Det bedste ved at rejse er de oplevelser man får undervejs og de mennesker man møder. Det kan være alt fra et fantastisk tempel til en lille hyggelig gade eller en venlig butiksejer man falder i snak med. Når jeg selv rejser plejer jeg at bruge en del tid på at undersøge hvad der er at opleve i de områder jeg skal besøge.
Og det bedste jeg ved er, hvis der er nogen som har fundet nogle små perler, eller har haft interessante oplevelser som ikke er beskrevet i de sædvanlige turistbrochurer.
Mange af Kyoto’s perler har jeg allerede beskrevet i artiklerne om Kyoto’s områder, men i denne artikel har jeg samlet et udvalg af unikke oplevelser jeg selv har haft på mine mange ture til Kyoto.
Unikke oplevelser får man ofte når man går på opdagelse, går ned ad de små gader og ender et sted hvor der ikke er andre mennesker…
Ukiyoe Little Museum
En af de små interessante steder jeg fandt under mit første besøg i Kyoto, var Ukiyoe Little Museum som egentlig ikke er et museum, men et lille galleri. Her bor og arbejder den lokale kunstner Ichimura Mamoru.
Mr. Mamoru laver billedtryk ved hjælp af Ukiyo teknikken hvor man skærer forskellige dele eller niveauer af motivet ud i en række træplader. Èn plade for hver farve, og herefter farvelægger pladerne og presser dem mod lærredet en ad gangen. Samme måde som de linoliumstryk man lavede i skolen da jeg var barn (uden nogen sammenligning iøvrigt!)
Det lille Ukiyoe museum er en perle som man skal opleve
Det lille museum ligger lige overfor den sydlige indgang til det fine Kennin-ji tempel i Kyoto’s Gion distrikt.
“Open when I wake up and close when I must go to sleep”
Skiltet på facaden fortæller sin egen lille historie om Mr. Mamoru: “Open when I wake up and close when I must go to sleep”. Indenfor regerer Mr. Mamoru i sit lille atelier. Atelier fungerer samtidig som dagligstue for ham og hans kone og umiddelbart kan virke en anelse kaotisk.
Mr. Mamoru fortæller lidenskabeligt om sine kunstværker og hvordan de bliver til og viser de forskellige trin i trykkeprocessen
Mr. Mamoru er vældigt passioneret omkring sit arbejde og fortæller gerne om den teknik han anvender omend hans begrænsede engelsk lægger en dæmper på kommunikationen.
Han bliver overordentlig glad hvis man køber et af hans billeder eller blot et postkort. Jeg har selv et af hans fine Ukiyoe tryk hængende hjemme i min stue.
Mr. Mamoru er efterhånden en aldrende herre og det lille Ukiyoe museum er derfor nok en af den slags oplevelser der om få år vil være borte.
Man kan ikke lade være med at smile når man læser skiltet foran det lille Ukiyoe museum
Meditation
Har man vandret i de små gader i Kyoto og besøgt de mange smukke templer, har man formentlig allerede adopteret noget af den ro og fred der hviler over den gamle kejserby og japanerne generelt.
Har man mod på mere ro i sindet kan det varmt anbefales at besøge et af de templer som tilbyder turister at deltage i den lokale morgen-meditation.
Klar til morgenens meditation i det lille Shunkoin tempel som ligger vest for Kyoto centrum
Det bedste sted at starte…
Er man relativ ny indenfor meditation, er i det fine gamle Shunkoin tempel. Ca. en halv times cykel- eller bustur vest for Kyoto centrum.
Templet er fra 1590 og ligger sammen med 15-20 andre templer i det pragtfulde tempelområde Myoshinji, omgivet af en mur midt i et beboelsesområde.
Shunkoin templet tilbyder overnatning med mulighed for meditation samt fred og ro
Den ledende munk, Takafumi Kawakami, har studeret i USA og taler derfor flydende engelsk, hvilket gør hele oplevelsen en del lettere at håndtere.
Meditation med lidt ekstra spice
Han driver stedet lidt som et event-center med meditation, kalligrafi-kurser, bryllupper, overnatning m.m. Som han selv siger, er det ikke let at finansere vedligeholdelsen af et 430 år gammelt tempel og man må derfor være kreativ.
Mr. Kawakami som er “head munk” på Shunkoin taler flydende engelsk og fortæller gerne om det fine gamle tempel og dets historie
Der er meditation hver dag fra kl. 9.30 til 11.00 hvor man, udover en introduktion til meditation, også får en rundvisning i det lille tempel samt en fortælling om templets historie. Der sluttes af med en kop matcha te.
Man betaler et beløb for at deltage i meditationen. Vælger man at tage en overnatning på stedet, kan man gratis deltage i dagens meditation.
Efter meditationen serveres Matcha te med lidt sødt
Autentisk meditation
I den mere autentiske ende af skala’en for Zen meditation, kan jeg anbefale Shoren-ji template som er et sub-tempel til det store Tofuku-ji tempel syd for Kyoto (se artiklen “Sydlige Kyoto”). Her kan man, mod betaling, en gang om ugen deltage i templets Zazen (siddende meditation) som er åbent for alle.
Modsat konceptet ved Shunkoin templet tages der her ikke særlige hensyn til turister.
Vi gør klar til dagens meditation. På en lille lap papir er et par simple instruktioner beskrevet. Det sværeste er dog at sidde i Lotus stilling længere tid ad gangen.
Introduktionen foregår således på japansk og den munk som står for meditationen, går rundt med en lang trækæp som han gavmildt slår folk henover ryggen med såfremt de er ved at falde i søvn.
Få hjælp til at holde fokus
Man kan også frivilligt bede om et slag med kæppen ved at bukke sig forover når han går forbi. Det blev jeg naturligvis nødt til at prøve og jeg kan afsløre at man efter et sådan slag øjeblikkeligt glemmer al træthed og man genfinder fokus.
Munken der fører os igennem dagens Zazen er en ulv i fåreklæder. Sidder man og falder i søvn under meditationen får man et slag over ryggen med en lang kæp.
Har man mediteret tidligere kan dette sted varmt anbefales. Tilmelding foregår ved at skrive til templet i god tid og spørge om der er plads i den pågældende uge man ønsker at deltage.
Et besøg på det smukke hovedtempel Tofuku-ji kan iøvrigt varmt anbefales hvis man alligevel skal til Shoren-ji for at meditere.
Der er blot 5 minutters gang imellem de to templer. Læs mere om Tofuku-ji i artiklen “Sydlige Kyoto”
>> Læs mere om templet og tilmelding her <<
Læg vejen forbi det smukke Tofuku-ji temple efter meditationen
Jamaica Ramen restaurant
Jeg har generelt ikke skrevet så meget om mad og restauranter i Japan. Ikke fordi det ikke er interessant eller jeg ikke har besøgt gode restauranter, men mere fordi der i Japan og Kyoto findes rigtig mange gode små restauranter og kvaliteten altid er så høj. Derfor vil jeg hellere anbefale at man prøver sig frem.
Det kan næsten ikke gå galt!
Kyoto’s bedste spicy jerk chicken curry (og formentlig den eneste)
I Kyoto faldt jeg dog ved et tilfælde over denne lille Jamaica inspirerede “Icchan Ramen” restaurant som ligger godt 100 meter nord-vest for Higashiyama Station i området af samme navn.
Her kom vi en aften tilfældigvis forbi og fik øje på de farverige skilte og hørte rytmerne fra reggae musik – en kombination som man sjældent (læs: som aldrig) møder i Japan.
Spicy Coconut ramen med Jerk Chicken – fantastiskt velsmagende og ganske spicy
Krydret mad – en sjældenhed i Japan
Vi gik derfor indenfor og satte os ved bardisken imens vi med forundring kiggede på menukortet som afslørede at det ikke blot var farverne og musikken der var karibisk inspireret.
På menu’en stod bla. “Spicy Curry” – noget som man ligeledes sjældent finder i Japan, hvor stærkt krydret mad er en sjældenhed (bortset fra Wasabi).
Vi bestilte henholdsvis en “Spicy Curry” og en “Coconut Curry” til den beskedne pris af 850 Yen (ca. 50 DKK) og fik det mest fantastisk velsmagende måltid vi havde fået længe. Og der var ikke sparet på krydderierne!
Kun et par farverige skilte og dæmpet reggae musik afslører at her ligger en restaurant lidt udover det sædvanlige
Efter den aften er det blevet en tradition at vi skal forbi Icchan Ramen restauranten og spise Spicy Coconut en af aftenerne når vi er i Kyoto.
Adresse: 542-1 Minamimonzencho, Sakyo Ward, Kyoto
Åbningstider: 12:00 – 14:00 samt 19:00 – 22:00. Mandag lukket.
Adgang: 100 meter fra Higashiyama Station
Spicy curry med Jerk Chicken – mine tænder løber i vand
Te ceremoni
Med til den japanske kultur hører te og te-ceremoni. Og som med mange andre japanske traditioner er te-ceremoni’en ikke blot et spørgsmål om at brygge en kop te!
Det handler i lige så høj grad om at følge traditionelle og formelle foreskrifter for hvordan te’en skal tilberedes og serveres. En ceremoni som kræver mange års uddannelse at kunne udføre korrekt.
En japansk te-ceremoni er 80% ceremoni og 20% te. Og det er netop det der gør det til en god oplevelse
Under unikke oplevelser hører en te cermoni med
Vil man opleve dette udført efter alle kunstens regler kan man enten tage den helt store pengepung op af lommen og booke en Geisha til at varte sig op et par timer og i den forbindelse udføre en te-ceremoni. Eller man kan tage den noget billigere løsning og booke sig ind hos en af Kyoto’s få te-ceremoni huse.
Den traditionelle te cermoni
Her bliver man, for et par hundrede kroner og i løbet af 45 minutter, introduceret til og overværer en ægte japansk te-ceremoni. Te ceremoni’en afsluttes med at man får serveret den pragtfulde ceremony-grade Matcha te i en fin keramik skål – frisk, cremet og klar til at nyde.
Matcha te’en har en fantastisk grøn farve og duft. Her er den serveret som Koicha, dvs. en fed blanding med kraftig smag.
I forbindelse med en te ceremoni serveres te’en oftest som Usucha, dvs. “tynd te” med en lysere farve og lettere smag.
Vi har selv deltaget i te-ceremoni hos Camellia Tea Ceremony som har et lille japansk byhus i det hyggelige Higashiyama distrikt og det kan varmt anbefales.
Læs mere her om Camellia Tea Cermony HER ›
Vores søde vært havde studeret te-ceremoni i 2 år for at opnå de nødvendige færdigheder og finesse. Selve ceremoni’en tager 15 minutter.
Tehus besøg
Vil man blot smage den gode ceremony-grade matcha te uden at opleve selve ceremoni’en kan det anbefales at besøge en af Kyoto’s tehuse. Fx. Ippodo Tea House som ligger et par hundrede meter nord for Kyoto rådhus.
I Ippodo Tea House har de et vel-assorteret menukort af japansk te som man kan gå på opdagelse i. Enkelte templer serverer ligeledes Matcha te, heriblandt Shoren-in templet, Nanzen-ji templet og Byodoin templet i Uji,
>> Læs mere om Ippodo Tea House her <<
Et besøg på et af Kyoto’s tehuse kan anbefales. Her er vi på Ippodo som ligger på strækningen imellem Kejserpaladset og Kyoto Rådhus.
Japansk madlavning
Jeg elsker japansk mad og holder også af at lave den selv. Det er dog ikke altid så ligetil eftersom japanerne anvender andre ingredienser end vi typisk gør herhjemme.
Derfor har vi flere gange meldt os til diverse madlavningskurser i Kyoto for at lære mere om deres hemmeligheder – og det har alle gange været en rigtig god oplevelse.
De 3 søde undervisere hos Cooking Sun gør køkkenet klar til dagens madlavning
Cooking Sun Cookingschool
Et par gange har vi været hos Cooking Sun som ligger 10 minutters gang sydvest for Shijo Station (Grøn Karasuma linie).
Kurserne foregår i et lille japansk byhus hvor hele stueetagen er lavet om til køkken med plads til 6-8 deltagere. Er det første gang man kaster sig ud i japansk madlavning er dette det perfekte sted at starte. De 3 kvinder som driver stedet er gode til at forklare og hjælpe og forholdene er perfekte.
Det første år blev vi, henover en formiddag, introduceret til det japanske køkken og de 6-8 basis ingredienser der typisk indgår (Soya, Sake, Mirin, Dashi, Miso m.fl.). Herefter blev vi på høflig og meget tålmodig vis, guidet gennem frembringelsen af en japansk Bento-box med Teriyaki kylling, Japansk omelet, Sushi og Tempura.
Vi får en grundig introduktion til de 6-8 basis ingredienser som vi skal anvende til dagens madlavning. I kurven ligger et stykke tørret, saltet og røget Bonito som rives og bla. indgår i tilberedningen af Miso suppe.
Vores 3 søde japanske “kokke” hjalp os hele vejen igennem og der var masser af detaljer og forklaringer undervejs. Efterfølgende satte vi os op på 1. sal og indtog vores dejlige måltid i selskab med de øvrige kursister. En rigtig god oplevelse som varmt kan anbefales.
Cooking Sun tilbyder også at man kan tage med dem på Nishiki markedet om morgenen og handle ingredienser til dagens måltid.
>> Læs mere om Cooking Sun her <<
Vores lækre hjemmelavede Bento box med tilhørende Miso suppe
Roujiya Cooking Class
Året efter var min datter og jeg tilmeldt et madlavningskursus hos Roujiya Cooking Class som ejes af en venlig japansk kvinde, der i samme bygning driver et lille gæstehus (Bed & Breakfast) 5 minutters gang sydvest for Nijo Castle.
Sushi risene skal køles af til ret temperatur inden vi kan begynde at tilberede Sushi
Vi var de eneste deltagere på kurset og havde derfor god tid til både at snakke med vores søde værtinde og lave mad.
Det viste sig at vores værtinde havde været stewardesse hos Singapore Airlines og derfor havde rejst i hele verden og talte flydende engelsk. Og mad kunne hun også lave.
Igen havde vi en fantastisk god oplevelse som jeg varmt kan anbefale. Det skal dog bemærkes at køkkenet her er meget lille hvorfor man ikke bør være mere end 4 personer!
>> Læs mere om Roujiya Cooking Class her <<
Det bedste ved madlavningskurserne er at nyde resultatet – sammen med et glas Sake.
Keramik
En af de ting jeg blev facineret af allerede på min første rejse i Japan er deres keramik. Her tænker jeg specielt på de fine, ofte håndlavede, kopper, skåle, fade osv. som man ser i te-huse og nogle af de små restauranter.
Gader med keramik
Mens der i både Tokyo og Osaka findes deciderede køkken-gader (Kappabashi Street i Tokyo og Sennichimae Dogyuyasuji i Osaka) ligger keramik-butikkerne i Kyoto mere spredt ud over hele byen.
Smuk håndlavet japansk keramik. Disse skåle er fra Uji syd for Kyoto og er i den lidt dyrere ende af skala’en (100.000 Yen pr. stk.)
Efter at have spurgt mig for under mine første besøg i Kyoto, fandt jeg frem til at der på strækningen fra Kiyomizu-Gojo Station (Rød Keihan linie) og østpå ad Gojo-Dori op til Kiyomizu-dera templet ligger en perlerække af små keramik butikker.
Fortsætter man fra Kiyomizu-dera templet ned ad den smalle Matsubara-dori ligger der yderligere et par stykker på venstre side. Drømmer man om at købe en Matcha skål eller et Sushi fad med hjem, er dette et godt sted at gå på opdagelse.
I de små keramik butikker langs Gojo-Dori kan man finde alt hvad hjertet kan begærer af skåle, fade, kopper og kander.
Undgå overvægt
Problemet er naturligvis at al den fine keramik fylder og vejer godt i den allerede fyldte kuffert eller rygsæk. Mange af butikkerne tilbyder at sende med DHL eller lignende for et rimeligt beløb. Det betyder dog at varerne bliver fortoldet ved ankomst til hjemlandet hvorved prisen bliver en del højere.
Det er svært ikke at lade sig friste når man går rundt i de små butikker
Er man på jagt efter ældre japansk porcelæn eller keramik kan jeg anbefale at besøge nogle af de lokale markeder. Her finder man indimellem nogle perler som, trods 20-30 års brug, fortsat er fine og i god stand.
Markeder med genbrugs keramik
Et af de bedre steder at gå på opdagelse er markedet ved Toji templet syd-vest for Kyoto Station. Her afholdes marked den 21. i hver måned.
>> Læs mere i “Centrale Kyoto” <<
Bemærk også at Japans største keramik marked Gojozaka Pottery Fair afholdes hvert år i starten af august i Yamashina distriktet.
På Toji markedet kan man finde porcelæn af ældre dato
Cykeltur langs Kamo River
Kyoto er en glimrende by at cykle i og en af mine dejlige minder fra byen er, når vi har lejet cykler og om aftenen har begivet os afsted nordpå langs Kamo River.
Langs brederne udfor Pontocho og Gian er der ofte mange mennesker som sidder og nyder aftenen, og indimellem er der en flok unge som spiller musik eller laver anden performance.
Musik og unge mennesker som nyder den lune aften ved Kamo River ved Pontocho
Cykler man lidt nordpå langs Kamo River kommer man til beboelsesområder. I græsset langs floden møder man familier og venner som sidder på tæpper og spiser aftensmad i græsset mens børnene leger.
Tag kontakt
Japanerne er som udgangspunkt ikke så åbne for fremmede, men de er samtidig utroligt høflige og ofte også lidt nysgerrige, så har man mod på det kan man med lidt høflighed og et smil godt falde i snak og måske blive inviteret til at sidde ned.
Man kan jo altid starte med at spørge om vej til et eller andet eller forsøge at låne en proptrækker til den flaske vin man har købt til lejligheden.
Uanset hvad, så er en cykeltur langs Kamo River en dejlig afslutning på en lang dag i Kyoto
Der er altid folk langs Kama River om aftenen – ude at gå, cykle, spise, snakke og nyde den friske luft langs floden
Aften i Kyoto
Efter en lang dag med besøg i smukke templer og velfriserede haver har de fleste nok mest lyst til at gå ud og få lidt at spise og derefter gå hjem på hotellet, vandrehjemmet eller hvor man nu bor.
Det gjorde jeg også selv de første par gange jeg besøgte byen. En aften var jeg dog ankommet til Kyoto fra Danmark om aftenen, og var pga. tidsforskellen lysvågen og ikke i stand til at falde i søvn.
En vandretur ad de små gader i Kyoto giver et andet og hyggeligt indtryk af den smukke gamle by. Her er vi i Higashiyama distriktet med den smukke Yasaka-no-to Pagode i baggrunden
I stedet for at ligge og kigge op i loftet i et forsøg på at falde i søvn begav jeg mig ud i byen og blev mødt af de smukkeste og fint oplyste gader og templer.
Gaderne var stort set tomme så det var som at gå rundt i et eventyr og jeg tog et hav af smukke billeder.
Byens små restauranter, som ofte er neutrale i gadebilledet om dagen, bliver mere synlige om aftenen når deres lamper bliver tændt. Man kan snige sig til at kigge ind under det stykke stof, kaldet Noren, som ofte hænger i døråbningen
Aftentur i mørket er en særlig unik oplevelse
Siden den dag er det blevet en tradition at gå ud og opleve den smukke by og dens templer oplyst i de sene aftentimer.
En række templer arrangerer “illumination” aftener hvor templerne og de tilhørende haver oplyses og er åbne for publikum. Bla. Shoren-in, Chion-in og Kodai-ji templerne har sådanne arrangementer ligesom Nijo Castle også har aften-åbent et par gange om året.
Den enorme Sanmon port ved indgangen til Chion-in templet i det østlige Kyoto er oplyst om aftenen
Besøg de små gader
De små gader i Gion og Pontocho er super smukke om aftenen, hvor de små restauranter summer af liv og sender et blidt lysskær ud på gaderne.
Er man i nærheden af Gion kan jeg anbefale at gå en tur forbi det smukke Shinto tempel Yasaka som ligger for enden af Shoji-dori. Templet ligger badet i lys hele aftenen og er et yndet sted for en aftenstur.
Shinto templet Yasaka som ligger midt i Gion er om aftenen oplyst i en grad så man knapt kan se forskel på dag og nat
Fitness
Selvom jeg på mine rejser ofte går eller cykler mange kilometer hver dag, føler jeg indimellem behov for at røre kroppen lidt mere, specielt når jeg er afsted over længere tid.
I Japan kan der være langt imellem fitness centrene og mange af dem har fortrinsvis cykler, løbebånd og klasseundervisning.
Et udvalg af frie vægte og gode træningsmaskiner kan være sværere at finde. Dette er dog blevet bedre de senere år, men man skal stadigvæk lede længe efter de gode træningscentre.
De færreste hoteller i Japan har eget fitness center. En undtagelse er dog nogle af de større Cubic hoteller som dette i Osaka hvor der var gode forhold
Træn som Arnold – når det er muligt
Et af de mere veludstyrede centre jeg er stødt på i Kyoto, er Gold’s Gym som er en filial af det berømte træningscenter af samme navn i Santa Monica, Californien. Et træningscenter hvor Arnold og alle de andre berømtheder holdt til i deres yngre dage og som vi også har besøgt på vores rejser dertil.
Filialen i Kyoto ligger lige ved Nijo Station ved det sydvestlige hjørne af Nijo Castle og det er muligt at købe et “day pass” for 1.500 Yen (ca. 90 DKK).
Gold’s Gym stammer fra Santa Monica i Californien hvor Arnold trænede i sine yngre dage
Japansk is
I et afsnit som dette må man gerne blive lidt nørdet, så det vil jeg tillade mig her. Det er ingen hemmelighed at jeg har en svaghed for is og derfor er det spændende at gå på opdagelse i fremmede lande.
Der er langt imellem at man støder på is der er markant anderledes end vi kender hjemmefra med den internationale madkultur vi efterhånden har fået.
En positiv overraskelse
Det har derfor været en positiv overraskelse at støde på et par interessante bekendtskaber i den genre.
Den første positive smagsoplevelse var en flødeis med mintsmag som jeg hurtigt forelskede mig i. Den har en meget intens mintsmag som, hvis man kan lide mint, gør at man straks længtes efter en mere.
Indimellem har man lov til at blive positivt overrasket, som med denne friske flødeis med markant mintsmag
Den anden interessante overraskelse var da jeg opdagede en sodavandsis med chokoladesmag. Jeg er stor fan af mørk chokolade, men tror aldrig at jeg tidligere har smagt en sodavandsis med chokoladesmag. Ihvertfald ikke en der faktisk smagte af chokolade.
Det er den japanske mejeri-gigant Meiji som har haft held til at lave denne gode forfriskende sodavandsis med det sigende navn Black. Samme navn som deres mørke chokolade som som kan købes overalt.
Black isen har iøvrigt en glimrende tvilling som er med mintsmag.
Black sodavandsis ved siden af sin tvilling med mintsmag. Begge gode bekendtskaber i sommervarmen.
Andre spændende oplevelser i Kyoto
Som sagt findes der hundredevis af smukke steder og unikke oplevelser i Kyoto og omegn.
Jeg har beskrevet mange af disse i artiklerne om Kyoto’s områder som også indeholder information om hvordan man finder til områderne, hvad de har at byde på, priser, åbningstider m.m.
Skriv gerne i kommentaren herunder, hvis du har forslag til andre unikke oplevelser i Kyoto.
0 kommentarer