Kyoto er 2 gange blevet kåret til verdens bedste by af Travel & Leisure og det er ikke uden grund.

Kyoto

Kyoto er Japans gamle hovedstad og er fyldt med templer og shrines, sten- og moshaver.  At besøge Kyoto er som at tage tilbage i tiden og besøge en svunden tid, et skattekammer af historie og kultur.

Historiens vingesus er markant i Kyoto.

At gå en tur gennem Gion distriktet med geishaer der stadig går rundt fra tehus til tehus for at underholde gæster, eller en tur rundt i de gamle templer, hvor de ældste kan dateres tilbage til 1200 tallet.

Kyoto-verdens bedste by

Kyoto er en by hvor tiden har stået stille, men hvor nutidens bekvemligheder har sneget sig ind uden at ødelægge historien.

Templer og shrines i Kyoto

Uanset hvor længe man befinder sig i Kyoto, eller hvor mange gange man vender tilbage til byen kan man blive ved med at finder smukke og imponerende steder.

Nogen steder er mest berømte om foråret når kirsebærblomsterne står i fuld flor, og andre steder om efteråret, når de gyldne farver er på sit højeste.

At vælge det tempel eller shrine man bedst kan lide er en svær opgave. Hvert sted har sin egen historie som fx. Det Gyldne Tempel eller Kinkaku-ji som det hedder på japansk.

Kyoto-verdens-bedste-by-det-gyldne-tempel

Det Gyldne Tempel

Templet er belagt med guld, står på en ø, i en sø. Det man ser idag er ikke det originale tempel, det er brændt ned.

Det blev i tidernes morgen brændt ned af en munk, som var så forelsket i stedet at han ikke ville dele det med nogen.

Han begik efterfølgende selvmord og det samme gjorde hans forældre p.g.a skammen over hvad sønnen havde gjort.

Templet er i dag en tro kopi af det oprindelige tempel.

Fushimi Inari er et andet meget berømt tempel i Kyoto. Det er især kendt for sine røde torii, der løber flere km op af bjerget bag templet.

Kyoto-verdens-bedste-by-Fushimi-Inari

Fushimi Inari templet

Der er langt over 10.000 røde torii og hvis man vil gå gennem dem alle sammen skal man afsætte 2-3 timer for at nå hele vejen op.

Undervejs er der små templer dedikeret til forskellige guder, og nogen af dem er fyldt med tykke lag af spindelsvæv der vidner om at freden og roen ikke bliver forstyrret.

Kyoto-verdens-bedste-by-Fushimi-Inari2

Fushimi Inari og de røde torii

Selv om det tager sin tid at komme hele vejen op, kan det anbefales – udsigten er fantastisk over Kyoto by, når man nærmer sig toppen af bjerget.

Er man så heldig at være i Kyoto når kirsebærblomsterne står i fuld flor, er Heian-Jingu shrin et must at besøge.

Haven bag shrinet, som er ret stor, har rigtig mange kirsebærtræer og det minder mest af alt, om noget der er taget ud af et eventyr.

Kyoto-verdens-bedste-by-kirsebærtræer

Når man nu er ved Heian-Jingu, er det også meget eftertragtet at tage en bådtur ned ad Kamogawa floden, der flere steder også har store gamle kirsebærtræer på begge sider af floden, og hvor man får følelsen af, at flyde ned gennem en lyserød tunnel.

Haverne i Kyoto

Haverne i Kyoto er i en klasse for sig. Størstedelen af dem ligger ved et tempel eller shrine.

Der er både stenhaver og moshaver. Kyoto er berømt for sine meget sirligt revede stenhaver, som hver morgen inden stedet åbner bliver revet og passet.

En af de mest berømt stenhaver er den ved Ryoan-ji templet. Her ligger flere større sten placeret rundt omkring på et meget fint revet underlag af mindre sten.

Kyoto-verdens-bedste-by-stenhaver

Haven ved Sølvtemplet (Ginkakuji)

På modsatte side af hvor publikum kan sidde og kigge ud på haven, er der et stort kirsebærtræ, som om foråret, har lange ranker af små lyserøde blomster hængende ud over muren og ned over stenhaven.

Et sted med både stenhave og moshave er Sølvtemplet (Ginkakuji).

Sølvtemplet blev oprindeligt bygget som et privat hjem, men efter ejerens død, blev det overgivet til munke der omdannede huset til et tempel.

Kyoto-verdens-bedste-by-sølvtemplet

Sølvtemplet (Ginkakuji)

Ejeren nåede aldrig at blive helt færdig med templet inden sin død.

