Guide til Kilimanjaros mange ruter

At stå med begge fødder plantet i sneen på toppen af Afrikas højeste bjerg, Kilimanjaro, mens du skimter ud over det smukke tanzanianske landskab, er en helt ubeskrivelig følelse og oplevelse. Den burde være alle forundt…

Har du en drøm om at rejse til toppen af Kilimanjaro i Tanzania, så får du herunder en guide til de mange ruter.

Bestig Kilimanjaro

Har du en bjergbestiger og opdager gemt i maven, men har endnu ikke taget skridtet?

En rejse til Tanzania kan give dig mulighed for dette, da Afrikas højeste bjerg, Kilimanjaro, er beliggende netop her.

Kilimanjaro er med sine 5.895 meter ikke blot Afrikas højeste bjerg, men også verdens højeste fritstående bjerg. Et nærmest majestætisk bjerg, som det rejser sig op fra det Afrikanske kontinent.

Kilimanjaro-skilt-paa-toppen

Selvom 5.895 meter lyder overvældende, er Kilimanjaro rent faktisk et tilgængeligt bjerg. Alligevel er det et bjerg som de fleste mennesker har mulighed for at bestige.

Det er både muligt for børn helt ned fra 12 års alderen at bestige det smukke bjerg, samt muligt for ældre mennesker.

På de fleste ruter, er det ikke teknisk svært at bestige Kilimanjaro. Dog skal du være i god form samt være udholdende for at det er muligt.

Det kræver også en smule forberedelse inden afrejse, men det er bestemt alle anstrengelserne værd!

Toppen af Kilimanjaro hedder Uhuru Peak, og er det mål, som de fleste bjergbestigere har, når de bestiger Kilimanjaro.

Kilimanjaro, som er en gammel vulkan, har tre toppe, Kibo, Mawenzi, og Shira, hvor Uhuru Peak er højdepunktet på Kibo.

Der er flere forskellige måder at nå til toppen af Kilimanjaro, hvilket vil blive gennemgået i følgende afsnit.

Kilimanjaro-solnedgang

Ruter til toppen af Kilimanjaro

Der findes flere forskellige ruter til toppen af det store bjerg.

Det er vigtigt, at du undersøger ruterne og hvad de byder på inden du tager afsted. Oplevelserne er  forskellige og kræver forskellige evner.

Vælg den rute, der stemmer bedst overens med dine evner, forventninger samt ønsker til rejsen.

Der er 7 etablerede ruter til at bestige Kilimanjaro, som er:

  • Marangu, Machame og Umbwe som alle starter i syd
  • Lemosho, Shira og Northern Circuit som alle starter i vest
  • Rongai som starter fra nord

Yderligere er der også Mwaka, men denne rute bruges kun til nedstigning, da du ikke kan nå at akklimatisere dig, grundet rutens høje stigningsprocent.

Alt efter hvilken rute du vælger samt hvilket tempo du vælger at gå i, skal du regne med at det tager seks til ni dage at bestige Kilimanjaro.

Rongai ruten

Rongai ruten er den eneste nordlige rute på Kilimanjaro, hvorfor ruten er speciel i sig selv. Yderligere tilbyder denne rute også en nogenlunde akklimatisering, hvilket er en fordel.

Landskabet på denne rute er meget tørt. Du vil derfor ikke opleve et lige så frodigt og smukt landskab, som du vil på nogle af de andre ruter.

Rongai ruten har sin egen charme, og du skal ikke lade det tørre landskab skræmme dig væk. Ruten kan især anbefales, hvis du ønsker en mere uforstyrret naturoplevelse, da der er færre turister, som benytter denne.

Nogen mener endda, at Rongai-ruten er smukkere og lettere end eksempelvis Marangu og Machame ruterne. Ruten er dog lidt længere, hvorfor man ofte skal bruge en ekstra dag på bestigningen.

Rongai-ruten

Marangu ruten

Marangu ruten kaldes populært for “Coca-cola-ruten”. Ruten er den “letteste” af ruterne på Kilimanjaro. “Letteste” skal dog kun forstås som, at ruten er den mest direkte vej til toppen med færrest udfordringer og ikke som, at det er let at nå toppen. Der er nemlig mange, der aldrig når toppen på denne rute.

På trods af de relativt små chancer for at nå toppen, vælger mange turister denne rute, da den er mere tilgængelig.

Hvis du vil opleve det ægte Kilimanjaro, kan denne rute ikke anbefales, da den er efterhånden er  “ødelagt” af for mange turister.

Machame ruten

Machame ruten kaldes populært for “Whiskey-ruten”. Sammen med Marangu ruten er den en af de mest populære ruter på Kilimanjaro.

Ruten er rigtig god, men kræver minimum en uge, hvorfor det er vigtigt, at du tager dig den nødvendige tid. Ruten starter ved Machame og ender ved Uhuru Peak.

På ruten bliver du taget på en smuk tur op ad Kilimanjaro, hvor du oplever det smukke og varierede landskab.

Ruten er en smule sværere end eksempelvis Marangu ruten, derfor skal du være i god form for at bestige Kilimanjaro på denne rute.

Landskabet er utrolig smukt. Det eneste negative er, at der er relativt mange turister på denne rute, ligesom Marangu ruten.

Umbwe ruten

Umbwe ruten er ikke benyttet af mange og man får derfor bjerget lidt mere for sig selv. Ruten er dog også mere kompliceret end mange af de andre ruter. Du skal derfor nok være en lidt mere erfaren bjergbestiger for at vælge denne rute.

Overordnet set er ruten kort, stejl og meget direkte til toppen, hvorfor den netop anses som svær. Yderligere er forholdene ikke ideelle for højdetilvænning.

På trods af at det er en smuk rute, kan den kun anbefales til erfarne bjergbestigere, som har tillid til deres egne evner.

Derudover er der ikke de bedste chancer for at nå toppen, så denne rute skal ikke vælges, hvis du vil maksimere chancerne for at stå på Afrikas tag.

bjerg-udsigt

Lemosho ruten

Lemosho starter ved Londorossi og ender ved Uhuru Peak. Lemosho siges af mange at være en af de smukkeste og bedste ruter på Kilimanjaro.

Ruten er relativt ny, men foretrækkes allerede af mange velrenommerede operatører på grund af sin skønhed, afsondrethed og succesrate.

Kort sagt maksimerer Lemosho-ruten chancerne for, at du vil nå toppen – og nyde oplevelsen generelt.

Denne rute giver rigtig gode muligheder for højdetilvænning, hvorfor du virkelig kan nyde alle oplevelserne alt på din vej til Kilimanjaros top.

Ruten tager de vandrende over shira plateauet – et utroligt smukt område.

Ruten kan klares på lidt under 6 dage, dog anbefales det at du bruger 8 dage. Dermed har du bedre mulighed for højdetilvænning samt at nyde de smukke omgivelser.

Shira ruten

Shira ruten, som nærmer sig bjerget fra vest, er der rigtig gode muligheder for akklimatisering, samt god tid til at nyde naturen.

Ruten er meget lig Lemosho ruten, rent faktisk er Shira den oprindelige rute, hvor Lemosho er den forbedrede variation.

Denne rute er en af de mindre benyttede ruter, hvorfor du virkelig får lov til at opleve bjerget på tæt hånd.

Sværhedsgraden er relativ høj på denne rute. Trods det smukke landskab, kan ruten ikke anbefales på bekostning af Lemosho ruten.

Northern Circuit

Northern Cirsuit er den nyeste rute på Kilimanjaro. Formentlig også den mest spændende rute. I begyndelsen følger man Lemosho ruten.

Når Lemosho ruten går mod syd, drejer denne rute af, for at tage en mere nordlig retning mod toppen.

Denne rute er den længste rute og tager minimum 9 dage. Du kommer igennem et utroligt smukt landskab og vil møde meget få andre turister – hvilket er skønt.

Denne rute er heller ikke en af de nemmeste ruter, hvorfor du skal være en smule trænet for at kunne klare bestigningen.

Men hvis du er klar til en udfordring, har Northern Circuit en høj succesrate for at nå toppen. Et smukt og utrolig varieret landskab samt få besøgende, gør at denne rute bestemt kan anbefales.

Kilimanjaro-header

Kilimanjaro nationalpark kan du læse mere om transport, overnatning samt priser for indgang til nationalparken.

Tanzania er på mange måder et helt exceptionelt land, som har utrolig meget at byde på.

Artiklen er skrevet af en Gæsteblogger og er opdateret d. 7. juni 2022.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *