Asien  Ι  Japan Ι  Koyasan

Guide til Koyasan

Koyasan er en lille kulturel perle gemt væk oppe i bjergene, 100 km syd for Kyoto og Osaka. Byen blev grundlagt i 819 af munken Kukai, bedre kendt som Kobo Daishi.

Oprindeligt var Koyasan ikke en by, men blot hjemsted for det første tempel, Kongobu-ji, bygget af Shingon Buddhist sekten som Kobo Daishi grundlagde.

Kobo Daishi statue - Guide til Koyasan
Kobo Daishi statue på Okunoin kirkegården

Templet blev, ifølge historien, placeret på toppen af bjerget Mount Koya, idet bjerget ligger i midten af 7 andre bjerge der tilsammen danner en lotusblomst…

Med årene voksede der en by op omkring Kongobu-ji templet og i dag rummer byen mere end 100 templer samt bla. et universitet specialiseret i religionsstudier.

I den østlige ende af byen grundlagdes Okunoin kirkegården hvor områdets munke blev begravet.

Med tiden steg Koyasan og Okunoins popularitet som værende et meget helligt sted og kirkegården blev gravsted for mange af Japans kejsere, shogoner, samuraier osv.

Guide til Koyasan

Turen til Koyasan

Turen til Koyasan kan være lidt omstændig afhængigt af hvor man kommer fra. Det nemmeste er som udgangspunkt at begive sig til Osaka og fra Osaka’s Namba Station, tage Nankai Limited Express til Gokuakubashi Station.

Bjerg togbane til Koyasan
En lille bjergbane kører de sidste kilometer op ad bjerget

Turen tager 1,15 time og koster ca. 2.000 Yen (120 kr) hver vej.

Fra Gokuakubashi Station går bjergbanen til Koyasan Station. Turen tager ca. 10 minutter og koster 390 Yen hver vej. Det går stejlt opad med udsigt over dalene nedenfor Mount Koya.

Overnatning i Koyasan

Det er muligt at tage til Koyasan på en 1-dags tur fra Osaka eller Kyoto, men det vil være en skam.

Overnatning i tempel - 2 dage i Koyasan
En del templer tilbyder overnatning

Dels fordi rejsetiden vil gøre opholdet kort, men også fordi man går glip af muligheden for at opleve byen og kirkegården om aftenen når de mange lamper tændes.

Det anbefales derfor at tage minimum 1 og gerne flere overnatninger.

Det er muligt at booke sig ind på en række af byens Shukubo templer, dvs. templer som tilbyder overnatning, hvilket varmt kan anbefales. Her kan man opleve forskellige grader af original tempel og kloster levevis sammen med stedets munke.

Dette er en spændende oplevelse omend man skal være forberedt på at nogle af stederne kan forekomme lidt primitive hvis man er vant til at bo på hotel.

Japansk værelse - Overnatning i tempel - Koyasan
Enkelt indrettet japansk værelse med Futon madresser på gulvet

Oftest er der tale om værelser indrettet i traditionel japansk stil med Tatami måtter på gulvet og Futon madrasser at sove på, samt fælles bad.

Maden er typisk vegansk og indtages siddende på gulvet. Bad er oftest fælles (mænd og kvinder adskilt) mens der de fleste steder er toilet på værelset.

Man får ved ankomst udleveret en Yukaka (kimono) som man bærer i forbindelse med badning eller når man slapper af på værelset.

Flere af stederne har man mulighed for at deltage i messe eller meditation tidligt om morgenen. En unik mulighed for at få et indblik i munkenes hverdag.

Klargøring til Tempel middag - Guide til Koyasan
En munk gør klar til aftenens måltid

Prisen for at bo i et kloster er en del højere end et normalt hotelværelse i en japansk storby. Ofte koster det et par tusinde kroner pr. nat, men dels får man en interessant og anderledes oplevelse og dels inkluderer prisen morgenmad. Nogle steder også aftensmad.

Det anbefales at bruge lidt tid på at kigge nærmere på de forskellige templer og klostre via f.eks. Booking.com, Tripadvisor eller lignende.

Husk at booke i god tid da efterspørgslen er høj og udbudet begrænset – og husk samtidig at medbringe rigeligt med kontanter idet de fleste templer forlanger kontant betaling!

Tempel versus kloster

Et tempel er der hvor man afholder ceremonier, mens et kloster er der hvor munkene bor. Et Shukubo er typisk et tempel med et kloster tilknyttet, som tilbyder overnatning for turister.

Jeg anvender primært udtrykket tempel som fællesbetegnelse.

