Asien  Ι  Japan Ι  Kyoto

Guide til Kyoto

Kyoto rummer al den skønhed man kan drømme om…

Med et befolkningstal på 1,5 millioner mennesker er Kyoto Japan’s 8. største by. Og selvom byen således er en del større end København opleves den på mange måder mindre.

De små gader, den lave bebyggelse og de mange templer giver indtrykket af noget nært og hyggeligt. Havde det ikke været fordi bystyret i 70’erne besluttede at rive mange af de gamle huse ned i det centrale Kyoto og erstatte dem med kedelig beton ville man ikke bemærke at man var i en storby.

Heldigvis er en del af de gamle huse og områder bevarede og i dag renoveres og byfornys under større hensyntagen til byens historie og traditioner.

Templer i Kyoto
Kyoto er et skattekammer af smukke templer, haver og huse

Kyoto’s historie

Kyoto’s historie starter for alvor i 794 hvor kejser Kammu med sit hof flytter til byen som dengang hed Heian-kyo. I mere end 1.000 år, frem til afslutningen af den japanske borgerkrig i 1868, var byen hjemsted for skiftende kejsere.

Kyoto betyder direkte oversat “hovedstad” og byen blev hurtigt centrum for kunst og kultur hvilket den fortsat er den dag i dag.

Under tiden som hovedstad blev der opført det ene prægtige tempel efter det andet og en række af de templer vi ser i dag, stammer helt tilbage fra kejser Kammu’s tid.

Således er Toji templet (Toji betyder “øst”) opført i 796 og udgjorde sammen med sit nu hedengangne søster-tempel Saiji (som betyder “vest”) den sydlige indgang til hovedstaden og fungerede som beskyttelse af byen.

Toji tempel - Guide til Kyoto
Det fine gamle Toji tempel fra 796 står der endnu med sin 5 etagers pagode.  Den 21. i hver måned er der loppemarked på templets område.

Kyoto har således været hjemsted for kejsere og shogun’er igennem tusind år. Ingen anden by i verden rummer så mange templer og klostre. Cirka 1.600 buddhist templer og 400 Shinto templer hvoraf 17 er på Unesco’s verdensarvliste.

Både det gamle kejserpalads og den tidligere shogun borg Niro Castle er velbevarede og er nogle af højdepunkterne på listen over seværdigheder i Kyoto. Men de smukkeste perler gemmer sig rundt omkring i byen og dens mange hyggelige bydele, haver og gader.

Nijo Castle - Guide til Kyoto
Nijo Castle ligger kun 900 meter fra kejserpaladset i Kyoto og er blot et af mange spændende udflugtsmål i den fine by

Guide til Kyoto – hvor skal man bo?

En stor del af de “pæne” hoteller ligger i centrum i kort afstand til shopping, restauranter osv. Priserne er på niveau med eller lidt højere end i Danmark. Værelserne er som regel små, men oftest moderne, rene og pæne.

Et helt almindeligt hotelværelse i en af Japans storbyer koster typisk 1.200 kr. pr. nat uden morgenmad (2020 priser).

Hotelværelser - Guide til Kyoto
Hotelværelser i Japan er bare utroligt små

Personligt foretrækker jeg at bo i nogle af de små hyggelige gader som man finder i periferien omkring Kyoto centrum.

Her er priserne mere rimelige end i centrum og her møder man de lokale japanere og kan få et indblik i livet som det leves i hverdagen. Samtidig nyder jeg at besøge de små lokale restauranter hvor man ikke altid kan læse menu-kortet, men hvor maden altid er god og stemningen hyggelig.

Gamle Ryokan - Guide til Kyoto
Drop de fine hoteller og book i stedet et værelse på en af de fine gamle Ryokan’er som findes overalt i byen.

Eksempler på disse områder er bla. området fra Kyoto rådhus og nordpå til kejserpaladset eller området øst for Sanjo Station. Fælles for disse områder er, at de er hyggelige med et afslappet lokal-miljø. De ligger nær en metro station så man har let ved at komme omkring.

Ryokan

Har man økonomi til det, kan det anbefales at booke sig ind på et Ryokan – et traditionelt japansk gæstehus. Her bor man på et værelse med Tatami måtter på gulvet. Sengen består af en Futon madres som rulles ud på gulvet ved sengetid.

Futon middag - Guide til Kyoto
Simpel men hyggelig indretning. Om aftenen ruller man Futon madrasserne ud og får en god nats søvn.

