Introduktion til Caminoen

Introduktion til Camino de Santiago

Holder du af at vandre, så står Camino’en formentlig højt på din liste. Hvis du da ikke allerede har gået en af de mange Camino ruter til Santiago de Compostela.

For når folk snakker om Camino’en er der ikke blot tale om en bestemt vandrerute, men om et mindre netværk af ruter igennem hele Europa til Santiago de Compostela i det nordvestlige Spanien.

Camino de SantiagoDen smukke katedral i Santiago de Compostela er målet for Camino ruterne

Den mest kendte rute er den ca. 775 km lange Camino Frances eller The French Way som den kaldes på engelsk. Ruten starter i Saint Jean Pied de Port i Frankrig nær den spanske grænse og fortsætter vestpå til Santiago de Compostela.

Men de oprindelige pilgrimme kom fra hele Europa, Rom, Prag, Budapest eller fra Trondheim i det nordlige Norge. Her vandrede de via hærvejen igennem Danmark til Tyskland og Frankrig, inden de kom til det vi i dag kalder den franske Camino rute.

Alle havde de den smukke katedral i Santiago de Compostela som mål, hvor de kom for at ære apostlen Jakob, en af Jesus’ disciple, som siges at ligge begravet i katedralen.

Camino symbolet - muslingen

Et af Camino’ens symboler er den gule muslingeskal som pryder lygtepæle og husmure og viser vej igennem Europa til Santiago de Compostela

Nutidens vandrere kaldes fortsat pilgrimme selvom en stor del ikke længere vandrer af religiøse årsager, men blandt meget andet gør det for at slippe væk fra hverdagens stress og finde tilbage til de basale værdier i livet.

Og Camino’en er den perfekte “kur” idet det primitive liv som pilgrim giver ro til fordybelse. Man vandrer i smuk natur hele dagen, træffer venlige pilgrimme fra hele verden, overnatter på primitive herberg og medbringer kun de få ejendele som får plads i rygsækken.

Naturen på Camino'en

Efter et par dages vandring i den smukke natur er hjernen renset for tanker og man finder en indre ro.

Antallet af vandrere er således kraftigt stigende fra ca. 50.000 i år 2000 til ca. 350.000 i 2019.

Covid pandemi’en lagde dog en dæmper på tallene med “kun” 175.000 pilgrimme i 2021.

Af de mest populære Camino ruter kan nævnes:

  • Camino Frances 775 km (190.000)
  • Camino Portugues 270 km kystrute eller 240 indenlandsk rute (95.000)
  • Camino del Norte 815 (19.000)
  • Camino Ingles 120 km (16.000)
  • Camino Primitivo 320 km (16.000)

Tallet i parantes angiver hvor mange pilgrimme der vandrede de enkelte ruter i 2019.

RejseTips

Gode sider du bør besøge, når du planlægger din pilgrimsrejse:

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *