.

Amazonfloden

Næste dag sejler vi gennem et område, hvor mange børn sejler ud på floden i små kanoer, vinkende efter vores båd.

Folk på båden begynder at pakke tøj ind i plastikposer og smide det overbords, til stor glæde for børnene, som ræser efter de mange pakker der bliver kastet ud til dem.

Alle vinker de smilende, når de får fat i en af pakkerne. Anden proviant bliver også smidt ud til børnene, som formår at fange alle varerne inden de bliver taget væk af strømmen.

Ønsker man at komme tættere på det liv der leves, i og omkring floden og regnskoven, så er man nødt til at stå af båden.

Din rejse, din tid

Der er heldigvis ingen der har bestemt, at man skal sejle hele Amazonfloden i et stræk. Det er når man giver sig selv tid til at rejse, at man finder oplevelserne.

Således befandt jeg mig pludselig på en lille biflod, langt fra den store brede Amazonflod, med to missionærer fra den katolske kirke, på vej ind for at mødes med et lille lokalsamfund dybt inde i regnskoven.

Amazonfloden-lokalt

Jeg var faldet i snak med en ung kvinde på båden fra Belém. Hun var flyttet til Óbidos sammen med sin mand, som arbejdede som teologiprofessor og missionær for den katolske kirke.

Med stor interesse havde jeg hørt om deres arbejde, og var dernæst blevet inviteret med til at lære mere om kirkens arbejde, i både byerne og lokalsamfundene. En invitation jeg naturligvis havde sagt ja til.

Kirkens betydning

Uanset hvad man måtte mene om religion og dens udbredelsesmetoder, så er det imponerende at opleve, hvor langt ud i verden den har formået at sprede sit budskab.

Der er ingen tvivl om hvor indflydelsesrig en rolle kirken spiller, i de byer og lokalsamfund der ligger langs Amazonfloden.

Mange byer er grundlagt af kirkens missionærer. De personer som var med til at grundlægge byerne, har den dag i dag stadig betydningsfulde roller i lokalbefolkningen.

Skolerne er bygget af kirken mange steder, sociale events og festivaler bliver arrangeret af kirken. Ja, overalt er det tydeligt at observere kirkens indflydelse.

Amazonfloden

Dette kan man så igen mene om hvad man vil. En ting jeg dog bed mærke i var, hvor sikkert og trygt mange af samfundene var. Børn og unge kunne færdes om aften og natten problemfrit.

Mange steder var voksne selv på gaden hele natten for at patruljere.

Dette var særegen for andre steder i Brasilien, som jeg har besøgt, og noget som man bestemt ikke finder i de større brasilianske byer.

Destinação Manaus

Hvis Amazonfloden er hovedpulsåren, så er Manaus hjertet. Her strømmer alt liv igennem. Store tankskibe sejler til og fra Manaus med råstoffer og andre varer.

Mange store selskaber har afdeling i Manaus, takket være en 60 år gammel skattefri zone i byen.

Fly lander i en lind strøm i lufthavnen, som hvert år bringer millioner af turister til byen.

Mere end noget andet sted i Brasilien, så kan man i Manaus virkelig opleve det brasilianske samfunds mange lag.

Her finder du i sandhed essensen af Brasilien.

Amazonfloden

Kronen på værket er byens teater og operahus (Teatro Amazonas). En arkitektonisk perle fra det 19. århundrede, der står som en evig kulturel mindesten for Amazonas’ storhedstid.

Da gummieksporten eksplodere, gjorde Amazonas til en af de rigeste stater i landet, og komplet omstrukturerede områdets demografi.

Disse tider er for længst forbi i Manaus, men teatret arrangerer hver uge adskillige koncerter og forestillinger, for unge såvel som gamle. Absolut et besøg værd, hvis ens rejse går forbi Manaus.

Amazonfloden

Den uundgåelige kriminalitet

Desværre er de større byer i Brasilien også hårdt præget af kriminalitet, og her er Manaus ingen undtagelse.

Det måtte jeg lære på den hårde måde, da jeg fik taget mine penge og min mobiltelefon, af en tyveknægt.

Jeg synes dog ikke denne hændelse bør afskrække nogen fra at besøge hverken Manaus eller Brasilien. Det har i hvert fald ikke afskrækket mig, da jeg ikke ønsker at en dårlig episode, skal opveje de hundredvis af positive oplevelser og bekendtskaber jeg stiftede undervejs.

Udviser man sundt fornuft og holder sig til et par enkelte grundprincipper, så kan man sagtens færdes trygt i Brasilien.

Gør dig altid den tjeneste at tage en taxa eller motorcykeltaxa (moto) hjem, hvis du har været ude om aften/natten, uanset hvor kort du har hjem. De koster næsten ingenting i forhold til danske standarder.

Flere og flere byer har også Uber som du kan benytte, dog mest i det sydlige Brasilien. Udover det, så lad være med at flashe for meget med din nyeste mobil og andet gear. Ingen grund til at friste sarte sjæle.

Husk rejseforsikring

Sørg ALTID for at have din rejseforsikring i orden, når du rejser til et land som Brasilien.

Jeg havde heldigvis valgt en god rejseforsikring inden jeg tog hjemmefra, så der var ingen problemer med hensyn til mit røveri.

Ellers kan jeg kun give mine varmeste anbefalinger til, at du søger dit eget eventyr ned ad den vidunderlige Amazonflod.

Hvis du pakker din kuffert med positive rejsetanker og en iver efter eventyr, så er jeg sikker på du finder en oplevelse for livet.

Artiklen er udarbejdet af Åge Rosenberg fra Rejseforsikringsguiden.dk 


Læs flere artikler fra Syd- & Mellemamerika HER