Kaffedrikkeri har længe været en dyrket folketrend, og der findes efterhånden kaffe til alle anledninger og i alle afskygninger.
Det har længe været en tradition for vinentusiaster at rejse til vingårde og dyrke vinens historie, druerne, atmosfæren, stilheden, passionen og nyde vine fra hele verden.
Men hvorfor ikke også tage på kafferejse, hvor du får spændende kaffeoplevelser, ser hvor bønnerne gror, høstes, tørres og distribueres?
Der er sikkert bureauer som arrangerer kafferejser, men det er også muligt selv at arrangere rejsen ved at kontakte kaffe farmene direkte. Samtidig kan en kafferejse jo sagtens kombineres med andre oplevelser, i de pågældende lande.
Mange plantager har åbnet deres døre for besøgende, hvor man kan få et godt indblik i kaffens forvandling fra ’bønne til bryg’.
Steder du tage på kafferejse
Kaffe vokser vildt og på kaffefarme i over 70 lande på den sydlige halvkugle.
>> Her kan du se en liste over alle de kaffeproducerende lande <<
Kaffe i Afrika
Kaffen har sit fødested i Afrika og derfor har den lille bønne også vundet indpas i størstedelen af det Afrikanske kontinent. Man mener kaffebønnen oprindeligt startede i Abessinien i Etiopien.
Og bliver du budt på kaffe i Etiopien, så sørg for at drikke 3 kopper – traditionen siger at den 3. kop er en velsignelse.
Det er særligt bønnen Arabica, der har fået lov at sprede sig i Afrika, hvor kaffen i flere hundrede år har været en vigtig handelsvare.
På en rejse til Afrika kan du opleve plantager i stort set alle lande, men lande der er helt essentielle for en kafferejser er Tanzania, Sydafrika og Kenya.
I disse områder er mulighederne for at kombinere et ophold på en kaffeplantage med en safarirejse helt fantastisk.
Kenya har en helt særlig plads i den danske historie. Karen Blixen drev i starten af det 20. århundrede en kaffeplantage i Kenya lidt uden for hovedstaden Nairobi.
Kaffeplantagen er i dag et museum, men du skal ikke køre langt for at se hvordan livet på en rigtig kaffeplantage udfolder sig i dag.
Særlige kaffevaner: I Etiopien er der tradition for at krydre kaffen med smør og salt i stedet for mælk og sukker.
Kaffe i Centralamerika og Caribien
Caribien og Mellemamerika er, næst efter Afrika, et af de bedste steder at tage til på kafferejse.
Grundet sin centrale beliggende højsletter, masser af solskin i et tempereret klima med god fugtighed og tilpas kølige nætter, så har Costa Rica nogle af de allerbedste forudsætninger for at gro rigtig god kaffe.
Den bedste kaffe fås i området omkring hovedstaden, San José, hvor der også er gode muligheder for at besøge en af de mange farme.
Den mest udbredte bønne i Centralasien og Caribien er Arabica. Guatemala, Mexico og Panama er også lande der er værd at rejse til, for at smage fantastisk kaffe. Guatemala har noget af verdens absolut bedste kaffe.
Den bedste og fineste kaffe fås ved Guatemala Antigua, der er et område ikke langt fra hovedstaden.
I Mexico dyrkes middelmådig kaffe, men her er plantagerne mere åbne for besøgende, og det er nemt at kombinere opholdet i Mexico med andre attraktioner på sin tur.
Særlige drikkevaner: I Mexico har de tradition for at drikke café de olla om morgenen. Den brygges i lerpotter, hvori der er tilsat kanelstænger, så kaffen får en let krydret smag.
Kaffe i Sydamerika
Sydamerika har den største kaffeproduktion i verden. Brasilien er klart mest dominerende og står alene for ⅓ del af verdens samlede produktion.
Det kan ofte smages, at de masseproducerer bønnerne, men der findes også farme, der gør sig i kvalitetskaffe, og som forsøger at ændre på det lidt slidte rygte Brasiliens kaffe har.
Santos-kaffe fra de sydlige egne af Brasilien, har gjort en dyd ud af at sætte god kaffe på landkortet. Kaffen her, er ikke kraftig, men fin og kaldes “Rio-Y” (Rio-agtig).
Alene denne type kaffe er en rejse værd, men der er også andre lande i kontinentet, der er værd at rejse til for at få en god kaffeoplevelse.
Colombia er ligeledes storproducent af kaffe, men her er der mere balance mellem kvalitet og kvantitet.
Bogotá kaffen dyrkes i området omkring den Colombianske hovedstad og er en rigtig fin bønne med en fremragende kvalitet.
Plantagerne i dette område er tit villige til at åbne dørene og byde kaffe interesserede velkommen.
Rigtig kvalitetskaffe kan også nydes på Galapagos øen “San Cristobal”. Den familiedrevet plantage blev anlagt lang tid før øen blev en fredet nationalpark.
Der stilles i dag forbud mod brug af kemikalier, hvilket gør, at kaffen bliver dyrket under gode økologiske forhold.
Særlige drikkevaner: Er kaffen for stærk i Sydamerika, kan du bestille en “Lagrimá”, som betyder tårer. Det er en form for Latte, hvor der i masser af varm mælk er tilsat et skud kaffe.
Kaffe i Sydøstasien
Sydøstasien har den største produktion af bønnen Robusta, men der dyrkes også Arabica i store mængder.
Indonesiens øer kæmper sammen med Vietnam og Indien om at levere den bedste kvalitetskaffe.
Er man på ø-hop i Indonesien er der gode muligheder for at teste forskellige bønner og deres kvalitet.
På Java, Sulawasi og Bali kan kaffen variere i smag, hvilket giver interessante varianter i smagen af kaffen. Der er rigtig fine muligheder for at besøge en af øernes mange farme, for på den måde at få indblik i landets dyrkemetode.
I Indonesien dyrkes både Robusta og Arabica, mens Vietnam er mest kendt for sine store produktioner af Robusta. Vietnam har siden 1993 oprustet på høsten, hvilket i dag gør landet til den 3. største eksportør af kaffe.
De mange kaffeplantager der er i Vietnam er idag, er privatiserede, hvorfor mange har valgt at åbne dørene for turister.
Det kan også stærkt anbefales at tage på en kafferejse til Sri Lanka, Papaya Ny Guinea (Australien), eller Filippinerne der ligeledes formår at dyrke og servere kvalitetskaffe.
Særlige drikkevaner: Verdens dyreste kaffe, Kopi Luwak, produceres i Indonesien. Her skal kaffebønnen gennem civet-kattens fordøjelsessystem, før den samles op fra kattens afføringen og gøres klar til ristning.
I denne lille film kan du se hvordan kaffe produktionen foregår.
0 kommentarer