I Koyasan ligger der et kloster i tilknytning til ca. halvdelen af byens templer, mens templerne i storbyerne (som f.eks. Kyoto) oftest ikke har et kloster tilknyttet.

Okunoin kirkegården

Okunion kirkegården er en af højdepunkterne i Koyasan. Den ligger i den modsatte ende af hovedgaden i forhold til byens indgangsportal og er et par kilometer lang.

Smukke gravsteder i Koyasan
Okunoin kirkegården er utrolig smuk

Her findes mere end 200.000 gravstene og en lang række af Japans kejsere, shogun’er og samuraier ligger begravet her.

I den fjerne ende af kirkegården ligger Kobo Daishi’s mausoleum hvor munkene hver morgen bringer offergaver i form af mad, ligesom der i løbet af dagen er ceremonier.

Torodo templet

Til højre for mausoleum’ ligger Torodo templet med de 10.000 lanterner. Historiebøgerne siger at nogle af dem har brændt i over 1.000 år og vil brænde til evig tid…

Toroda Hall i Koyasan
Torodo templet med de 10.000 lanterner

En af de ting man lægger mærke til, er de mange små Jizu statuer med rød ”hagesmæk”. De vogter bla. over de døde børns sjæle og er placeret der af børnenes forældre som et minde.

Familie og venner syer de små hagesmække og huer for at ære og mindes de afdøde.

Der er utroligt mange små figurer med hagesmække, men kirkegården er gammel og børnedødeligheden var høj i gamle dage.

Jizu statuer - Guide til Koyasan
Hundredevis af små Jizu statuer med hagesmæk

Det er en oplevelse at gå gennem kirkegården om aftenen når lanternerne er tændt. Et par gange om ugen arrangeres guidede ture gennem kirkegården.

Spørg på turistinformationen for tid og sted.

Templer

Jeg vil egentlig ikke bruge så meget tid på at gennemgå de mange templer, der alle ligger i et afgrænset område i Koyasan og er let tilgængelige på en tur igennem byen.

Konpon Daito pagoden - Guide til Koyasan
Konpon Daito pagoden om aftenen

Man bør dog bestemt besøge Kongobuji templet, hovedtemplet for Shingon buddhismen, og Danjo Garan som er tempelområdet omkring Konpon Daito pagoden.

Jeg vil også anbefale at gå en tur omkring Konpon Daito pagoden om aftenen når den er oplyst, hvilket er et flot syn.

Koyasan’s byport Daimon Gate
Koyasan’s byport Daimon Gate

Herudover findes der 10-12 andre templer som helt eller delvist er åbne for turister og min anbefaling er, at gå ind forbi turistinformationen og få en snak med dem.

De har engelsktalende personale og kan forklare lidt om de enkelte steder ligesom de har kort over byen.

Har man en hel dag til rådighed – og er man i god form – kan det anbefales at gå ud til Daimon Gate som er byens port og indgang til byen.

Herfra kan man gå de ca. 3 km gennem hele byen og fortsætte de ca. 2 km videre gennem kirkegården til Kobo Daishi’s hvilested. Undervejs kan man besøge diverse templer og spise frokost på en af byens (få) restauranter.

Fra kirkegården går der bus tilbage til byen eller man kan gå turen tilbage.

Afslapning i Koyasan

Koyasan er et lille mini-samfund hvor man møder munke på gaderne og efter et par dage har man set meget af det der umiddelbart er at opleve.

Guide til Koyasan
Koyasan smukke omgivelser indbyder til afslapning

Det betyder dog ikke at man skal rejse sin vej. Det betyder blot, at man skal være indstillet på at slappe af og blot nyde livet iblandt templer, munke og stilhed…

Har man tiden til det, vil Koyasan være et ideelt sted at tilbringe en uge eller to med meditation, vandreture, sund mad og ro i sindet.

Livet på toppen af bjerget går meget langsomt og man kommer hurtigt ned i et lavere gear…

Vandring

Omkring Koyasan findes et antal vandreruter.

Vandrestokke ved et tempel i Koyasan
Vandrestokke udenfor et tempel

Fra tidernes morgen har Koyasan været destinationen for mange af Japans munke. Og ligesom alle veje fører til Rom, så er der mange pilgrimsruter der ender i Koyasan.

De af jer der på TV2 fulgte Mikael Bertelsens pilgrimsvandring på Shikoku 88 i 2017, vil erindre at han efter endt vandring tog toget til Mount Koya. Her tilbragte han et par dage inden han rejste hjem.

Er man interesseret i at vandre nogle af disse ruter kan turistinformationen i Koyasan hjælpe med kort og vejledning.

God fornøjelse !

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Translate »