At stå med begge fødder plantet i sneen på toppen af Afrikas højeste bjerg, Kilimanjaro, mens man skimter ud over det smukke tanzanianske landskab, er en helt ubeskrivelig følelse og oplevelse, som bestemt burde være alle forundt…

Guide til Kilimanjaro

Har du en drøm om at rejse til toppen af Kilimanjaro i Tanzania, så får du herunder en guide til de mange ruter.

Bestig Kilimanjaro

Har du en bjergbestiger og opdager gemt i maven, men har endnu ikke taget skridtet?

En rejse til Tanzania kan give dig mulighed for dette, da Afrikas højeste bjerg, Kilimanjaro, er beliggende netop her.

Kilimanjaro er med sine 5.895 meter ikke blot Afrikas højeste bjerg, men samtidig også verdens højeste fritstående bjerg, hvilket er med til at få bjerget til at fremstå majestætisk, når det rejser sig op fra det Afrikanske kontinent.

Guide-til-Kilimanjaro-på-toppen

Selvom 5.895 meter lyder overvældende, er Kilimanjaro rent faktisk et tilgængeligt bjerg, som de fleste mennesker har mulighed for at bestige.

Det er både muligt for børn helt ned fra 12 års alderen at bestige det smukke bjerg, samt muligt for ældre mennesker.

Således er der en bred gruppe af mennesker, der har muligheden for at nå til toppen af Kilimanjaro.

På de fleste ruter, er det ikke teknisk svært at bestige Kilimanjaro, dog skal man være i god form samt være udholdende for, at det er muligt.

Dermed kræver det en smule forberedelse inden afrejse, men det er bestemt alle anstrengelserne værd!

Toppen af Kilimanjaro hedder Uhuru Peak, og er det mål, som de fleste bjergbestigere har, når de bestiger Kilimanjaro.

Kilimanjaro, som er en gammel vulkan, har tre toppe, Kibo, Mawenzi, og Shira, hvor Uhuru Peak er højdepunktet på Kibo.

Der er flere forskellige måder at nå til toppen af Kilimanjaro, hvilket vil blive gennemgået i følgende afsnit.

Guide-til-Kilimanjaro-solnedgang

Forskellige ruter til toppen

Kilimanjaro er som sagt et stort bjerg, og derfor er der også mange forskellige ruter, man kan vælge for at nå toppen.

Det er dog vigtigt, at man undersøger sagen inden, man tager afsted, da de forskellige ruter vil give forskellige oplevelser, samt kræver forskellige evner.

Vælg den rute, der stemmer bedst overens med dine evner, forventninger samt ønsker til rejsen.

Der er syv etablerede ruter til at bestige Kilimanjaro, hvilket er; Marangu, Machame og Umbwe, som alle starter i syd, Lemosho, Shira og Northern Circuit, som alle starter i vest, og endeligt Rongai som starter fra nord.

Yderligere eksisterer Mwaka, dog kan denne rute kun bruges som nedstigning, da man ikke kan nå at akklimatisere sig grundet rutens høje stigningsprocent.

Alt efter hvilken rute man vælger, samt hvilket tempo man lægger for dagen, skal man regne med at det tager seks til ni dage at bestige Kilimanjaro.

Rongai ruten

Dette er den eneste nordlige rute på Kilimanjaro, hvorfor ruten er speciel i sig selv. Yderligere tilbyder denne rute også en nogenlunde akklimatisering, hvilket er en fordel.

Landskabet på denne rute er meget tørt, hvorfor man ikke vil opleve et lige så frodigt og smukt landskab, som man vil på nogle af de andre ruter.

Rongai ruten har dog bestemt sin egen charme, hvorfor det tørre landskab ikke skal skræmme én væk. Ruten kan især anbefales, hvis man ønsker en mere uforstyrret naturoplevelse, da der er færre turister, som benytter denne.

Nogen mener endda, at Rongai-ruten er smukkere og lettere end eksempelvis Marangu og Machame ruterne. Ruten er dog lidt længere, hvorfor man ofte skal bruge en ekstra dag på bestigningen.

Guide-til-Kilimanjaro

Marangu ruten

Denne rute kaldes populært for “Coca-cola-ruten”. Ruten er den “letteste” rute på Kilimanjaro. “Letteste” skal dog kun forstås som, at ruten er den mest direkte vej til toppen med færrest udfordringer og ikke som, at det er let at nå toppen. Der er nemlig mange, der aldrig når toppen på denne rute.

På trods af de relativt små chancer for at nå toppen, vælger mange turister denne rute, da den er mere tilgængelig.

Hvis man vil opleve det ægte Kilimanjaro, kan denne rute dog ikke anbefales, da den er blevet “ødelagt” af for mange turister.

Machame ruten

Denne rute kaldes populært for “Whiskey-ruten”, og er sammen med Marangu ruten en af de mest populære ruter på Kilimanjaro.

Dette er en rigtig god rute, men den kræver dog minimum en uge, hvorfor det er vigtigt, at man tager sig den nødvendige tid. Ruten starter ved Machame og ender ved Uhuru Peak.

På ruten bliver man taget på en smuk tur op ad Kilimanjaro, hvor man har mulighed for at se det smukke og varierede landskab.

Ruten er en smule sværere end eksempelvis Marangu ruten, hvorfor man skal være i god form for at bestige Kilimanjaro gennem denne rute.

Landskabet er utrolig smukt, dog er det negativt, at der er relativt mange turister på denne rute, ligesom Marangu ruten.

Umbwe ruten

Denne rute er ikke benyttet af mange, hvorved man kan have bjerget lidt mere for sig selv. Ruten er dog også mere kompliceret end mange af de andre ruter, hvorfor man nok skal være en lidt mere erfaren bjergbestiger for at vælge denne rute.

Overordnet set er ruten kort, stejl og meget direkte til toppen, hvorfor den netop anses som svær. Yderligere er forholdene ikke ideelle for højdetilvænning.

På trods af at det er en smuk rute, kan den dog kun anbefales til erfarne bjergbestigere, som har tillid til deres egne evner.

Derudover er der ikke de bedste chancer for at nå toppen, hvorfor denne rute ikke skal vælges, hvis man vil maksimere chancerne for at stå på Afrikas tag.

Guide-til-Kilimanjaro-camping

Lemosho ruten

Ruten starter ved Londorossi og ender ved Uhuru Peak. Lemosho siges af mange at være en af de smukkeste og bedste ruter på Kilimanjaro.

Ruten er relativt ny, men foretrækkes allerede af mange velrenommerede operatører på grund af sin skønhed, afsondrethed og succesrate.

Kort sagt maksimerer Lemosho-ruten chancerne for, at en bjergbestiger vil nå toppen, og nyde oplevelsen generelt.

Denne rute giver rigtig gode muligheder for højdetilvænning, hvorfor man virkelig har mulighed for at opleve alt på sin vej til Kilimanjaros top.

Ruten tager de vandrende over shira plateauet, som er et utroligt smukt område.

Denne rute kan klares på lidt under seks dage, dog anbefales det, at man bruger otte dage. Dermed har man bedre mulighed for højdetilvænning samt at nyde de smukke omgivelser.

Shira ruten

På denne rute, som nærmer sig bjerget fra vest, er der rigtig gode muligheder for akklimatisering, samt god tid til at nyde naturen.

Ruten er meget lig Lemosho ruten, rent faktisk er Shira den oprindelige rute, hvor Lemosho er den forbedrede variation.

Denne rute er en af de mindre benyttede ruter, hvormed man virkelig kan få lov til at opleve bjerget på tæt hånd.

Sværhedsgraden er dog relativ høj på denne rute, hvorfor den på trods af det smukke landskab, ikke kan anbefales på bekostning af Lemosho ruten.

Northern Circuit

Dette er den nyeste rute på Kilimanjaro, og er formentlig den mest spændende rute. I begyndelsen følger man Lemosho ruten.

Når Lemosho ruten går mod syd, drejer denne rute af, for at tage en mere nordlig retning mod toppen.

Denne rute er den længste rute og tager minimum ni dage. Man kommer igennem et utroligt smukt landskab, hvor man møder utrolig få turister, hvilket er skønt.

Denne rute er heller ikke en af de nemmeste ruter, hvorfor man skal være en smule trænet for at kunne klare bestigningen.

Men hvis man er klar til en udfordring, har Northern Circuit en høj succesrate for at nå toppen, et smukt og utrolig varieret landskab, samt få besøgende, hvorfor denne rute bestemt kan anbefales.

Guide-til-Kilimanjaro-udsigt

På den officielle side for Kilimanjaro nationalpark, kan man læse om kontaktmuligheder, transport, overnatning samt priser for indgang til nationalparken.

Tanzania er på mange måder et helt exceptionelt land, som har utrolig meget at byde på.

Eksempelvis har man både muligheden for safarioplevelser, badeferie på Zanzibar, opleve Viktoriasøen, den største sø i hele Afrika, samt få muligheden for at stå på Afrikas tag.

Der er mange muligheder for uforglemmelige oplevelser, når man besøger Tanzania.

Læs flere rejsebeskrivelser fra Afrika HER