Serviceniveauet er ofte højt og opholdet inkluderer som regel en traditionel japansk middag. Endvidere får man udleveret en Yukata som er en Kimino til indendørs brug og som bæres under opholdet sammen med de udleverede tøfler.

God klassisk stil

Ryokan opfattes af japanerne som god klassisk stil og er meget eftertragtede blandt japanerne selv. En nat på et Ryokan kan hurtigt koste 2.000 – 3.000 kr., men der findes ældre og lidt mere “slidte” Ryokan’er hvor en overnatning kan fås for 1.200 – 1.500 kr.

Moderne Ryokan - Guide til Kyoto
Nye moderne Ryokan’er dukker op i bybilledet og selvom niveauet ikke er helt så højt som på de traditionelle Ryokan’er, er alting til gengæld nyt og lidt mere moderne

De seneste år er der kommet en række moderne Ryokan’s som tilbyder moderne værelser i traditionel japansk stil. Service niveauet er lavere, som på et normalt hotel, men de er billigere end de “rigtige” Ryokan’er og man får lidt af Ryokan oplevelsen i en nutidig version.

Et godt eksempel er Kyomachiya Ryokan Sakura (affiliatelink) som ligger lige syd for Shijo-dori hovedgaden i det centrale Kyoto. Her boede vi for et par år siden i 4 nætter og det var en udmærket oplevelse.

Prisen lå på ca. 1.000 kr. pr. nat for 2 personer i oktober måned.

Ryokan’s badeområde - Guide til Kyoto

I de fleste Ryokan’s findes et badeområde til mænd og et til kvinder. Her kan man sidde og nyde det varme vand efter en lang dag. På Ryokan Sakura er baderummene mindre og kun beregnet til 1-2 personer. De kan bookes for en time ad gangen.

Leje Byhus

Et år lejede vi et hyggeligt lille byhus tæt ved Higashiyama Station. Her boede vi blandt de lokale og kunne følge med i deres hverdagsliv – når de gik på arbejde om morgenen, hængte vasketøj ud og når de gik ud for at give de forbipasserende munke lidt almisser.

Lej et byhus - Guide til Kyoto
For et par år siden lejede vi dette fine byhus for en uge i Sanjo området i Kyoto.

Prisen for byhuset var kun lidt højere end et hotelværelse, men til gengæld havde vi et “rigtigt” hjem med stue køkken og 2 værelser.

Udover at det var hyggeligt at bo blandt almindelige japanere, så var det også dejligt at have et “rigtigt” hjem med stue og køkken at komme hjem til efter en lang dag med sightseeing (affiliatelink).

Så vidt jeg erindrer var prisen ca. 1.200 kr. pr. nat i maj måned via Airbnb.

Vandrehjem

Vil man have pengene til at strække længere, findes der en række fine vandrehjem (affiliatelink). Efter vestlig standard holder de et højt niveau, men er stadig til en fornuftig pris.

Her kan man leje en seng på en sovesal for 100 kr. pr. nat, men de fleste vandrehjem har også fine værelser som kan lejes for rimelige penge.

Vandrehjem i Kyoto
Et simpelt værelse på Kyoto Morris Hostel. Pænt og rent til kun 450 kr. pr. nat.

Sidste år boede vi 4 nætter på Kyoto Morris Hostel (affiliatelink) som ligger lige syd for kejserpaladset og således i perfekt i gå-afstand til Kyoto centrum samt til en række seværdigheder.  Vandrehjemmet er super-moderne med wifi, aircon, gratis cykler, morgenmadsbuffet osv.

Vi gav ca. 450 kr. pr. nat for et 2 personers værelse i oktober måned og bortset fra at der var fælles bad og toilet var alt andet på hotel-niveau.

Japaning Hotel

Et prisvenligt alternativ til vandrehjemmet er Japaning hotel-kæden som der findes 6-7 stykker af i Kyoto. Her får man et lille værelse med eget bad og et lille køkken.

Nyt, moderne og relativt småt, og til en pris omkring 800-900 kr. pr. nat for 2 personer.  Vi har boet på et par stykker af disse og det er ok hvis man blot behøver et sted at sove og lave lidt mad.

Hoteller i Kyoto
Japaning hoteller findes overalt i Kyoto og tilbyder simpel, men prisvenlig overnatning

Guide til Kyoto Områder og Seværdigheder

Kyoto rummer så mange spændende seværdigheder at det vil kræve en hel bog eller to at beskrive dem alle. Det er nok mere end jeg kan klare lige nu, så i stedet har jeg valgt at dele byen op i områder. Jeg beskriver de interessante udflugter som typisk kan gøres på en dag eller to.

Det giver mulighed for blot at printe et afsnit ud og tage afsted.

Udsigt over Kyoto
Kyoto er med sine 1,5 millioner indbyggere en storby. Men på grund af dens lave bebyggelse og mange hyggelige områder opleves den mere som en stor landsby

Har du blot et par dage til rådighed kan du med fordel holde sig til det centrale Kyoto hvor der er rigeligt med fine oplevelser. Har du tiden til det, er der mange vidunderlige steder blot en lille cykel- eller togtur udenfor centrum.

Centrale Kyoto

Centrale Kyoto byder på forunderlig vis både på pulserende shoppinggader og stormagasiner samt på små hyggelige gader hvor tiden har stået stille i hundreder af år.

Området rummer i hundredvis af små restauranter og er ikke større end at du kan opleve det meste til fods. Du kan eventuelt tage metro’en for at spare lidt på benene.

I yderkanten af centrum ligger kejserpaladset og Shogun borgen Nijo Castle.

>> Læs mere om Centrale Kyoto her <<

Kamo floden - Guide til Kyoto
Kamo floden deler det centrale Kyoto fra Gion og tempelområderne i øst. En cykeltur langs flodens bredder ved aftenstid er en dejlig oplevelse

Østlige Kyoto

Bevæger du dig blot et par hundrede meter øst for centrum henover Kami floden ad Shijo-dori, kommer du til Gion som er en af Kyoto’s 4 Geisha områder og en af Kyoto’s mest besøgte områder.

En del af området er renoveret med hård hånd, men der findes fortsat en lang række vidunderligt smukke gader med gamle huse og en atmosfære som bare må opleves.

Geisha'er fra Gion - Guide til Kyoto
Gion med sine små hyggelige gader, fine gamle huse og smukke Geisha’er

Denne østlige del af Kyoto som strækker sig 1-2 kilometer østpå fra  Kamo floden, til foden af bjergene, er en sand perle af templer og hyggelige gader. Her kan man nemt bruge et par dage på at udforske.

Gamle templer i Kyoto
Langs de østlige bjerge ligger en perlerække af vidunderligt smukke gamle templer

>> Læs mere om Østlige Kyoto her <<

Vestlige Kyoto

Vest for Kyoto findes en labyrint af små gader med typiske japanske to-etages byhuse. Fortsætter du igennem denne labyrint af små gader, kommer du til et sandt skatkammer af smukke templer, heriblandt Kinkaku-ji, også kendt som Den Gyldne Pavilion.

Også dette område kan med fordel udforskes på cykel hvilket samtidig giver lejlighed til at stoppe op undervejs og se hvordan japanerne lever og bor.

Templer i Kyoto
Tager du cyklen (eller bus) et par km vest og nord-vest for Kyoto kommer du til de mest fantastiske tempelområder. Her kan du sagtens tilbringe en hel dag uden at løbe tør for oplevelser

Sydlige Kyoto

Syd for Kyoto Station fortsætter byens vinkelrette gader et par km og bliver langsomt afløst af små forstæder. Her gemmer sig en sand perlerække af fantastiske templer og hyggelige små byer.

Tager du således toget 10-15 min sydpå kommer du til Fushimi som rummer en række Sake destilleri samt et Sake museum.

Fushimi Sake destilleri - Guide til Kyoto
Byen Fushimi er kendt for sine mange Sake destillerier og her ligger bla. også et Sake museum

Lige udenfor byen ligger det berømte Fushimi Inari tempel med sine 10.000 orange Torii porte som slanger sig op ad bjergsiden. Tager du toget yderligere 20 min sydpå, kommer du til den lille by Uji som er centrum for en stor del af japans produktion af grøn te.

Fusmimi Inara Shinto tempel Kyoto
Blot 15 min syd for Kyoto ligger det fantastiske Fusmimi Inara Shinto tempel med de 10.000 Torii op ad bjergets skråninger

>> Læs mere om Sydlige Kyoto her <<

Guide til Kyoto Restauranter

Det enorme antal templer i Kyoto matches af det store antal restauranter. Jeg vil derfor ikke komme med specifikke anbefalinger, men blot give lidt generel introduktion.

Samtidig vil jeg anbefale at spise på de lokale restauranter, selvom de i første omgang måske kan virke lidt tillukkede og maden ukendt. Det japanske køkken er fantastisk og japanerne sætter en stor ære i at tilberede alt af gode friske råvarer !

Det japanske køkken - Guide til Kyoto
Det japanske køkken anvender andre ingredienser end vi er vant til hjemmefra. Her er det syltede Daikon (radiser) som oftest serveres som tilbehør

Izakaya barer eller Shokudo

Japanerne spiser gerne ude og der er nok at vælge imellem. Størstedelen af restaurantbesøgene foregår på de små Izakaya barer eller Shokudo restauranter. De rummer oftest blot 10-15 gæster og består af en bar samt eventuelt et par borde.

Ofte har de et begrænset menunkort samt en “Teishoku” som er en dagens menu. Dagens menu består typisk af suppe, oftest Miso suppe, samt en hovedret bestående af en skål ris, lidt syrnede grøntsager samt et stykke kød eller fisk.

Gæsterne på Izakaya og Shokudo restauranterne er ofte lokale som kommer direkte fra arbejde (ved 19 tiden) og mødes for at drøfte dagens begivenheder. Indimellem kommer der en flaske Sake på bordet og en del af stederne omdannes herefter til bar med karaoke.

Små lokale restauranter i Kyoto
Aftensmaden indtages ofte på de små lokale restauranter hvor man sidder ved en bardisk og ser kokken tilberede maden. Menu’en er ofte begrænset, men maden er altid god

Bliv iøvrigt ikke forbavset hvis du høfligt bliver afvist af personalet når du træder indenfor. De små restauranter opfattes lidt som folks dagligstuer og man ønsker ikke stemningen ødelagt af Gaijin’s (fremmede) som os der ikke kan tale sproget og ikke kender de uskrevne regler.

En anden forklaring kan være at de måske ikke taler engelsk og derfor ikke kan yde den service som de gerne vil. Lad dig ikke slå ud af dette, men gå blot videre til den næste restaurant.

Lad dig ikke afskrække

Kyoto vrimler med disse små Izakaya og Shokudo restauranter og jeg kan varmt anbefale at prøve dem – og gerne et par stykker. Lad dig ikke afskrække af, at de udefra kan se anonyme og tillukkede ud – uden menukort og blot med et par enkelte vinduer med rispapir for.

japanske restauranter - Guide til Kyoto
De japanske restauranter kan godt se lidt tillukkede ud og har ikke altid et menukort på engelsk, men lad ikke det holde dig tilbage. Maden er altid god og betjeningen venlig og imødekommende

Skyd døren til side og gå indenfor. Modtages du af et “Irasshaimase” eller bare “Irasshai” kan du roligt fortsætte ind og finde en plads.

Husk dog på at såfremt gulvet er hævet i forhold til indgangen skal du tage skoene af. Det kan anbefales at tage plads i baren idet man så kan følge med i aktiviteterne i køkkenet.

Lad kokken bestemme

Et godt tip er at bede om “Omakase” som betyder at man lader det være op til kokken at bestemme hvad man skal spise. Dette vil han typisk gøre sig umage med.

Middag i Kyoto
Indimellem skal man bare lade kokken bestemme menu’en. Han vil altid gøre sit bedste

I det centrale Kyoto findes hundredvis af restauranter. Udover de mange restauranter i den enorme bygning som rummer Kyoto Station, så vrimler gaderne med restauranter.

Hovedparten af dem er japanske, men indimellem støder man på en italiensk, thai, fransk eller indisk – ligesom McDonalds, KFC osv. også er repræsenteret.

Pontocho – de lidt finere restauranter og Geisha område

Gå evt. en tur i området imellem Kamo floden og Kawaramachi-dori hvor bla. den smukke gamle Pontocho gade ligger. Her findes fine restauranter og barer i alle prisklasser. Går du en tur ad Pontocha ved 18 tiden, kan du samtidig være heldig at møde en Geisha eller Maiko på vej til arbejde.

Pontocho Geisha distrikt - Guide til Kyoto
Det smukke gamle Pontocho er en af Kyoto 4 Geisha distrikter. Her finder du nogle af byens mange fine gamle restauranter.

De bedste mad-oplevelser har vi dog oftest haft når vi er gået på oplevelse i de små gader lidt udenfor centrum. Her møder du de lokale japanere og får oftest serveret mad der er lidt mere lokalt.  Samtidig er priserne oftest mere rimelige.

Når du ser (affiliatelink) i artiklen, betyder det at hvis du booker flybilletter, hoteller, seværdigheder mv. via vores links, så tjener vi en lille smule i kommission UDEN det kommer til at koste dig ekstra - Tak for din støtte

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *