Når man sidder og skal planlægge sin første rejse til en ny destination, er det en stor hjælp at læse rejseguides og få inspiration til de oplevelser der venter.
Men rejsebureauerne og de store rejsesites har ofte de samme 10 seværdigheder på listen. Dette betyder dels at alle turisterne er samlet ét sted, og dels at man kun oplever det samme som naboen der var afsted året forinden.
I Hong Kong er der rig mulighed for at komme off the beaten track
I mine øvrige rejsebeskrivelser om Hong Kong har jeg blandet de bedste af de populære steder med de lidt mere ukendte, men ofte lige så interessante steder.
I denne artikel giver jeg dig gode tips og insider viden om Hong Kong off the beaten track. Nogle anderledes oplevelser som jeg selv, som indbygger i byen, har haft fornøjelse af.
Hong Kong off the beaten track
Hiking i Hong Kong
I de år jeg boede i Hong Kong blev en af mine ynglingsbeskæftigelser i weekenderne at tage ud på vandreture. Hiking som det hedder på engelsk.
Hong Kong opfattes oftest som indbegrebet af storby og betonjungle. Men faktisk består over halvdelen af Hong Kong af fantastisk smuk natur med bjerge, skove og strande.
Vandreruter
En oplevelse du ikke må gå glip af. Så lad os tage ud og kigge på et par af de bedre vandreruter.
Hong Kong byder på fantastisk natur og flere hundrede kilometer vandreruter
Sai Kung
I ”New Territories & Outlying Islands” artiklen skriver jeg lidt om den lille fiskerby Sai Kung.
Den ligger på grænsen til en stor nationalpark af samme navn. Her løber en 100 km lang vandrerute kaldet ”MacLehose trail” opkaldt efter den tidligere Hong Kong guvernør Sir MacLehose.
Vandreruten: 6,5 km lang
Varighed: 2 timer
Ruten er opdelt i etaper og en af disse etaper, fra Pak Tam Au til Ham Tin Wan Beach, er med tiden blevet min klare favorit. Ruten er ca. 6,5 km lang og kan tilbagelægges på under 2 timer.
Der er et par gode stigninger undervejs, men er man i bare nogenlunde god form er det ingen sag.
Ruten ender ved Ham Tin Wan Beach som er en dejlig hvid sandstrand beliggende inde i en bugt. Her kan man få en forfriskning og tilbringe et par timer inden turen går med båd tilbage til Sai Kung.
Bedste vandrerute I Hong Kong – Pak Tam Au til Ham Tin Beach
Sådan kommer du til Sai Kung
Ruten starter ved MacLehose Stage 2 Entrance ved Pak Tam Au inde i Sai Kung nationalparken.
Fra Sai Kung busholdepladsen (ved 7-Eleven) tager man bus nr. 94 til Pak Tam Au. Giv chaufføren besked om at I gerne vil af ved Pak Tam Au, der da der ikke er så god skiltning forud.
Ved Pak Tam Au er der toiletter og en sodavandsautomat og herfra starter ruten.
Turen starter ved havoverfladen og tager dig op i 160 meters højde inden du ender nede ved havoverfladen igen.
Oplevelser på ruten
Følg stierne og skiltningen igennem det smukke landskab. Undervejs er der rig mulighed for at sætte sig og nyde naturen, spise en madpakke og tage nogle flotte billeder.
Bliv ikke forskrækket hvis der pludselig kommer en ko ud af krattet – de går frit omkring i området.
Ruten er godt afmærket
Forladte landsbyer
Undervejs passerer man et par forladte landsbyer med lidt huse som efterhånden er blevet overtaget af naturen. Træer og buske er vokset henover og ind igennem, hvilket faktisk er smukt.
Det sidste stykke inden stranden, er et fladt eng-område hvor man går langs en kanal. Til sidst kommer man til Ham Tin stranden.
Naturen i gang med at overtage et forladt hus
Ved Ham Tin findes en lille cafe som sælger lidt kedelig mad samt øl, sodavand, is m.m. Her køber man også billet til båden tilbage til Sai Kung.
Bådene afgår hver time frem til kl. 18:00 og turen koster 120-150 HK$ per person.
I meget dårligt vejr sejler bådene dog ikke. Jeg har aldrig oplevet det selv, men man bør være forberedt på at gå tilbage igen.
