Guide til Gili Islands

Gili Islands har efter jordskælv i 2018 og Corona været hårdt ramt – især økonomisk. Der arbejdes hårdt på igen at få Øerne op at køre, for at komme tilbage til standarden fra tiden inden disse ulykkelige hændelser.

Øerne er langt mindre besøgt lige nu og mange steder er lukket ned. Dette betyder ikke at der er mindre dejligt – blot at der er færre turister og åbne steder. Vær desuden opmærksom på, at hoteller stadig “sælges” af de forskellige søgeportaler med billeder fra INDEN jordskælvet og corona, hvorfor man kan blive meget overrasket over hvad man ankommer til.

For hver dag kommer der dog flere og flere turister, så det går fremad for øerne.

Guide til Gili Islands – et barfodet paradis

Med denne guide til Gili Øerne får du en detaljeret beskrivelse af de 3 vidunderlige øer – Gili Air, Gili Meno og Gili Trawangan. Et tropisk paradis ud for Lombok og Bali.

Gili Øerne er drømmen om bounty øer uden biler, med perfekte hvide sandstrande og et farverigt koralrev med bla. havskildpadder, som du kan se på en snorkeltur direkte fra stranden.

strand-udsigt-Guide-til-Gili-Oerne

Uanset hvilken af øerne du besøger, møder du den venligste lokalbefolkning og et dejligt lavt prisniveau, hvor du kan bo i bungalows fra ca. 50 kr. pr. dag og spise en hovedret for ca. 30 kr.

Engang var Gili øerne kun et sted for backpackere, som ikke havde problemer med de anstrengelser det var at nå hertil fra Bali.

I dag, med direkte indflyvninger til Lombok og hurtige både fra Bali, er Gili øerne blevet en meget populær destination, som ikke længere kun er forbeholdt backpackere.

Alle 3 Gili øer er helt uden biler og motorcykler. Den eneste form for transport rundt på øerne, er med hestevogn, på cykel eller på gåben.

hestevogn-Guide-til-Gili-Oerne

Forskellen på de 3 øer

De 3 Gili Øer har meget tilfælles, men der er også væsentlige forskelle på øerne og ikke mindst de mennesker som besøger dem.

Gili Trawangan – party øen…

Gili Trawangan, også kaldet festøen, er den mest populære af de 3 Gili øer.

Trods øens lille størrelse har Gili Trawangan et stort udvalg af restauranter og barer, som ved midnatstid overtages af DJs indtil de tidlige morgentimer.

Gili Trawangan startede som en backpacker ø og er grundet de mange barer og fester stadig mest attraktiv for de unge. Gennem de sidste 10-15 år er der dog sket en stor udvikling på øen.

Flere bedre resorts og luksusvillaer med egne pools er skudt op, hvorfor øen i dag også besøges af både lidt mere modne gæster samt familier.

skiltning-Guide-til-Gili-oerne

De fleste “fester” er koncentreret på den sydlige del af øen, så vil du bo i lidt mere rolige omgivelser, så er det ikke i det sydlige du skal bo.

De fleste lokale bor midt på øen, hvor du også kan finde resorts. Vi boede på et lille resort inde midt på øen. Et hyggeligt lille privat resort med få værelser og væk fra larm.

Så leder du efter et paradis hvor du kan feste natten lang og sove rusen ud på stranden næste dag – så er Gili Trawangan lige øen for dig.

→ Vi boede på Villa Rumah Kayu Resort på Gili Trawangan (affiliatelink)

Gili Meno – det stille paradis…

Er du på udkig efter en tropisk bounty ø, hvor en tur langs stranden eller en snorkeltur er det vildeste der sker på øen, så må Gili Meno siges at være det perfekte valg af de 3 øer. Gili Meno er rent paradis!

Livet her, kører i et meget stille og afslappet tempo. Om natten er det eneste lys som skinner de funklende stjerner og findes der noget bedre end at falde i søvn til lyden af bølgeskvulp?

Gili-Meno-Guide-til-Gili-Oerne

Af de få, men skønne aktiviteter du finder på Gili Meno er, at besøge skildpaddesanatoriet, svømme med havskildpadder direkte fra stranden, tygge dig en god roman, mens du nipper til en dejlig friskpresset fruitshake, eller at tage et spil backgammon.

Du kan sagtens bo på Gili Meno, men de fleste vælger at tage hertil på en dagstur fra en af de andre øer.

Så leder du efter et paradis hvor du skal helt ned i gear – så er Gili Meno lige noget for dig.

→ Her kan du finde et sted at bo på Gili Meno (affiliatelink)

Gili Air – en god mellemting…

Gili Air er en dejlig ø med en meget tilbagelænet atmosfære. Standarden er højere og gæsterne lidt mere modne end på Trawangan.

