Fakta om Vietnam
Bliv godt klædt på inden du rejser – her kan du læse fakta om Vietnam og om alt det du bør vide inden rejsen.
Planlægger du en rejse til Vietnam, så er der nogle ting du skal vide inden du rejser – dem kan du læse om her…
Pas & Visum
I Vietnam er reglerne om pas og visum afhængige af hvor længe du skal opholde dig i landet.
Under 15 dage:
Ved ophold under 15 dage er man som dansker fritaget for visum, hvis flg. er overholdt:
- Passet skal være gyldigt i 6 måneder fra indrejsedato.
- Du skal have en gyldig returbillet eller anden dokumentation for at du forlader landet inden for de 15 dage. Det kan dog lade sig gøre for backpackere at krydse grænsen uden dokumentation for at de forlader landet inden for de 15 dage.
- Der skal gå min. 30 dage inden du igen rejser ind i landet (alternativt skal du søge visum).
Over 15 dage:
Skal du opholde dig i Vietnam i mere end 15 dage kræver det at du søger visum. Visum skal søges ved den Vietnamesiske ambassade.
- Passet skal være gyldigt i 90 dage fra indrejsedatoen.
Søg visum HER (gælder kun ved indflyvning. Ved landegrænser er der andre regler, læs herunder).
Tips til pas og visum:
- Kommer du til Vietnam via en landegrænse, så er det ved grænsen du søger dit visum (skal ikke søges i forvejen) – her vil du automatisk få et 30 dages visum.
- Du skal altid tjekke prisen på et visum! Kommer du til Vietnam via en landegrænse, vil grænsepolitiet altid gerne tjene lidt ekstra og forsøger derfor at sælge visummet til en højere pris. De forsøger også at lægge gebyrer på forskellige ting – alt sammen noget som du ikke ved lov er forpligtet til at betale. Man skal ALTID prutte om prisen, som dog ikke vil være under mindsteprisen på $40 dollars (tjek opdaterede priser).
- Tag et billede af dit pas, navnet på dit hotel samt flynummeret hjemmefra. Så er du fri for at rode alle tingene frem i flyveren, når du skal udfylde visumskemaet.
- I Vietnam kan visum til andre nabolande købes flere steder, bla. i små kiosker, som de også kalder ”Travel Agencies”. De er lidt dyrere, men det er hurtig ekspedition og du får dit visum indenfor et par dage. Husk at medbringe et billede samt dit pas, som de skal bruge til at lave visummet. (tjek altid på nettet om kiosken er troværdig)
Valuta & penge
Valuta: I Vietnam hedder møntfoden Dong (VND). Dong kan ikke købes i Danmark, men du kan med stor fordel købe amerikanske dollars, som kan veksles overalt i Vietnam.
Du kan også vælge at hæve Dong i en ATM hæveautomat, som ligeledes ligger overalt.
Dong kan endvidere hæves/veksles både i banker, på vekselkontorer, og de fleste hoteller tilbyder også veksling af penge.
Tips til penge:
- Hæver du i ATM hæveautomaterne, så hæv altid maksimum aht. gebyret (både det danske og det vietnamesiske).
- Hav altid godt med 5000-20.000 dong sedler i lommen til taxaer, små køb og drikkepenge. Det er ikke altid de kan give tilbage, hvis du kommer med store sedler.
- Download valutaomregner App’en så du altid har den ved hånden – den kører offline og er slet ikke til at undvære:
App Store – iPhones
Google Play – Android - HUSK – IKKE at køre med store sedler i tøjet, pungen, håndtasken osv. når du kører rundt på fx scooter – og bliver stoppet af politiet. De vil ALTID finde på et eller andet som du har gjort forkert og bøden matcher, sjovt nok, ALTID de penge du har på dig – så gem dine store sedler!
- Krydser du landegrænsen, så sørg for at have nogle dollars med – du kan ikke legalt hæve eller veksle penge ved grænsen!