Efter et par timers vandretur er det skønt at kunne hoppe i bølgen blå
Mulighed for camping
Det er muligt at campere på stranden og har man ikke selv et telt med kan det lejes i cafe’en.
Har man lyst til at udforske området yderligere fortsætter MacLehose ruten yderligere 4 km fra Ham Tin strandens sydlige ende, til Sai Wan Pavillion. Herfra går der bus tilbage til Sai Kung.
Undervejs passerer man Sai Wan Beach, som ligeledes er en smuk strand og hvor der også er en campingplads.
Ved Ham Tin Beach findes en lille café hvor man kan købe mad og drikke, leje telt og booke plads på båden tilbage til Sai Kung
Sejlturen tilbage til Sai Kung
Jeg vil dog anbefale at tage turen med båd tilbage til Sai Kung. Her får man lejlighed til at opleve lidt af Hong Kong’s smukke kyster og øer.
Undervejs passerer man på højre side High Land Reservoir, som er endnu et af Hong Kong’s store vand-reservoir’er (læs også New Territories). Ud mod kysten er bygget en stor dæmning som skiller de ca. 270 millioner kubikmeter ferskvand fra havet.
Hver time dagen igennem sejler der både tilbage til Sai Kung
Længere inde i bugten passerer man et par flydende fiskerbyer. Her har familier i generationer levet og opdrættet fisk og skalddyr i store bure.
Vel fremme i Sai Kung kan man møde fiskerne i havnen. Samt nyde det store udvalg af fisk og skaldyr på en af de mange fiskerestauranter.
Om aftenen er der fuldt hus på Sai Kung’s mange fiskerestauranter
Sæt en dag af til turen. Nyd den fantastiske natur og den fine badestrand. Spis middag på en af Sai Kung’s fiskerestauranter om aftenen.
Dragon’s Back
En anden rigtig god og flot vandrerute er Dragon’s Back som ligger på Hong Kong Island’s syd-østlige side.
Den er let tilgængelig og byder på en fin natur med flotte kig udover kysten og de omkringliggende øer. Ruten er meget populær hvorfor der i weekenderne kan være en del mennesker på ruten.
Udsigten undervejs på Dragon’s Back ruten er fantastisk
Vandreruten: 8 km
Varighed: 3 timer
Dragon’s Back er en del af rute 8 på den 50 km lange Hong Kong Trail. Selve Dragon’s Back ruten er på 8 km og kan tilbagelægges på ca. 3 timer inkl. pauser.
Der er god skiltning undervejs, som her ved Shek O Peak i 284 meters højde
Sådan kommer du til Dragon’s Back
Ruten starter lidt oppe ad bjerget hvortil man kommer med bus.
Tag den blå Island metro linie til Shai Kei Wan Station, gå ud ad Exit 3A og tag bus 9 imod Shek O. Stå af ved To Tei Wan bus stop.
Giv evt. chaufføren besked om at I skal af her eller hold øje med annonceringen i bussen.
Ruten starter lidt oppe ad bjerget og følger dragens ryg inden den ender ved Big Wave Bay
Busstoppestedet er midt på en lidt øde bjergvej lidt oppe ad bjerget. Ruten starter lige på den anden side af vejen, så det er nemt at finde.
Dragon’s Back består, som navnet antyder, af en samling mindre bjergtoppe der tilsammen minder om en drages ryg.
Toppen ligger i 284 meters højde, men starter du ved To Tei Wan er du allerede halvvejs oppe.
Oplevelser på ruten
Ruten byder på fin natur og nogle fantastiske kig udover kyster og øer i det syd-østlige Hong Kong. Turen ender ved Big Wave Bay hvor man kan bade, surfe og nyde eftermiddagen.
Undervejs på ruten findes desværre ingen toiletter eller vandposter, så det er vigtigt at medbringe lidt drikkevarer m.m. Ruten deler sig undervejs, så hold øje med skiltene og gå efter Dragon’s Back og Big Wave Bay.
Fremme ved Big Wave Bay bliver man belønnet med en fin badestrand, kiosker og toiletter
I Big Wave Bay er der toiletter og et par små butikker.
Er man blevet rigtigt sulten, kan man fortsætte de knapt 2 km ad Big Wave Bay Road forbi golfbanen til Shek O. Her ligger et par små restauranter og det er også hvorfra bussen tilbage til bla. Chai Wan afgår.
