Europa | Slovenien

Derfor skal du til Slovenien

Slovenien er ikke det land der popper først op når der skal vælges sommerferiedestination for danskerne. Og jeg kan jo starte med at spørge mig selv: Hvorfor har jeg egentlig ikke rejst dertil før nu?

Slovenien er et land med store kontraster og utallige muligheder. Et lille land med et areal halvt så stort som Danmark og hvor 50% er dækket af skov.

Sø i Slovenien

Med sin centrale placering midt i Europa er det perfekt at besøge på et roadtrip, eller hvis man mere er til fly er en flyvetid på 2 timer også lige til at klare.

Slovenien var tidligere en del af Jugoslavien og først i 2004 blev de en del af EU & NATO.

Siden selvstændigheden har landet forandret sig markant og er blevet yderst moderne, og gæstfriheden er stor.

Det lille land har en lang historie og for de historieinteresserede er der mange spændende steder at besøge for at dykke lidt mere ned i fortiden.

Naturen i Slovenien

Turisterne er stadig få og opsøger man naturens stilhed fås den stadig med fuglenes klang i øret.

Store naturoplevelser

Oplevelser er der nok af. Jeg har udvalgt 3 højdepunkter at fortælle om:

Triglav nationalpark

Triglav Nationalpark er Sloveniens største, og i øvrigt eneste, nationalpark. Den dækker et areal på i alt 880 km2 og er enhver adventures store legeplads.

Det er virkelig et smukt område og jeg må sige at det præsterede at tage pusten fra os.

Der er uendelige muligheder for at hike, køre mountainbike, paraglide, river rafte, klatre eller prøve kræfter med canyoning mv.

Triglav nationalpark i Slovenien

Da Slovenien ønsker turister, men ikke masseturisme skal du ikke være bange for at gå klinet op ad andre turister. Tværtimod er der god plads til ro og fordybelse, til at nyde nuet og naturen.

Vi nåede langt fra at se og prøve det hele, men elskede vores tid her, og så har vi jo en god grund til at komme tilbage.

Lake Bled & Bohinj

Lake Bled & Bohinj er begge søer som er en del af Triglav Nationalpark.

Søen og den lille landsby Bled ligger i det nordvestlige hjørne af Slovenien, i de Juliske Alper.

Stedet bliver tit omtalt som noget taget ud af et eventyr med den lille ø på midten af søen. Det kan jeg da heller ikke benægte.

Der er virkelig smukt, og man kan godt forstå hvorfor den tidligere præsident af Jugoslavien valgte at have sin sommerresidens her.

Rundt om søen hersker en afslappet sommerstemning omringet af smuk natur og masser af gode oplevelser at tage sig til.

Hvad med en tur i sommerkælk eller en sejltur til i en af de berømte pletnabåde til ø’en på midten af søen?

Lake Bohinj i Slovenien

Lake Bohinj ligger ca. 25 km. fra Bled og er ret overset, hvis du spørger mig.

Vi var lidt usikre på om vi var det rigtige sted, for vi kørte af små kringlede gader, hvor vi flere gange måtte ud og tjekke om bilen nu også kunne komme igennem.

Da vi havde fået parkeret var der helt bomstille. Det var så idyllisk som noget kan være med de små landsbyhuse, åen der rendte igennem og udsigten til bjergene i baggrunden.

Den lille by hedder Stara Fuzina og ligger med blot 10 min. gang fra søbredden.

Lake Bohinj er alt andet end turistet og det til trods, var alt overnatning udsolgt.

Lake Bohinj i Slovenien

Rundt om søen ligger folk på deres tæpper og nyder en stille stund ved søens bred, hvis da ikke de er ude og gå på opdagelse i naturen.

Den omkringliggende natur, som må siges at være det helt store trækplaster, var fantastisk og der er nok at give sig til.

Vil man gerne prøve kræfter med paraglidning, river rafting eller andre adventure oplevelser arrangeres der enkelte steder i byen dagligt ture hvor man kan booke en plads.

Sejlture i Slovenien

Ellers kan du flere steder leje cykler og tage på tur på egen hånd.

Vintgar gorge

Der findes flere smukke kløfter i Slovenien. Mange skal du vandre flere timer for at komme til og Vintgar er derfor en af de mere besøgte. Denne tur er ikke særlig tidkrævende eller fysisk udfordrende.

Det ses dog også på besøgstallet, så min største anbefaling er at komme når de åbner og huske en varm trøje da det godt kan være lidt køligt.

Vintgar kløften i Slovenien

Turen gennem kløften er 1,6 km og vi valgte efterfølgende at fortsætte turen rundt igennem terrænet i stedet for at gå samme vej tilbage da der skulle være en utrolig flot natur og gode udkigspunkter.

Det viste sig at holde stik og være anstrengelserne værd. Det er virkelig en flot kløft og vi blev forundret over at have rejst til den anden side af jorden når der findes så smuk natur i Europa.

Skojcan caves

Skojcan caves er en række drypstens huler i det sydvestlige Slovenien. Vi gjorde stop her på vejen fra Ljubljana hvor turen efterfølgende gik videre mod Kroatien.

Hulerne er på UNESCO’s verdensnaturarvs liste og rummer Europas længste underjordiske kløft dannet af regnvand, der gennem årtusinder har skåret sig vej igennem klipperne og skabt hulen.

Jeg har efterhånden set nogle stykker af disse drypstenshuler, men denne er i en klasse for sig selv.

Vi var virkelig imponeret over hulerne som opslugte os fuldstændig og tog os med ind i en helt særlig verden.

Guiden var super god til at fortælle de mange små historier som gjorde turen om muligt endnu bedre.

Sojcan caves i Slovenien

På trods af sin popularitet, ikke mindst pga. placeringen på UNESCO’s liste, og det facts at man må påregne mange andre turister, er det en fantastisk betagende oplevelse.

Det er desværre ikke tilladt at tage billeder derinde, hvilket vi ellers gerne havde gjort for at forevige turen endnu mere.

Hovedstaden Ljubljana

Fra fæstningens top er en blændende udsigt over byen og her er ligeledes meget af byens historie samlet.

Det er ikke den største storby (tilsvarende Århus), men en virkelig charmerende en af slagsen. Man bliver hurtigt forført i de små kringlede gader i den gamle by, hvor den ene smukke bygning overskygges den næste og fører dig til store markedspladser med flotte statuer og springvand.

En sejltur på floden Ljubljanica er en skøn måde at se byen fra vandsiden på, på en varm sommerdag, og vil du gerne se de små afkroge og have de gode historier med, er en guidet cykeltur et must.

Ljubljana i Slovenien

De mange cafeer og restauranter står nærmest i kø for at tilbyde dig lækker mad til billige priser.

Vi var på en guidet foodtour som tog os bag facaden og lod os smage alle de lokale retter – virkelig en oplevelse!

Ljubljana er ligeledes Sloveniens hovednerve for lokal transport rundt i landet, hvilket skulle fungere upåklageligt.

Overnatning

Generelt er den typiske overnatning rundt i landet lokale guest houses, også kaldet Sobe, der lejes ud, og de kan derfor være svære at finde på nettet. Airbnb hjalp os lidt på vej.

En anden god mulighed er hostels (affiliatelink) som fås til billige penge uden at det nødvendigvis behøver at være et sted fyldt med fest og farver.

Tværtimod virker det som om mange besøgende kommer for at være i et med naturen. I hvert fald ved søerne hvor det særligt var lokalt overnatning valget faldt på da det var eneste mulighed.

Der findes også mange andre spændende muligheder for overnatning (affiliatelink). Udover hoteller kan man bla. indlogeres på både Glamping ved Lake Bled og på et hostel i et tidligere fængsel i Ljubljana.

Mad & drikke

Den solide Slovenske mad fås stadig og skal smages. Desværre er turistfælderne også nået til Slovenien og man skal derfor se sig for.

De har en forkærlighed for supper og gryderetter som fås til yderst beskedne penge, men menukortet rækker langt udover det. Vegetarretter er ligeledes populære, og det er bestemt ikke at kimse af.

Til vores store overraskelse blev vi flere steder forkælet med mad på højt niveau, og er man glad for gourmet fås det ca. til en tredjedel af danske priser.

Mad og drikke i Slovenien

Mange er ikke klar over at Slovenien producerer meget anerkendte vine og har deres eget vindistrikt, så nyd du roligt et glas af den gode lokale vin.

Da vi boede ved Lake Bohinj var husets vin til den beskedne sum af 1 Euro for 1 glas.

Indrømmet, det var ikke verdens bedste vin, men især hvidvinen var faktisk rigtig god til prisen. Lidt bedre kvalitet fås naturligvis til en lille ekstrasum.

Vind & vejr

Du kan i sommermånederne forvente skønt sommervejr.

Vi rejste i August og temperaturen lå stabilt på omkring de 30 grader. En enkelt dag blev vi ramt af dagsregn hvilket tydeligvis heller ikke var noget de lokale var vant til.

Kun da vi løb ud over klippekanten med en faldskærm på ryggen var lange bukser og lukkede sko et must.

Faldskærmsudspring i Slovenien

Ovenstående er blot nogle af de muligheder Slovenien rummer. Jeg håber at have vakt din nysgerrighed for et land fyldt med muligheder og noget for enhver smag.

For at svare på mit eget spørgsmål så ved jeg virkelig ikke hvorfor jeg ikke har rejst til Slovenien noget før, jo jeg var tydeligt vis ikke klar over hvad der gemte sig.

Det gør du nu, så der er ingen undskylder for ikke at tage af sted.

Slovenien-Natur

“Derfor skal du til Slovenien” er udarbejdet i samarbejde med rejsebloggen Helles-Univers.dk

 

Når du ser (affiliatelink) i artiklen, betyder det at hvis du booker flybilletter, hoteller, seværdigheder mv. via vores links, så tjener vi en lille smule i kommission UDEN det kommer til at koste dig ekstra - Tak for din støtte

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Translate »