Valutakursen på Dong kan du se HER
Drikkepenge
I Vietnam lægger man næsten altid lidt drikkepenge og især på restauranter & barer, til hotelpersonalet, til de lokale guider etc. Det er en del af de ansattes løn (som uden drikkepenge er så godt som ingenting).
Nogle restauranter, barer og caféer lægger dog selv 15% i service charge på regningen, så tjek lige regningen inden du betaler.
Vaccinationer
Snakken om hvilke vaccinationer man skal have for at rejse til Vietnam, giver konstant anledning til stor diskussion. En ting er hvad alle de rejsende mener og synes, en anden ting er hvad lægerne anbefaler – her er der store forskelle.
Nogle læger anbefaler hele molevitten hepatitis A+B, Japansk hjernebetændelse, Rabies, Tuberkulose, Gul feber, Malaria etc. etc. Her vil vi gerne understrege – der bliver tjent rigtig MANGE penge på disse vacciner og måske du ikke behøver størstedelen af dem!
Tal med din læge og ikke mindst om, hvor du skal hen i Vietnam og vælg så de vacciner, som gør dig tryg. Spørg evt. andre som har været afsted.
Klima
Året rundt kan du rejse til Vietnam og finde varmt vejr, men du skal være obs på, at temperaturerne er forskellige alt afhængig om du tager til nord, central eller syd Vietnam.
En fingerregel er; skinner solen i det sydlige, kan du forvente regn i det nordlige og omvendt.
Nordvietnam med Hanoi:
Den nordlige del af Vietnam er med subtropisk klima og der skelnes mellem vinter og sommer.
Vinteren ligger fra ca. december til marts og temperaturerne kan falde til 15 grader og i bjergene kan der ligefrem være nattefrost.
Sommeren (og regntiden) ligger fra ca. maj til oktober med temperaturer over 30 grader.
Den bedste tid at rejse at rejse til nordvietnam på, er fra oktober til december (grundet mindre regn og klart vejr)
Centralvietnam med Da Nang:
I centralvietnam lille regntiden fra ca. september til februar.
Tørtiden ligger fra ca. marts til august.
Den bedste tid at rejse til central-vietnam er fra februar til august.
Sydvietnam med Ho Chi Minh:
I det sydvietnam, hvor der er tropisk klima, ligger temperaturerne året rundt på omkring 30 grader, og hvor kun regn og tørtiden ændre på luftfugtigheden.
Regntiden ligger fra ca. maj til oktober.
Tørtiden ligger fra ca. november til april.
Den bedste tid at rejse til sydvietnam er fra november til januar.
Tidsforskel
Tidsforskellen i Vietnam afhænger af vores vinter- og sommertid.
Dansk sommertid: +5 timer
Dansk vintertid: +6 timer
Strøm, wi-fi & mobiler
Strøm: Vietnam kører ligesom Danmark med 220V og stik/stikkontakter er (næsten) alle steder som vores – der kan dog være enkelte undtagelser, hvorfor det kan være fornuftigt at medbringe en adapter.
Mobil: Du kan sagtens bruge din egen mobil og simkort i Vietnam, MEN du skal være opmærksom på, at du skal anvende Roaming og det kan blive en dyr fornøjelse – ikke kun når du selv ringer eller sender sms, men også når du modtager opkald/sms.
Der findes 2 bedre alternativer:
- Køb et vietnamesisk taletidskort (simkort) og sæt i din telefon. Det er super billigt og du kan bruge apps uanset hvor du befinder dig, hvilket gør det muligt at benytte kort og gps, at søge på fx restauranter, hoteller, seværdigheder eller finde hjælp ved nødstilfælde etc.
- Når du er steder med wi-fi så brug Messenger, Facetime, Skype, Viber eller hvad du nu er koblet op på – det er helt gratis.
Wi-fi: Er der de fleste steder, men med meget svingende dækning. De fleste caféer, barer og restauranter leverer koden sammen med drinks/maden, men ellers spørger du bare efter den.