Øvrig Hiking i Hong Kong
Hong Kong byder på en række fantastiske vandreruter og ovennævnte er blot en forsmag på hvad der findes.
Er du vandre-entusiast kan jeg bestemt anbefale at udforske flere af ruterne i Sai Kung, Lamma Island, Lantau Island og Hong Kong Island.
Solen går ned over Ham Tin Beach mens folk sætter telte op på stranden og gør klar til natten
Med lidt planlægning kan det endda gøre ferien til Hong Kong billigere, idet der på mange af ruterne er teltpladser som kan benyttes gratis.
Telt og liggeunderlag kan du købe billigt i en af de mange fritidsbutikker i Hong Kong. Jeg kan anbefale RC Outfitters som bor i Oriental House lige ved Exit D3 ved Mong Kok Station.
Dykning Sai Kung
Hong Kong er ikke umiddelbart det man forbinder med god dykning. Man skal også være heldig for at opleve god sigt, men der er faktisk et par udmærkede dykkersteder ud for Sai Kung nationalpark.
Bortset fra en gammel bil som nogle kinesiske smuglere dumpede i havet for mange år siden, findes der desværre ikke nogle interessant vrag i området. Der findes lidt koraller og er man til nøgensnegle og lignende er der et pænt udvalg af disse.
Naturen omkring Sai Kung Nationalparken er fantastisk flot
Den nemmeste måde at komme på dykkertur er, at besøge en af de mange dykkercentre i Hong Kong. 3 af dem ligger i Wan Chai/Causeway Bay samt 3 i TST.
De har som regel et veludstyret katalog af dykkerferier rundt i Asien, men også i Sai Kung området, ligesom de udlejer det udstyr du behøver.
Instruktionen foregår på Kantonesisk, men hvor svært kan det være…
Udover oplevelsen under vandet er det en fornøjelse at sejle rundt i den smukke natur i området omkring Sai Kung.
Vandtemperaturen omkring Hong Kong ligger imellem 25 og 30 grader fra maj til oktober.
Dykkerbådene afgår fra Hebe Haven som er en lille havn i nærheden af Sai Kung. Tag metro’en til Hang Hau eller Choi Hung Station, afhængigt af hvor du kommer fra. Tag herfra en taxi til Heben Have (på kinesisk 白沙灣).
Dykkerbådene sejler fra Hebe Haven nær Sai Kung
Woodoo og heksekunster i Hong Kong
Hennesy Road er en af Hong Kong Island’s travle hovedgader.
Busser, biler og sporvogne larmer afsted og dagen igennem er der fyldt med folk fra morgen til aften.
Mellem Wan Chai og Causeway Bay kører man under Canal Road – en 4-sporet hovedvej der kører henover bydelen. Kommer man forbi efter mørkets frembrud, kan man i området under bropillerne blive vidne til en kinesisk version af heksekunster.
Et par ældgamle kvinder tjener til dagen og vejen ved bla. at nedkalde onde ånder over en irriterende nabo eller spå om fremtiden…
Et lettere teatralsk show der får en til at knibe sig i armen for at sikre at man er helt vågen. Så husk at medbring en hårlok fra din eks-kæreste eller naboens gamle havehandsker på din næste rejse til Hong Kong.
Røgelse, ofringer og afbrænding af personers ejendele… Heksekunster efter mørkets frembrud
Gå eller tag sporvognen fra Central mod Causeway Bay ad Hennesy Road. Hvor Canal Road krydser Hennesy Road er der på højre side, et område nedenunder den hævede hovedvej.
Her udøver de gamle koner deres heksekunster. I weekender starter de sidst på eftermiddagen og fortsætter til ud på aftenen.
Shoppingtur til Shenzhen i Kina
Har du tid til overs og vil du opleve lidt mere af østens mystik, ligger Kina blot en times togtur fra Hong Kong.
Her findes store markeder med tøj, sko, smykker, mad osv. og man får et indblik i en anden verden end Hong Kong, som trods alt er blevet præget af vestlig kultur i over 100 år.
Tilbage i 1980 blev Shenzhen udnævnt af den kinesiske regering, til at være den første af et antal ”Special Economic Zone” i Kina. Det skulle være de industrielle vækstmotorer for landet.
Fra at være en lille søvnig forstad til Hong Kong, eksploderede byen og har i dag 14 millioner indbyggere.
De mange tøj- og skofabrikker som tidligere lå i Hong Kong, flyttede til Shenzhen. Sidenhen har byen udviklet sig yderligere og er i dag tech-centrum i Kina, ligesom byen har sin egen børs.
Toget til Shenzhen afgår fra Hung Hom lige øst for Tsim Sha Tsui
Sådan kommer du til Shenzhen i Kina
Fra Hung Hom station, 15 min. gang øst for Tsim Sha Tsui, afgår der tog til Lo Wu som ligger på grænsen til Kina og Shenzhen.
Turen tager 1 time og koster 68 HK$ retur, og du kan betale med dit Octopus kort.
Betaler du yderligere 15-20 HK$ kan du få plads på 1. klasse, hvilket ikke giver mere luksus, men giver bedre chance for en siddeplads i de ofte fulde togvogne.
Pas, Penge & Visum
Det kræver visum at rejse ind i Kina, men man kan ved grænsen til Shenzhen få et 1-dags turistvisum for 160-180 HK$.
Sørg for at have Kinesiske Yuan (CNY) i kontanter til visum’et samt kontanter til det du vil købe i Shenzhen.
Du kan hæve CNY ved grænsen eller veksle i Hong Kong. Det er oftest ikke muligt at betale med kort på markederne, men du kan hæve kontanter i en af de mange pengeautomater i Shenzhen.
Har du penge til overs kan de veksles når du kommer tilbage til Hong Kong. En del forretninger i Hong Kong accepterer CNY.
På den store plads foran grænseterminalen ligger det 5 etagers store Luohu Market Plaza shopping center på højre side og Luohu togstationen på venstre side
Lo Wu er endestationen på East Rail Line ruten og du skal derfor stå af på stationen og gå over grænsen til Kina.
Efter at du er kommet gennem Hong Kong Emigrations, skal du holde øje med et skilt med teksten ”Port Visa”.
Tag trappen på venstre hånd op til 1. sal og gå ind på visakontoret. Her trækker du et nummer og udfylder en ansøgningsblanket som du afleverer sammen med dit pas og betaling.
Efter ca. 30 min. ventetid er din ansøgning behandlet og du kan nu fortsætte ind i Kina.
Bemærk at byen og stationen hedder Lo Wu på Hong Kong siden, men ændrer navn til Luohu (på engelsk) når du kommer til Kina siden.
Det kinesiske tegn er det sammen, men oversættes forskelligt…
Luohu Market Plaza
Første stop i Shenzhen er den store plads foran grænseterminalen. Her kan du besøge den 5 etagers store Luohu Market Plaza som er et indendørs marked med små butikker.
Det ligger lige inde til højre på pladsen, når du kommer ud af terminalbygningen og er åbent fra kl. 10.00 til 22.00.
Du kan også gå ned ad trappen til metro’en og fortsætte ind til Shenzhen centrum.
Luohu Shopping Plaza rummer et hav af små butikker
Som nævnt er Shenzhen enorm, så jeg vil derfor nøjes med at anbefale 2 områder som jeg selv syntes er interessante, hvis man vil opleve lidt af de lokale markeder og handelsgader.
Dongmen
Området omkring Dongmen Pedestrian Street er fuld af butikker, markeder og små spisesteder.
Her kan man hurtigt bruge et par timer på at udforske de små gader, og lade sig føre gennem de mange små markeder der ligger gemt væk inde i de store bygninger.
Hold øjnene åbne og vær ikke bange for at gå ind i gyder og små passager. Det er oftest her de forskellige markeder gemmer sig og her man finder den gode streetfood.
Vær ikke bange for at fare vild – skiltningen er ganske god og der er ikke langt mellem metrostationerne. Tag metro-linie 1 fra Wo Lu Station til Laojie Station og gå ud ad Exit A.
Det er interessant at gå på opdagelse på markeder og streetfood gader
Huaqiangbei
Området omkring Huaqiangbei er ligeledes fuld af butikker, markeder og restauranter.
5 minutters gang vest for området, ligger desuden Shenzhen Central Park som byder på både ro og grønne områder midt i storbyen. Tag metro-linie 1 Loubao Line fra Lo Wu Station (eller fra Laojie Station) til Huaqiang Lu Station og gå ud ad Exit 1.
Alternativt kan man gå de 4 kilometer fra Dongmen til Huaqiangbei.
Tusindvis af billige (kopi) produkter langs gangene i Shenzhen’s markeder
Dagstur til spillebyen Macao
Det vil næsten være en skam at besøge Hong Kong uden at lægge turen forbi verdens centrum for gambling.
De fleste tænker nok på Las Vegas når ordet gamling kommer på tale, men faktum er, at omsætningen i Macao er mere end dobbelt så stor som i Las Vegas. Det til trods for at byen kun har halvt så mange kasino’er og 70% så mange turister som Las Vegas.
Kineserne elsker simpelthen at spille.
Macau har meget andet at byde på end casino’er
På grund af sin historie som portugisisk koloni, byder Macao på en hyggelig bymidte med små gader og restauranter.
Man skal dog være forberedt på at at møde store mængder turister – specielt hvis man vælger at besøge byen en weekend.
Sådan kommer du til Macao
Fra Hong Kong afgår der færger til Macao fra Central Pier samt fra China Ferry Terminal på Canton Road i flere gange i timen.
Det kan være en god ide at købe billet 1-2 dage i forvejen da nogle afgange bliver udsolgt.
Sørg for at være ved færgeterminalen senest en halv time inden afgang.
Hurtigfærgerne tager dig til Macau på 1 time
Bemærk: Kineserne har spenderet over 120 milliarder kroner på en 55 km lang bro fra Hong Kong til Macao som åbnede i oktober 2018.
Jeg formoder derfor at det nu er muligt at tage en bus til Macao, men eftersom jeg ikke har prøvet det selv har jeg valgt ikke at skrive noget om det her.
Pas & Penge
Husk at medbringe dit pas da Macao, ligesom Hong Kong, er en ”Special Administration Region” (SAR) i Kina og derfor administreres separat.
Du kan betale med Hong Kong Dollar (HK$), Kinesiske Yuan (CNY) og Macao Pataca (MOP) ligesom betalingskort kan anvendes de fleste steder.
Fisherman’s Wharf er et storslået byggeri – uden nogen besøgende…
Der findes 2 havne i Macao hvilket man lige skal have for øje inden man køber billet.
Færgeselskabet Cotai Water Jet sejler til Taipa Harbour ved Cotai hvor de store casino’er ligger, mens Turbojet sejler til Macau Outer Harbour, som ligger i nærheden af den gamle portugisiske bymidte.
Et romersk colosseum i fuld størrelse – uden nogen besøgende…
Mit forslag er at købe en enkelt-billet fra Hong Kong til Macau Outer Harbour, og herfra afsætte en halv dag til den gamle bydel
Fisherman’s Wharf
Lige ved siden af Outer Harbour ligger det nybyggede Fisherman’s Wharf, som rummer et romersk colosseum og andre kopier af italienske bygninger.
Byggeriet må have kostet enorme beløb, men de gange jeg har været der, har der ikke været mange mennesker.
Macao’s portugisiske fortid ses tydeligt på de smukke gamle bygninger
Det autentiske Macau
Fra Fisherman’s Wharf er der 20 min. gang ind til centrale Macau. Undervejs kommer man forbi nogle af de store hoteller (Sands, Wynn, Grand Lisboa m.fl.) som traditionen tro, byder på fantastiske frokost-buffet’er til fornuftige penge.
Kineserne har også sat sit præg på den gamle by
I centrum af Macao ligger bla. St. Paul ruinen og den gamle borg Fortaleza do Monte, hvorfra der er fin udsigt over den gamle bydel.
Sørg også for at gå en tur ned ad smukke Senado Square med de fine gamle portugisiske bygninger på begge sider. Lad dig føre ned ad nogle af de små hyggelige gader der løber på kryds og tværs i den gamle bydel.
På den gamle borg Fortaleza do Monte er kanonerne klar til at forsvare byen imod fremmede indtrængende…
Efter et par timer i det gamle Macao er det tid til at tage ud og opleve Casino Macao.
Kasino
Den nemmeste og billigste måde at komme derud, er at gå ind på en af de store hoteller (Sands, Wynn, MGM m.fl.) hvorfra der kører gratis shuttle-busser til Cotai.
Det er gratis og du går bare ind og stiller dig i kø ved hotellets shuttlebus. Du behøver altså ikke at bo på hotellet for at benytte bussen.
Gå ind på en af de store hoteller og tag en shuttle-bus til casino’erne på Cotai
Mange af de store hoteller er små byer med shoppinggader, restauranter, fitnesscentre osv. – samt selvfølgelig et casino.
Venetian hotelby
Kasino’erne i Macau er identiske kopier af dem i Las Vegas, men har man ikke været på en af disse tidligere, vil jeg anbefale at starte med Venetian.
Venetian er shoppingcenter, hotel og casino i luksusudgaven
Dette overdådige casino rummer alt hvad man kan drømme om af luksus. Store flotte haller og torve, shoppinggader og en kanal med gondoler som man kan blive sejlet i, alt imens en kineser synger italienske serenader…
Så bliver det altså ikke meget bedre.
I de indendørs shoppinggader sejler gondoler i kanalerne
Har man ikke fået nok af shopping, kan man gå over på den anden side af gaden til det store shoppingcenter City of Dreams. Eller besøg en af Cotai’s andre berømte kasino’er, Parisian, Galaxy, Studio City m.fl. Alle ligger i samme område og alle byder på forskellige temaer.
Fra hotellerne går der shuttle-busser til Taipa Harbour hvorfra færgerne sejler tilbage til Hong Kong.
>> Læs “Macao – På dagstur fra Hong Kong” <<
Hong Kong Sevens
En af de store begivenheder i Hong Kong er “Hong Kong Sevens”.
Det er en af verdens største rugby turneringer hvor alle de bedste hold fra verdens bedste rugby nationer deltager, herunder Fiji, Samoa, Tonga m.fl.
Fiji er i øvrigt det land der har vundet Hong Kong Sevens flest gange.
Uanset om man er rugby fan eller ej er det en stor oplevelse, idet der kommer tilskuere fra hele verden og der er fest i gaderne de 3-4 dage turneringen foregår.
Hong Kong Sevens er rugby i verdensklasse
Eftersom Hong Kong Stadium ”kun” kan rumme 40.000 tilskuere er der oprettet store områder udenfor stadion med storskærme og masser af ølboder.
Fest i 3 dage
Festen varer i 3 dage og områderne omkring Causeway Bay, hvor Hong Kong Stadium ligger, bobler over med fest og farver. Også Wan Chai og SoHo i Central er yndede mål for de mange tilskuere.
Der er fest og farver når 120.000 tilskuere kommer til Hong Kong fra hele verden for at se rugby
Hong Kong Sevens finder som regel sted i April måned, og man skal være ude i god tid for at få billetter.
Billetter til stadion starter ved 1.200 kr mens billetter til et af storskærmsarrangementerne kan fås for et par hundrede kroner.
Wine & Dine Festival
Hong Kong er hvert år vært for en ”Wine & Dine” festival hvor vinproducenter fra hele verden kommer og præsenterer deres bedste vine. Mere end 450 stande byder på mad, øl, sake, whiskey m.m. fra hele verden.
Wine & Dine festivalen tiltrækker 140.000 gæster hvert år
Festivalen finder sted 4 dage i oktober, på pladsen ved færgeterminalen i Central hvor også det store pariserhjul står.
Det koster kun 30 HK$ at komme ind, men til gengæld betaler man et beløb ved hver stand for at smage de forskellige mad og drikkevarer.
Dette afregnes via et elektronisk armbånd som oplades med kontanter.
Med 450 stande er der rig lejlighed til at smage spændende mad og vine fra hele verden
Festivalen tiltrækker hvert år en række af verdens bedste vinhuse, ligesom en række Michelin restauranter byder på smagsprøver.
Er du i Hong Kong på tidspunktet for festivalen, kan det bestemt anbefales at lægge vejen forbi en aften.
Kinesiske højtider
Henover året fejres en række kinesiske højttider. Er du i Hong Kong under en af disse højtider, er det en fantastisk mulighed for at gå ud i byen og suge til sig af oplevelser.
Selvom man i Hong Kong har været under britisk påvirkning i mere end 100 år, holder man stadigvæk fast i de gamle traditioner og fejrer dem med manér.
Kinesisk nytår
Af de forskellige højtider er kinesisk nytår den absolut største.
Butikker og gader pyntes op i røde farver, ligesom der er kæmpe fyrværkeri på havnen en af aftenerne.
Kinesisk nytår finder sted i slutningen af januar eller starten af februar afhængigt af den kinesiske kalender.
Til kinesisk nytår pyntes der op i røde farver overalt i byen
Selve det kinesisk nytår varer kun 3 dage, men de fleste tager hele ugen fri og mange kontorer og fabrikker holder helt lukket.
Traditionen tro, fejres Kinesisk nytår med familien og det halve Kina er derfor på farten, hvorfor det kan være svært at få plads på fly og hoteller i denne periode.
Hóngbãu
I forbindelse med kinesisk nytår giver kineserne hinanden små røde konvolutter, kaldet Hóngbãu, med et indhold af fine nye pengesedler som man typisk bestiller i banken et par uger forinden.
Konvolutterne skal bringe lykke og velstand til modtageren for det kommende år. Beløbet varierer afhængigt af relationen, men må aldrig rumme tallet 4 som betyder uheld (da det har samme udtale som ordet død).
Der uddeles fine røde konvolutter til familie, venner og kollegaer
Der er faste regler for hvem man giver til og hvor meget! Jeg kom selv galt afsted, da jeg i mit første år i Hong Kong, ville give en rød konvolut til vores sekretær på kontoret, fordi hun havde hjulpet mig så meget i løbet af året.
Det blev hun meget fortørnet over, da hun var gift og derfor ikke kunne modtage en rød konvolut fra en ugift mandlig kollega. Uha – så lærte jeg det. Næste år havde jeg læst bedre op på lektien.
Mid Autumn Festival
Midt i oktober fejres Mid Autumn Festival hvor gaderne pyntes med røde lanterner og Moon Cakes i alle butikker.
Enkelte steder kan man opleve Fire Dragon Dance og i nogle bydele er der arrangeret små karneval med lege og spisning i gaderne.
Mooncakes er en del af Mid Autumn Festival traditionen
En del af Mid Autumn festivalen traditionen er, at man går ud om aftenen og beundrer månen og heraf er traditionen omkring Moon Cakes opstået.
Moon Cakes er små runde og fint dekorerede kager med en kerne af bønne-pasta eller i nogle tilfælde et kogt ande-æg. Man giver dem til familie, venner og forretningsforbindelser og de fineste af dem, kan koste op til et par hundrede kroner inkl. en fin indpakning.
Dragon Boat Festival
Dragon Boat Festival fejres i starten af juni måned med konkurrencer i dragebådssejlads og andre aktiviteter.
I Hong Kong afholdes den store Dragon Boat konkurrence i Victoria Harbour, ligesom der afholdes mindre konkurrencer i bla. Aberdeen og Stanley.
Der trænes intenst forud for Dragon Boat festivalen
Buddha’s Birthday
Buddha’s fødselsdag i midten af maj, er en helligdag i Hong Kong. Her samles man ved byens templer for at tilbede Buddha, brænde røgelse og give offergaver.
Hongkierne er ikke specielt religiøse, så for store dele af befolkningen er det blot en tiltrængt fridag. Mange steder i byen tændes røde lanterner
Jul og Nytår i Hong Kong
Jul og nytår fejres som udgangspunkt ikke af kineserne. Men på grund af Hong Kong’s vestlige indflydelse vil byen være flot udsmykket med juletræer og lysdekorationer.
Mange firmaer har lukket henover juledagene og mange benytter lejligheden til at gå ud og spise en god middag med familien.
Der pyntes op til jul ved de store shoppingcentre
Nytår fejres som en festlig aften med fyrværkeri og byens mange expats sørger for at holde gang i nattelivet.
Jeg håber at du med mine anbefalinger til Hong Kong off the beaten track har fået lyst til at opleve Hong Kong fra sin mindre kendte side.
Steen Pipper har i en årrække boet og arbejdet i Hong Kong og har et stort og indgående kendskab til lokalområderne, kulturen, traditionerne og menneskene.
På disse sider deler han ud af sine gode insidertips til hvordan du får aller mest ud af en rejse til metropolen Hong Kong.
Har du yderligere brug for hjælp til planlægningen af rejsen, svarer Steen glædeligt på spørgsmål stillet i kommentaren under artiklerne.
På disse sider deler han ud af sine gode insidertips til hvordan du får aller mest ud af en rejse til metropolen Hong Kong. Har du yderligere brug for hjælp til planlægningen af rejsen, svarer Steen glædeligt på spørgsmål stillet i kommentaren under artiklerne.
0 kommentarer