Japansk religion – Japanerne har ikke bare én religion, men flere – samtidig…
De mest fremherskende religioner i Japan er buddhisme og shintoisme. Det er disse religioners templer man ser overalt i Japan.
Japansk religion
Shintoisme
Shintoismen er meget gammel. Faktisk er man ikke helt sikker på hvor gammel den er, men man mener at den er lige så gammel som den japanske kultur.
Tusindvis af smukke Torii porte ved Fushimi-Inari templet syd for Kyoto
Shintoismen har i modsætning til mange andre religioner ikke en grundlægger og ej heller en bibel, koran eller lignende som giver anvisninger for hvordan man bør leve sit liv.
Ligeledes er der ingen missionering for Shinto religionen og der prædikes ikke. Religionen er blot en del af den japanske kultur.
Shintoismen blev oprindeligt ikke dyrket i bygninger (templer) som i dag, men var derimod blot en del af folks liv og dagligdag.
Den orange Torii port markerer indgangen til et Shinto tempel. Her en af de mest berømte i vandet foran Itsukushima templet på øen Miyajima syd for Hiroshima.
Shinto guder
Shinto guder kaldes ”kami” og er hellige ånder der kan tage form som f.eks. vind, regn, træer, vand osv. Mennesker bliver til kami når de dør.
I shintoismen er der ingen slut-destination for hvad man kan eller skal opnå. Man kan ikke nå nirvana eller guddommelighed som vi kender fra andre religioner og ingen er eller bliver perfekt.
Et positivt og optimistisk livssyn
Man tror på det bedste i andre mennesker og har et positivt og optimistisk livssyn. For at sikre dette livssyn ønsker man at holde onde ånder væk via ritualer og små ofringer.
Små Shinto altre kan derfor ses overalt i de japanske byer og ofte indeholder de ofringer i form af bla. sake, vand, ris og salt.
Lillebitte Shinto tempel midt i Kyoto
Shintoisme og buddhisme var tidligere mere integreret og det var ikke unormalt at se buddhist templer med små Shinto templer ved siden af eller omvendt.
Ved afslutningen af den japanske borgerkrig i 1868, blev der vedtaget en lov om adskillelse af kami (Shinto guder eller ånder) og buddhaer.
Man ser derfor i dag oftest templerne hver for sig, men japanerne besøger lige gerne begge. Måske deltager de i en Shinto ceremoni den ene dag og går til begravelse i buddhist templet den næste.
Overalt i Japan ses de smukke Shinto templer
Shinto tempel hedder på japansk ”jinja” hvilket betyder “gudernes sted eller åndernes sted”.
Torii porte
Shinto templerne kan oftest kendes på de store orange Torii porte som står ved indgangen til templerne. Andre symboler er Komainu ”lion dogs” (løve hunde) som ligeledes står foran Shinto templerne og beskytter dem imod onde ånder.
Lion dogs findes i flere udformninger og f.eks. Inari templerne beskyttes af ræve.
Et Shinto tempel er ofte opbygget efter samme model, hvilket er værd at bemærke næste gang du besøger et.
Forrest står en Torii port som symboliserer indgangen til templet. Dernæst kommer man til en trappe op til en sti omgivet af sten-lanterner. For enden af stien ligger ”offer-hallen” (Haiden) hvor man beder og ofrer til kami.
Lion-dogs beskytter Shinto templet imod onde ånder
Foran Haiden findes et overdækket kar med vand og øser, så man kan foretage en renselse (purification), dvs. vaske sine hænder og mund. Her findes også en overdækket tavle med bønner og ønsker skrevet på små træplader.
Lion dogs
Foran offer-hallen står oftest også 2 løver, hunde eller ræve (lion dogs) som vogter templet. Bag offer-hallen findes selve hovedbygningen (Honden) omgivet af et lavt hegn. Det er her guderne eller ånderne (kami) siges at bo og her man opbevarer templets hellige ejendele.
100.000 Shinto templer
Det estimeres at der findes ca. 100.000 Shinto templer i Japan. Af disse er størstedelen såkaldte under-templer (sub-temples) til templer tilhørende de store sekter indenfor Shinto religionen.
Det største af disse hovedtempler er Fushimi Inari lige syd for Kyoto som har 32.000 under-templer tilknyttet.
Bag Fushimi-Inari templet findes en 3-4 km lang sti omgivet af tusindvis af Torii porte
Inari guden siges at beskytte landbrug, fiskeri, handel og produktion, hvorfor mange japanske virksomheder har templer dedikeret til Inari på deres område.
Fushima Inari templet i Kyoto
Bag Fushima Inari templet i Kyoto findes en 3-4 km lang sti omgivet af orange torii porte. Hver af portene har en inskription og er ”doneret” af japanske virksomheder eller i nogle tilfælde af privatpersoner.
Torii portene koster fra et par hundrede tusinde til over en million Yen pr. stk.
Prisliste for Torii porte ved Fushimi-Inari templet syd for Kyoto
Et tempel, værende Shinto eller buddhist, er på samme vis som vores danske kirker ikke blot et sted hvor man går hen for at bede. Det er også et sted hvor man opbevarer hellige relikvier.
Til forskel fra de danske kirker, er mange af de japanske templer også klostre, og der bor fortsat munke på en del af disse, omend antallet er kraftigt faldende.
Gravpladser hører til buddhismen
En interessant ting ved shintoismen er at den sjældent beskæftiger sig med døden. Begravelser håndteres således via buddhismen og man møder derfor næsten udelukkende gravpladser i forbindelse med buddhist templer.
Buddhisme
Buddhismen stammer oprindeligt fra Indien hvorfra den spredte sig til Kina og videre til Vietnam og Korea inden den kom til Japan i det 6. århundrede.
Svastika symbolet har været anvendt indenfor buddhismen i tusinder af år
I forbindelse med buddhismens indtog i Japan, blev der bygget templer med det formål at give de troende et sted at bede.
Shintoismen havde eksisteret i landet længe forinden, men havde ikke været praktiseret i dedikerede bygninger.
Med buddhismens og buddhist templernes indtog ændrede dette sig og snart blev der også bygget Shinto templer. Ofte i forbindelse med Buddhist templerne.
Den enorme port foran Shion-in templet i Kyoto
Buddhist templerne er bygget på ældgammelt design fra kinesiske og andre asiatiske templer. Ofte er de kendetegnet ved at have en stor indgangsportal, en hovedbygning (Main hall) og en række tempelbygninger forbundet med korridorer.
Buddhismens kirkegårde
Ofte findes også et klokketårn (Bell tower) ligesom enkelte templer har et pagode tårn (Pagoda). Kirkegårde hører primært til buddhismen og kirkegårdene ligger oftest ved siden af buddhist templerne.
Hvor Shinto templernes Torii porte er relativt simple konstruktioner, kan Buddhist templernes indgangsportaler være ganske store og imponerende.
Chion-in i Kyoto
Størst af dem alle er indgangsportalen til Chion-in i Kyoto, der med sine 24 meters højde og 50 meters bredde er et imponerende syn.
Portalen og øvrige dele af templet var i øvrigt kulisse i filmen ”The Last Samurai” fra 2003 med Tom Cruise i hovedrollen.
Ofte rummer de buddhistiske templer i Kyoto smukke dry-gardens
Det japanske tegn for tempel er 寺 (tera). Samme tegn udtales ”ji” hvorfor mange Buddhist templers navne ender på -dera eller -ji. Mindre templer ender på -in som betyder gård eller plads (courtyard).
Det vurderes at ca. 90 millioner ud af Japans ca. 125 millioner indbyggere er buddhister. Men ligesom herhjemme, er interessen for religion faldende. Af de 75.000 Buddhist templer der findes i dag, forventes 25.000 af dem at lukke henover de kommende 25 år. Årsagen skal findes i manglende tilslutning og finansiering fra befolkningens side.
Zen Buddhisme
Buddhisme man møder i Japan er Zen buddhismen. En afart af den oprindelige kinesiske buddhisme (som igen er en afart af den indiske…).
Zen buddhist munk samler penge ind til ofre for jordskælv
Zen buddhismen
Zen buddhismen fokuserer på (streng) disciplin, selvkontrol og meditation. Ordet Zen betyder direkte oversat noget i retning af ”absorbering” eller ”meditativ tilstand”, men oversættes ofte blot til ”meditation”.
Zazen buddhismen
Zazen betyder ”siddende meditation” og anvendes bredt i templer og klostre, men også i skoler såvel som privat.
Klar til Zazen ved Shunkoin templet i Kyoto
Besøger man et buddhist tempel kan man være heldig at overvære, eller endda deltage i, Zazen. Her vil man ligeledes kunne opleve munkene udøve ”chanting” som er en sang-lignende recitering af en sutra – en hellig tekst.
En af de mest anvendte sutra’er er hjerte sutra’en (Heart Sutra).
Chanting kan bla. opleves dagligt i Chion-in templet i Kyoto.
Oplev og deltag i meditation
Ønsker man at deltage i meditation kan dette bla. ske i Shunkoin templet i Kyoto. Præsten som driver dette tempel har tidligere boet i USA og taler derfor flydende engelsk – hvilket kan være en fordel.
Shunkoin templet tilbyder i øvrigt også overnatning.
Tofuku-ji templet syd for Kyoto
Alternativt kan man besøge Tofuku-ji templet lige syd for Kyoto. Her kan man deltage i en mere autentisk meditation hvor alt foregår på japansk. Her går den ansvarlige munk går rundt imellem de siddende deltagere og holder øje med at fokus holdes.
Sådan holdes koncentrationen
Mister man koncentrationen uddeler han to slag over rygstykkerne med en lang trækæp, hvorved man helt automatisk flytter fokus væk fra de forstyrrende tanker og tilbage på meditationen.
Tofuku-ji templet er en af Kyoto’s perler og et besøg værd. Meditationen foregår i et sub-tempel nær ved.
Begge steder skal man booke sig ind for at sikre at der er plads. Det koster typisk et mindre beløb som betales kontant på stedet.
Mount Koya syd for Kyoto er et centrum for japansk religion
Vil man leve sig lidt mere ind i Zen buddhismen kan dette gøres på Mount Koya (Koyasan) et par timer syd for Kyoto. Her tilbyder en række templer at man bor, spiser og mediterer sammen med de lokale munke.
Generelt om japansk religion
Et Buddhist tempel hedder ”temple” på engelsk, mens et Shinto tempel hedder ”shrine”. Direkte oversat betyder det ”helligdom”, men i mangel af bedre anvendes ordet tempel om begge typer.
Japansk religion er for mange en livsfilosofi og en del af hverdagen
Mens Buddhist templerne ofte er brune og hvide, er Shinto templerne kendetegnet ved at være orange og hvide.
Sådan kender du forskel
På landkort og skilte er Shinto templer markeret med en Torii port, mens Buddhist templer er markeret med et Swastika (omvendt hagekors).
Der har været tale om at ændre Swastika (det omvendte hagekors) i forbindelse med OL i Japan i 2020, for at undgå at det skal virke stødende på nogle af de tilrejsende turister. I stedet vil man anvende en Pagode som symbol.
Præcis som vi oplever det herhjemme er japanerne ikke så religiøse som de har været, omend religionen er langt mere fremtrædende i Japan end her.
De fleste japanere bærer religionen med sig i hverdagen og besøger et tempel for at bede engang imellem. Ofte en kort bøn og et par buk inden de går videre med dagens gøremål.
Herudover deltager de i ceremonier i forbindelse med fødsler, bryllupper og begravelser samt til højtider.
Håbet er dog at buddhismen og shintoismen vil leve videre i egenskab af livsfilosofi, selv når den religiøse værdi langsomt forsvinder ud af det japanske samfund.
Har du spørgsmål til Japansk religion er du velkommen til at skrive i kommentaren herunder.
0 kommentarer