Gili Air er på ingen måde en partyø, men en ø med god hyggestemning hvor de fleste er mere livsnydere end feststemte.

Gili Air er øen med den største lokale befolkning, som i modsætning til Gili Trawangan, også lever af andet end turismen.

Gili-air-gili-oerne

Inde på øen ligger der kokosplantager og ud til kysten hører de hårdtarbejdende fiskere til.

På den øens østlige side kan du direkte fra stranden snorkle ud på det fantastisk koralrev. Det er ligeledes på østsiden du finder de fleste restauranter og resorts.

Øen har et godt udvalg af både små butikker, restauranter og barer. De fleste har åbent alle ugens dage, men kun til midnatstid. Leder du efter natteliv på Gili Air, så kommer du til at lede længe.

Dog kan du i højsæsonen være heldig at falde over en fest i en af barerne og måske endda en “fuldmåne” fest på stranden.

På Gili Air boede vi på flg. 2 resorts;

Nusa Indah Bungalows (affiliatelink) – et lille autentisk resort med balinesiske bungalows
Sunrise Resort (affiliatelink) – et hotel af lidt højere standard og med fantastisk interiør

Uanset hvilken af de 3 øer du vælger, så er de alle 3 perfekte til afslapning på de hvide strande og plaske rundt i det turkisblå og krystalklare vand.

Skulle trangen til at lave noget andet end at ligge på stranden alligevel komme over dig, så findes der også lidt andre aktiviteter du kan kaste dig ud i.

Aktiviteter & oplevelser

På alle 3 Gili øer skiltes der med fantastiske oplevelser – flere af deres forslag kræver dog at du enten skal tilbage til Bali eller en tur til Lombok.

Når det er sagt, så findes der aktiviteter med alt fra vulkanklatring (for dem som virkelig vil gå til yderlighederne), dykning, snorkling og cykelture, til massage for de lidt mindre ambitiøse.

Snorkling med havskildpadder

Det mest vidunderlige på Gili Øerne, er at du fra de fleste strande kan gå direkte ud og snorkle blandt havskildpadder. Gili øerne gør et stort arbejde for at bevare deres havskildpadder.

Skildpadde-Guide-til-Gili-Oerne

På Trawangan må du endelig ikke gå glip af deres “rugeri” på sydstranden. Lige som du også skal besøge skildpaddesanatoriet på Gili Meno.

Er du i tvivl om de bedste steder at snorkle for at se havskildpadder, så spørg de lokale, de ved hvor sandsynligheden for at spotte dem er størst.

OBS – Snorkling i krystalklart vand omkring havskildpadder er en perfekt måde at tilbringe en eftermiddag på, men husk at respektere skildpadderne ved ikke at røre dem.

Der findes flere rigtig gode snorkling ture du kan tage på, bla. denne hvor du kommer til alle 3 øer og de bedste spots (affiliatelink).

Dykning

En af de største attraktioner på Gili øerne er dykning.

Vandtemperaturerne ligger hele året på ca. 28 grader og med mere end 20 forskellige dykkerspots omkring øerne, så er der noget for enhver smag.

dykning-gili-oerne

Når du dykker har du mulighed for at spotte hajer, rokker og skildpadder, eller bare at udforske det fantastiske liv der under vandet.

Tag en snak med en af de mange dykkershops som er på øerne. De kan helt sikkert finde frem til det dyk som passer bedst til dig og dine ønsker.

> Overvejer du at tage dykkercertifikat, kan vi varmt anbefale at booke dig ind hos xxxx på Gili Air. Daniel fra Nomadlife har netop taget sit certifikat (2022) hos dem og udover de var prisbillige, så var de super professionelle (og han var den eneste på holdet 🙂 

Lær at fridykke

Dyk på Gili øerne uden iltflaske på ryggen.

Gili Trawangan har sin helt egen fridykker skole. Her lærer du alt om vejrtrækningsteknikker og om hvordan du effektivt kan bruge sin egen ilt.

Vidste du at man kan udforske dybderne med bare et enkelt åndedrag?

→ Læs om Freedive skolen her

En dagstur til Lombok

Tag på en dagstur til Lombok hvor du kan trekke til vandfald, bestige Mount Rinjani eller udforske de lokale landsbyer.

Udover at være langt mindre turistet end Bali, så er Lombok også forskellig fra Bali og med sin helt egen kultur.

Lombok-baad-Guide-til-Gili-Oerne

Uanset hvor på Gili du bor, så vil personalet på dit resort kunne være behjælpelige med at arrangere en tur til Lombok.

→ Her kan du forudbooke ture til og på Lombok (affiliatelink)

Bestig Lomboks Mount Rinjani

Udsigten fra Mount Rinjani er helt unik og turen derop er ubeskrivelig smuk.

Rinjani ligger på Lombok, så du er nødt til at sejle til Lombok og køre i ca. en time for at nå til foden af vulkanen.

Mount-Rinjani-Guide-til-Gili-Oerne

Flere steder på Gili øerne kan du finde små “shops” som arrangerer turen, hvor de også være behjælpelige med udstyr.

Turerne varierer fra én dag/nat til ugelange trekkingture. Du får hvad du betaler for, men det er værd at betale lidt ekstra for at få god vejledning og lidt bedre mad undervejs.

Turen kan være temmelig streng, så det er vigtigt at du er i god form.

→ Her kan du læse om nogle af de ture der kan forudbookes

Tag ud i havkajak

Udforsk Gili øerne fra en havkajak. Hvis du er heldig, kan du måske få oplevelsen af at padle sammen med djævlerokker eller skildpadder.

Besøg “viewpoint” på Gili Trawangan

Få en flot udsigt over Gili øerne, Bali og Lombok fra det højeste punkt på Gili Trawangan.

Bakken er placeret på den sydlige ende af øen og kan nås indenfor en halv time, fra de fleste steder på den sydlige halvdel af Trawangan.

Viewpoint er perfekt til at se solnedgangen.

Se solnedgangen

Tag til den vestlige side af den ø du befinder dig på.

Find et sted i sandet eller smid dig i en sækkestol i beachbaren, og se solen male himlen orange og gå ned bag Mount Agung på Bali.

solnedgang-Guide-til-Gili-Oerne

Tag på cykeltur rundt om øen

Uanset hvilke ø du er på, så kan du på mindre end en time cykle rundt om den.

Tag badetøj og snorkeludstyr med på turen så du undervejs kan hoppe i vandet langs kysten – det kan kun blive til en skøn dagstur.

Husk at medbringe drikkevand og lommelygte (pludselig bliver det mørkt og så er det rigtig mørkt).

Forkæl dig selv med massage

“Har du taget klatreturen til toppen af Mount Rinjani, så fortjener du en god omgang massage – det vil føles lige så godt som efter en dag på stranden”

sådan skriver de fleste hoteller, som begrundelse for at du skal bestille en gang massage.

Massage-gili-oerne

Massage i de små salon’er, tilbyder traditionelle behandlinger såsom massage, pedicure, manicure m.v. – og er mindst lige så gode som på hotellerne, og de er langt billigere.

Desuden kan du sagtens bestille massage uden at have besteget et bjerg.

Friskfanget fisk og skaldyr

Hummer, rejer, tun, “Mahi mahi”, snapper, blæksprutter m.m. – vælg din favorit blandt det kæmpe udvalg af fisk og skaldyr.

Nyd en traditionel Gili middag – gå en tur ned langs alle fiskerestauranterne og vælg den restaurant, hvor du mener at fiskene ser mest friske ud.

Besøg også de lokale fiskere på Trawangan, som står og griller og sælger dagens fangst på “torvet”.

Feste under stjernerne

Nattelivet på især Gili Trawangan er begrænset til alle ugens dage – hver dag er en fest.

Torsdag er nok den mest stille dag, som skyldes de muslimske skikke. Alle andre dage kan du langs kyststrækningerne lade dig forføre af musikken.

Er du kommet til Gili for at feste, så sørg for ikke at lande midt i perioder som Ramadanen. Under ramadanen er der ekstraordinært stille på Trawangan.

Rejsetips til Gili Øerne

  • Husk badesko, der er mange koraller og sten i vandet
  • HUSK lommelygte – der er ikke lys på vejene om aftenen
  • Hold øje med om tax og service er med på regningen på restauranter
  • Der er forskel på hvor meget du kan hæve i en ATM – står der min. 150.000 så er den ATM du kan hæve mest i og ca. 3 mio. Rupiah.
  • Vær din egen guide rundt på øerne – de er ikke større end at du selv kan klare det
  • Skal du på dagstur til Meno, så brug Public Boat – den er billigst
  • Medbring snorkleudstyr, solcreme og håndklæde hver gang du er “på tur”. Finner og masker kan lejes overalt.
  • Du kan sagtens booke resorts løbende, men vil du være sikker på et resort har ledige værelser, kan du med fordel booke hjemmefra eller aftenen før du ankommer til øen. Benyt evt. Booking.com, Agoda eller Hotels.com (affiliatelinks)
  • Vil du gerne forudbooke snorkleture og dagsture kan du gøre det med Get You Guide & Viator (affiliatelinks), som begge laver rigtige gode ture.

Guide til Gili Islands er opdateret d. 10. maj 2022.

Når du ser (affiliatelink) i artiklen, betyder det at hvis du booker flybilletter, hoteller, seværdigheder mv. via vores links, så tjener vi en lille smule i kommission UDEN det kommer til at koste dig ekstra - Tak for din støtte

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Translate »