Hans tanke var, at templet skulle beklædes med sølv, det nåede han desværre aldrig at få gjort og efter lange og mange diskussioner, besluttede man, at det skulle blive stående som det var, og templet er derfor aldrig blevet beklædt med sølv, trods navnet.

Foran templet er der en stenhave med en såkaldt, Kogetsudai, som er en stor sanddynge der er formet som bjerget Fuji.

Følger man stigen rundt i den store have, vil man undervejs opleve mange andre små bygninger, en sø og til sidst ende op på “bakkerne” som er helt dækket af mos og træer – dette giver fornemmelsen af, at man befinder sig i en skov.

Byen Kyoto

Kyoto ligger i Kansais administrative område.

Her bor ca. 1,5 millioner mennesker og udover at være en historisk by, er byen også kendt for sit universitet, som anses for at være et af de bedste i Japan.

Kyoto-verdens-bedste-by-view

Udsigt over Kyoto by

Kyoto er den mest besøgte by i Japan og uanset hvilket årstid man besøger byen på, er der altid mange turister.

Vil man besøge Kyoto i højsæsonen, skal det være i foråret hvor kirsebærblomsterne blomstrer.

I Juli måned kan man opleve “Gion Matsuri”, en af Japans mest berømte festivaller og om efteråret, hvor efterårsfarverne er på sit højeste, skal man være tidligt ude med sin hotel booking.

Den største udfordring for Kyoto er, at byen ikke har hoteller nok, til at huse de mange turister der kommer – og her taler vi både udlændinge og japanerne selv.

Man kan dog forsøge at finde et hotel i nabobyen, Osaka, som har over dobbelt så mange hoteller som Kyoto – og så er de lidt billigere.

Fra Osaka til Kyoto tager det ca. 30 minutter med et direkte tog, så afstanden er til at tage og føle på.

Det er nemt at komme rundt i Kyoto, der er både metro og busser.

Jeg vil klart anbefale at man benytter toget. Der er ofte lange køer ved busstoppestederne, især omkring Kyotos banegård, hvor man kan risikere at køen er så lang, at man må springe 2-3 busser over, inden man kommer med.

Det er derfor langt hurtigere at tage toget og gå resten af vejen – desuden ligger alle de største attraktioner i gåafstand fra togstationen.

Kiyomizu-dera templet

Kiyomizu-dera templet

Kyoto er med områderne; Kamo Shrine, Kyo-o-Gokokuji, Kiyomizu-dera, Daigo-ji, Ninna-ji, Saiho-ji, Tenryu-ji, Kinkaku-ji, Ginkaku-ji, Ryoan-ji, Hongan-ji, Kozan-ji og Nijo Slottet kommet med på UNESCOs Verdensarvsliste – alle er placeret under “Historic Monuments of Ancient Kyoto”.

Herudover ligger der nogle steder udenfor Kyoto by, som også er medregnet på listen, bl.a Byodoin i Uji som ligger ca. 20 minutter med tog fra Kyoto banegård.

Kyoto-verdens-bedste-by-Byodoin

Byodoin templet

På restaurant i Japan

Man skal ikke være bange for at sulte i Kyoto – eller Japan generelt.

Japanerne elsker at spise ude, hvilket er medvirkende til et stort udvalg at restauranter og i alle prislag, fra det rigtig dyre til små billige madboder.

Kyoto-verdens-bedste-by-mad

De fleste restauranter har menukort på engelsk – de steder som ikke har, hiver man tjeneren med ud til restaurantens vinduer og peger på én af de mange plastikanretninger, der repræsenterer restaurantens menukort.

Sådan kommer du til Kyoto

Den nemmeste måde at komme til Kyoto på, er ved at flyve til Kansai Lufthavn ved Osaka, og herfra tage toget.

En anden måde at komme til Kyoto på, er ved at tage Shinkansen – det japanske hurtigtog. Fra Tokyo til Kyoto tager det ca. 2 timer og er en tur på ca. 513 km.

Artiklen er udarbejdet af Inger-Marie Shiraishi Nielsen fra bloggen “Dagbog fra Japan“.

Inger-Marie Shiraishi Nielsen er japansk gift og har boet i Japan siden 2009.
Hun har rejst meget rundt i Japan og har oplevet mange forskellige steder og begivenheder, som har medvirket til, at hun efterhånden har en stor viden om Japan og et ret så stort billedarkiv – at tage billeder er en af hendes helt store passioner.