Er du pjattet med historie, skønne strande, blåt vand, snoede brostensbelagte gader, gamle bydele og oliven – så er de græske øer helt sikkert noget for dig.

De græske øer – hvad skal man vælge?

De-græske-øer-santorini

Grækenland er med sine mere end 2000 øer, et fantastisk land.

Sidder du og ikke helt kan beslutte dig for hvor du skal hen i Grækenland, så har vi i denne lille guide beskrevet nogle af de mange skønne øer du kan besøge.

Overvejer du flere øer, så kan du jo også tage på ø-hop i Grækenland.

Kreta

Blandt de græske øer er Kreta Grækenland‘s største ø – men virker mere som et “lille land” end en ø.

Kreta er en meget fascinerende og forskelligartet ø med en bemærkelsesværdig historie som tydeligt ses over hele øen.

de-græske-øer-Kreta

Gå på opdagelse i ruinerne af Knossos paladset, besøg byzantinske klostre og hulen hvor Zeus blev født.

Se de gamle moskeer og venetianske fæstninger i Rethymnon, eller bestil en frokost på havnen i Chania – en af Grækenland‘s mest stemningsfulde byer.

de-græske-øer-Chania

Eller smut til hovedstaden, Heraklion, en kaotisk, men dynamisk by med fantastiske spisesteder – og i øvrigt den 5. største by i Grækenland.

Kreta huser næsten 1/4 af hele Grækenlands turisme, hvilket nordkysten tydeligt bærer præg af med de tæt pakkede hoteller for charterrejsende.

Men med øens store størrelse, er det stadig attraktivt, også for backpackere, at udforske Kretas mindre besøgte strande og bjerglandsbyer.

Samos

Samos betragtes som en af Europas mest solrige destinationer.

Her finder du fantastiske stenstrande og krystalklart vand, som er ideelt til dykning og snorkling. Har du aldrig prøvet at dykke før, så kan du på Samos finde adskillige dykker- og instruktørshops.

de-græske-øer-Samos

Er du mere til “på land” oplevelser, så byder Samos på gode traveture i skønne olivenlunde og vinmarker.

På bjergskråningerne vokser vilde krydderurter – og bliver varmen for meget, så sæt dig under en af de mange akacietræer.

Af historiske steder på Samos, finder du bla. ruinerne efter Hera Templet samt Eupalinian tunnelen, som anses for at være et antikt teknisk vidunder.

Kos

Kos er kendt for sine lange, hvide strande, landbrug med druer, figner, oliven, majs og hvede samt historiske attraktioner.

Mange forbinder Kos med et meget livligt natteliv, men det hører fortiden til.

I dag er Kos en hyggelig by med caféstemning og loungebarer med langt roligere musik.

de-græske-øer-Kos

Kos byder også på små hyggelige landsbyer, oldgamle historiske perler, ruinerne fra en gammel markedsplads og en fæstning bygget i det 14. århundrede af Knights of Saint John Rhodos.

Strandene er lavvandede og gode for børnefamilierne og naturen er utroligt smuk.

Korfu

Af alle de bedste øer i Grækenland, er Korfu formentlig den som har mest at byde på.

Øen, som ligger ud til Albanien, er en god blanding af etniske kulturer, kontrastfyldte landskaber og en bred vifte af attraktioner.

de-græske-øer-Korfu

Korfu oser af byzantinsk historie og græsk mytologi, og de gamle charmerende byer, stråler i deres blandende arkitektoniske stilarter fra øens græske, italienske, franske og britiske fortid.

De smalle gader i Campiello og Mandouki samt det tidligere blomstrende jødiske kvarter, byder på en god håndfuld af spændende kirker og museer.

Gå ikke glip af domkirkens mosaikker i det byzantinske museum eller kirkegården med sine udsmykkede mindesmærker.

de-græske-øer-Korfu-by

Vlaherna og Pondikonissi er populære dagsture. Kassiopi er stedet for alle de party-glade, mens Avlaki tiltrækker windsurfere.

Strandene på Korfu er nogle af Grækenland‘s smukkeste og nogle stadig helt uspoleret!

Hydra

Når man ankommer til denne smukke ø Hydra, er det som at træde ind i et maleri.

De karakteristiske klassiske palæer i Hydra, rejser sig over den billedsmukke havn, hvor caféerne vrimler med liv og æslerne følger deres ruter langs brostensbelagte gader.

de-græske-øer-Hydra

Biler, motorcykler og højhuse er forbudt på øen Hydra, kun æsler og vandtaxier transporterer byens lokale beboere og turisterne, til de små landsbyer og stenede strande.

Arkitekturen er helt unik for området med de mange kunstgallerier, klostre, kirker og museer – beliggende i 18. århundrede palæer.

For at få en fantastisk udsigt over havet, skal du fra havnen gå langs stien på stranden og op til fiskerbyen Kamini.

de-græske-øer-Hydra

Tag eventuel også turen op ad bjerget til klostret Profitis Ilias, eller til det nærtliggende kloster St. Efpraxia, samt det ubeboede kloster St. Triada. Heroppe fra finder du et perfekt udsigtspunkt som kan nåes på ca. 1 time.

Tæt på Hydra’s vigtigste havn, finder du de bedste strande Mandraki og Vlichos, men skal det være mere afsondret strande, så er det Bisti og Agios Nikolaos på den vestlige side eller Limioniza i syd – alle strande er stenstrande.

Spetses

Spetses er en lille og naturskøn ø beklædt med fyrretræer.

de-græske-øer-Spetses

Biler og motorcykler er forbudt på øen, så gode travesko eller en scooter er en nødvendighed for at komme rundt og udforske de charmerende gårde og de store klassiske palæer ved havnen.

Hestevogne er også en mulighed, men et dyrt alternativ.

de-græske-øer-Spetses

Det majestætiske Mexis Mansion i byens centrum, tilhørte engang øens første guvernør, Hadziyiannis Mexis og er i dag hjemsted for Spetses Museum.

Her kan du se levn fra den græske uafhængighedskrig i 1821 vises, og heriblandt, knoglerne fra heltinden Laskarina Bouboulina, som var en ledende figur i kampen mod tyrkerne.

Agia Anarghiri mod vest har de bedste strande og her kan man med vandtaxa blive sejlet ud til spændende og afsondrede strande.

Poros

Poros er en af de smukkeste øer med sine charmerende gamle byer med brostensbelagte gader, hvidkalkede huse og vinmarker.

Poros’ hyggelige havnefront med de mange caféer er den mest dominerende, men også de mange byer, byder på en bred vifte af restauranter, barer og natklubber.

de-græske-øer-Poros

Historiske attraktioner finder du på den vestlige side af øen, hvor bla. den berømte Villa Galini – berømt for at have haft Nobelprismodtagerne Geroge Seferis og Henry Miller boende.

Også vægmalerierne af Constantinos Parthenis på Cathedral of St. George, samt ruinerne af et middelalderligt slot bygget af resterne fra et gammelt marmor tempel, er bestemt et besøg værd.

Neorion Bay og Kanali, nord og syd for Poros samt den smukke bugt Agapi er øens bedste badesteder.

Med et besøg på Poros er der nem adgang til at besøge andre øer i Kykladerne.

Santorini

Selvom du måske aldrig før har været i Grækenland, så er Santorini en ø de fleste har hørt om og kan genkende så snart de ser et billede herfra.

de-græske-øer-Santorini

Santorini er berømt for sin fantastiske udsigt med en ubegribelig smuk solnedgang, de hvidkalkede huse med koboltblå døre, vinduer og tage, samt turen fra havnen med enten svævebane eller på æselryg op ad de 588 trin gamle brostensbelagte gader og stræder.

De-græske-øer-stol

Santorini har sin helt egen aktive vulkan og varme kilder.

Hovedstaden på Santorini hedder Fira og her bliver du budt på venetiansk og kykladisk arkitektur samt masser af butikker, tavernaer, hoteller og caféer.

Mykonos

Mykonos er kendt for at være den mest kosmopolitiske ø blandt de græske øer.

Byen er fantastisk smuk med en labyrint af små gader og hvidkalkede trapper.

de-græske-øer-mykonos

Selvom gaderne er fyldt med små butikker, gallerier, caféer, barer og restauranter, så har Mykonos ikke mistet sin originalitet.

Takket være Mykonos’ strenge bygningsregler, er det stadig den kykladiske arkitektoniske stil, som karakteriserer øen.

de-græske-øer-mykonos

Tager du til Mykonos skal du være forberedt på en farverig blanding af mennesker.

Mange har nemlig forelsket sig i denne smukke ø, som især har været attraktiv for jetsettet, kunstnere, bøsser og de festglade – og de har tilsyneladende ikke tænkt sig at rejse til andre øer end Mykonos!

Rhodos

Hvis du elsker historie, må du endelig ikke gå glip af Rhodos.

På denne ø finder du nemlig historiske skatte, såsom en middelalderlig bydel, Apollontemplet, Akropolis i Lindos og meget meget mere.

Øen oser af eksotisk – og lidt Tyrkisk – stemning, grundet beliggenheden tæt på Tyrkiets kyster.

de-græske-øer-Rhodos

Rhodos er meget populær blandt danskere, som år efter år, rejser tilbage til denne lille ø med så uendelig mange attraktioner.

Udover historie er Rhodos også udstyret med populære badestrande og -byer, charmerende landsbyer med en venlig og imødekommende lokalbefolkning, samt et hav af skønne tavernaer med alt hvad et madøre kan ønske sig.

Chios

Adskilt fra Tyrkiet af et lille smalt stræde finder du øen Chois, Grækenlands 5. største ø og et ideelt sted for sightseeing!

Turismen på øen er slet ikke som på naboøerne Samos og Lesvos, til gengæld ynder grækerne selv at holde ferie på Chios.

Chios Island, medieval village of Olympi, Greece

Af historie byder Chios i byens centrum på Nea Moni, et kloster fra det 11. århundrede.

I den sydlige ende af øen, kan landsbyer fra middelalderen med gamle mure og tårne udforskes.

Omkring Påske er der tradition for at lokalbefolkningen i byen Vrontados, iscenesætter Påskens hændelser iflg. biblen – og på den måde minder os om, hvorfor vi holder Påske.

Cephalonia

Denne ø er også gennemsyret af historie. Det var her den legendariske konge Odysseus blev født og hyldet.

de-græske-øer-Cephalonia

Her kan du udforske hulerne i Drogarati, sejle til Lthaca med glasbunds både eller besøge det gamle arkæologiske museum i Ardostili – Cephalonias største by.

Af strande bydes der på flere små private bugter, hvor man stort set har det hele for sig selv.

Zakynthos

Zakynthos er så smuk, at man skulle tro der var manipuleret med billederne – men det er der ikke!

Zakynthos er den største af de Ioniske øer – en smuk, grøn og meget frodig ø som producerer masser af oliven og druer.

de-græske-øer-Zakynthos

Zakynthos er kendt for sine mange musikfestivaller, som er en stor del af den lokale kultur.

Næsten hver aften kan man opleve en ny koncert eller anden kunstnerisk festival.

Øen tilbyder noget for enhver smag og alder – lange lavvandede sandstrande til børnefamilierne og masser af barer og natklubber for de festlystne.

Har du anbefalinger til en græsk ø?

Listen over skønne græske øer er LANG og meget længere end vores udpluk. Har du forslag til andre skønne øer i det græske øhav – så hold dig ikke tilbage, skriv dem i kommentaren herunder.

Om Grækenland kan du også læse

Chanias gamle by og havn
På ø-hop i Grækenland