Hvorfor købe backpackerbil, når du skal rejse rundt i Australien?
At have sin egen backpackerbil i Australien giver en langt større frihed og fleksibilitet til at rejse hvorhen du vil.
Har du din egen bil, har du mulighed for at køre og opleve steder, som er “off the beaten track”.
Du bliver ikke begrænset af ruter og tidspunkter, og finder du et fantastisk sted at overnatte – så gør du det bare!
Det lyder måske ikke som den billigste måde at rejse rundt i Australien på, men det kan det faktisk godt gå hen og blive.
Skal du rejse rundt i flere måneder, kan du med stor fordel købe en backpackerbil og sælge den igen.
Men du skal være klar over, at det tager tid at finde både den rigtige bil, og ikke mindst at sælge den igen.
Guide til køb af backpackerbil i Australien
Bilerne der købes og sælges som backpackerbiler, er primært campere eller stationcars med campingudstyr.
Det betyder at du sparer penge på hoteller mm og samtidig kan du også selv lave mad.
Bilerne sælges til overkommelige priser og er du heldig, kan du måske sælge bilen igen til samme pris som da du købte den.
På den måde vil dine transportudgifter kun være til benzin og evt. værkstedsbesøg. Det findes vist ikke meget billigere, når man ser på de mange tusinde km man kan nå at tilbagelægge.
De fleste biler ser fine ud taget i betragtning af hvor gamle de er og hvor mange gange de har været rundt om Australien.
Det kan være en rigtig god ide, lige at få bilen tjekket af en mekaniker INDEN du køber, hvis du ikke selv er i besiddelse af bil-mekaniske evner.
Hvor køber og sælger man backpackerbilerne
At købe en backpackerbil i Australien er, udover at være en billig måde at rejse rundt på, også den mest anvendte transportform blandt backpackere, som primært sælger bilerne til hinanden.
De fleste backpackere rejser på et lille budget og bor derfor oftest på de australske backpacker hostels (når de ikke er ude at campere).
Hostels er derfor et rigtig godt sted at møde andre backpackere, som enten lige er ankommet til Australien eller som allerede har rejst rundt.
På hostels kan du få mange input til det at købe backpackerbiler. Samtidig er hostels også et af stederne hvor du kan være heldig med at købe eller sælge en bil.
Der er flere brugtvognsforhandlere som har specialiseret sig i at sælge backpackerbiler.
De fleste forhandlere ligger i de større byer som Sydney, Melbourne, Brisbane, Perth, Adelaide og Darwin. Det bedste ved en brugtvognsforhandler er, at de normalt tilbyder tilbagekøbsgarantier.
Det betyder, at du er garanteret at forhandleren køber din bil tilbage for en fast aftalt pris, men selvfølgelig en lavere pris end du betalte til at starte med.
Du er dog ikke bundet af denne aftale og kan til enhver tid sælge den til en højere pris, hvis du får mulighed for det.
De mest populære backpacker brugtvognsforhandlere
Travel Wheels og Travellers Autobarn er nok blandt de bedst kendte forhandlere, men der findes sikkert mange flere lidt mindre kendte forhandlere.
HUSK altid at “prutte” om prisen, for forhandlerne kan være “frække”.
Der findes også decideret backpacker bilmarkeder, som er en anden god mulighed for at købe/sælge bil.
Flere af disse markeder har personale tilknyttet, som kan hjælpe dig med oplysninger om registrering, forsikring og hvilken type bil du skal købe.
Backpackernes egne bilmarkeder
Backpackernes egne bilmarkeder findes i de fleste større byer. Spørg evt. på byens hostels hvor disse markeder befinder sig.
Når backpackerbiler i Australien købes privat fx. via et hostels opslagstavle eller via private annoncer, kan der være biler til rigtige gode priser.
Sørg for (som skrevet tidligere) ALTID at få tjekket bilen hos hos en mekaniker og kør en testtur i den. Det sikrer dig at du ikke køber katten i sækken.
På de fleste af backpackers egne markeder er der tilknyttet mekanikere, som for en symbolsk pris, gennemgår bilen i købs øjemed. Det kan ofte være pengene værd!
Et lille fif til når du står og skal købe backpackerbil
En backpackerbil i Australien kan købes meget billigt af personer, som er under pres. Det er de ofte, når de står meget tæt på at skulle flyve videre. Så vær lidt smart mht. planlægningen af både køb, men især salg af bil.
Sørg for at have god tid til at sælge din bil, så du kan sælge med fortjeneste og dermed kun have udgifter på benzin.
Hvilke slags biler kører man i og hvad koster de
De mest populære backpackerbiler i Australien er Ford og Holden og reservedele til disse biler er derfor nemme at få fat i.
Herudover er Toyota og Mitsubishi også meget eftertragtede idet de sandsynligvis både er mere pålidelige og kan købes til en mere overkommelig pris. Det skal du bare ikke sige højt i Australien 🙂
En camper er det bedste, billigste og mest fleksible køb, da du både kan sove og lave mad i dem.
De koster et sted mellem kr. 15.000 og 75.000,- Det lyder måske af mange penge på et backpacker budget, men husk på at du får størstedelen af pengene retur når du sælger den igen.
En god stationcar med eller uden campingudstyr, koster et sted mellem kr. 7.000 og 30.000,-
– priser afhænger meget af hvor god du er til at forhandle, hvor meget du vil betale og hvor store krav til komfort du stiller.
Vær desuden opmærksom på, at har du planer om at køre “of the beaten track”, så kan der være flere steder hvor det kræver at du kører i 4WD (især i The Northern Territory).
Hvad skal du være opmærksom på
Når du køber bil i Australien er det vigtigt du ved, hvordan registreringssystemet virker. “Rego” som australierne kalder det.
Enhver bil som kører på de australske veje skal være registreret!
Hvornår bilen er registeret, kan ses med en mærkat i bilens forrude OG bagrude.
Registreringen er din vejskat og du skal have et gyldigt mærkat for at køre lovligt på vejene. Mærkatet kan købes med 6 eller 12 måneders varighed.
Biler kan blive registeret i alle Australiens stater og reglerne er forskellige for hver stat.
Som tommelfingerregel skal du sælge en bil i den stat du har købt den i. Medmindre du sælger den til en backpacker – som er på vej tilbage til den stat bilen er købt i.
Det er ikke en nødvendighed, men sørg for at sætte dig godt ind i reglerne for de pågældende stater du vil købe og sælge i, så du er helt klar over de krav der stilles.
Hvis du køber en bil hvor registreringen udløber inden du sælger den, skal du købe en ny registrering. Derfor kan det godt kan betale sig at købe en bil hvor registreringen er forholdsvis ny.
Suppler registreringen op
De fleste backpackere supplerer registreringen op med 6 måneder før de sælger bilerne. Overvej at gøre det samme, da biler med meget kort tids registrering, ofte er svære at sælge.
Køber du en bil som ikke skal have fornyet registreringen, så skal du inden for 14 dage, have den omregistreret til dit eget navn. Det koster et symbolsk beløb og varierer alt afhængig hvilken stat du befinder dig i.
En registrering omfatter også en obligatorisk sygeforskring. Forsikringen dækker i det tilfælde at du påkører andre og de komme til skade. MEN den dækker IKKE skader på din og andres biler eller dig selv.
Hvis du vil sikre dig mod skader på din bil, skal du selv tegne en ekstra forsikring. Handler du bil hos en bilforhandler, kan du være sikker på at de har en mange forsikringer de gerne vil sælge dig. Lad dig ikke narre – undersøg markedet først.
Hver stat har sin egen hjemmeside, hvor du kan læse om gebyrer, registrering, forsikring og priser.
Gør dig selv en stor tjeneste, hjemmefra, at tjekke hvad reglerne er i den stat (og andre) som du påtænker at skulle købe/sælge bilen i. For at alt forløber gnidningsløst bør du kende de forskellige krav og regler.
Det skal du tage hensyn til når du kører i Australien
At køre bil i Australien er ret lige til, men der er nogle vigtige ting, du skal tage hensyn til:
- I Australien kører man i venstre side
- Træthed bag rettet er en af de største dræbere på de australske veje (især på de lange afstande)
- Når du kører i “The Outback” eller på andre mere øde distancer, så er der masser af dyr på vejene – især ved daggry og skumring. Kænguruer er kendte for at være meget aktive på dette tidspunkt og de er bestemt ikke til at spøge med ved et sammenstød.
- I regntiden kan en del veje være lukkede i flere uger, endda måneder pga. oversvømmelser. Tjek vejret hvis du har planer om at køre gennem ørkenen/central Australien om sommeren.
- I Australien taler man Miles og ikke Kilometer (10 miles svarer til ca. 16 km)
- Når du kører i Australiens “outback” kan du køre meget lange øde strækninger.
Dette betyder at du altid skal medbringe masser af vand og mad, samt en ekstra stor dunk benzin. Der er store afstande mellem tankstationerne.
Selvfølgelig behøver du ikke at være hverken backpacker eller rejse på et minimumsbudget for at købe bil og rejse rundt i Australien.
Alt hvad du behøver er tid nok til at få mest muligt ud af din rejse.
Artiklen er opdateret d. 1. juni 2022.
0 kommentarer