Besøg i New Zealands vindistrikter

Jeg har rejst rundt på New Zealand 2 gange og jeg er helt solgt… Sjældent har jeg oplevet et så ubegribeligt smukt et land.

En rejse til NZ byder ikke kun på oplevelser med fantastisk natur, super gæstfrie mennesker og et hav af aktiviteter, men også på nogle helt vidunderlige vindistrikter og vingårde.

Sidste gang jeg besøgte NZ var for nogle år siden var jeg på et 8 ugers roadtrip med familien. På denne rejse besøge vi en del af deres charmerende vindistrikter og smage på nogle af New Zealands bedste vine.

Vi nåede at besøge en god håndfuld, men desværre ikke dem alle. Her kan du læse om vores oplevelser og fortrukne vingårde med alt fra store moderne vin industrier, til små rustikke og hyggelige vingårde.

Nogle af gårdene jeg fortæller om, nåede vi ikke at besøge, alligevel har jeg valgt at skrive om dem, da de helt klart bør besøges.

New Zealands vindistrikter

De fleste vingårde tilbyder vinsmagning – mange steder er det gratis og andre steder koster det et mindre gebyr.

Faciliteterne varierer meget fra sted til sted, nogle steder er det storslåede bygninger med tilhørende restauranter. Andre steder er det små simple huse.

Marlborough distriktet

Det største og mest kendte vinområde er Marlborough på Sydøen. Her produceres næsten halvdelen af New Zealands totale vinproduktion. Herfra kommer de fine Sauvignon Blancs, Riesling og Pinot Noirs.

Herzog producerer et fantastisk udvalg af økologiske vine fra deres Estate Vineyard.

Herzog - New Zealands vindistrikter
Herzog vine

Under navnet “The Spirit of Marlborough” er det de skønne vine Pinot Grigio, Pinot Noir og Montepulciano, som sammen med den vidunderlige Merlot-Cabarnet der udgør de bedste vine.

På vinsmagningsområdet på Herzog, kan du udforske lækkerier i kælderen, spise frokost i deres Bistro eller ved reservation, booke middag i den tilstødende restaurant. Det siges at være den bedste på New Zealand.

Highfield Estate er et pragtfuldt sted som ligger højt på Brookby Ridge.

Highfield Estate - New Zealands Vindistrikter

Stedet har en fantastisk udsigt over Aairau landskabet, hele vejen til Nordøen.

Vingårdens kendemærke er et toscansk inspireret tårn, som de besøgende er velkomne til at klatre på. Highfield har specialiseret sig i Sauvignon Blanc – Pinot Noir, Chardonnay og Riesling. Den bedste er dog deres mousserende Elstree Cuvée Brut.

Stedet er populært for sin frokostrestaurant, som serverer en skøn blanding af lokal mad og mad fra Middelhavet.

Et sommer besøg, kan varmt anbefales. Her kan du sidde i solen på terrassen og kigge ud over det smukke Marlborough og nyde en lækker brunch.

Hunters Wine - New Zealands Vindistrikter

Hunters Vine er en rigtig succes historie som af bl.a. Sunday Times er beskrevet som “The star of New Zealands wine”.

Her finder du en perlerække af vine fra Sauvignon Blanc, den legendariske Pinot Noir, Riesling og Gewürztraminer til Mirumiru. En mousserende blanding af Pinot Noir, Chardinnay og Pinot Meunier druer.

Stedet har en lille hyggelig café med fine skulpturer og anden kunstnerisk indretning.

Hawke’s Bay distriktet

Hawke’s Bay er det andet største vin distrikt som ligger på østkysten af Nordøen. Området er kendt for deres finere mad og for vinene Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Syrah og Merlot.

Craggy Range Winery ligger ved en lille sø med de fantastiske højder fra Te Mata Peak i baggrunden – super smukt.

Craggy Range Winery - New Zealand Vindistrikter

Vinene som bliver produceret på Craggy Range er sorter som Chardonnay, Merlot og Syrah. En overvejende del af Merlot’en bliver også kaldt Sophia og Cabernet’en som Quarry.

I kælderen smager du på de skønne vine og efter aftale kan du få en tur rundt i hele området. Stedet har en tilhørende restaurant med skøn udsigt over en sø.

Mission Estate Winery er en klassisk vingård omgivet af smukke haver og med udsigt over Napier.

Mission Estate - New Zealand Vindistrikter

Mission Estate Winery er med sine 161 år landets ældste vingård og helt sikket et “must” at besøge.

Her finder du prisvindende vine som Jewelstone Chardonnay, Reserve Pinot Noir, Estate Sauvignon Blanc og mange flere.

Tilmeld dig de guidede ture og oplev de underjordiske kældre og hør om gårdens historie.

Stedets galleri sælger lokalt kunsthåndværk og håndlavet keramik. Bliv og spis frokost – udsigten fra terrassen over vinmarker og Napier er i topklasse.

Te Mata Estate er en af landets bedste vingårde.

Te Mata Estate Mission Estate - New Zealand Vindistrikter

På Te Mata finder du “Coleraine”. En rig, men elegant Cabernet-Merlot blanding, Bullnose Syrah-Elston Chardonnay og Cape Crest Sauvignon Blanc.

Skulle du være heldig at de har en flaske Viognier åben – smag den – den er helt fantastisk.

Auckland distriktet

Auckland har ca. 100 vingårde som primært er kendte for den røde Bordeaux og de mindre vingårde på Waiheke Islands.

Villa Maria Winery startede som en lille familie virksomhed. I dag en af landets største producenter, med et stort udvalg af vine af forskellige druer.

Ved vinsmagningen som foregår 2 gange om dagen, hvor du får mulighed for at smage på flere af vinene fra de forskellige vinmarker.

Udover at producere vine og lave vin arrangementer, er stedet om sommeren også vært for flere udendørs koncerter med alt fra Jazz til klassisk musik.

Vinfestival på New Zealand

Gisbourne distriktet

Gisbourne ligger på Nordøens østkyst og er det fjerde største vinområde på New Zealand. Her produceres der velsmagende Chardonnays.

Bushmere Estate er en lille vingård som hovedsagelig dyrker Chardonnay druer sammen med nogle Gewürztraminer, Viognier, Pinot Grigio og Merlot.

Bushmere Estate - New Zealand Vindistrikter

Om sommeren serveres der små lette anretninger sammen med vinsmagningen.

Millton Vineyard er en skøn vingård med en have hvor man kan sidde og hygge med picnic og nippe til tøndegæret Chardonnay.

Millton Vineyard - New Zealands Vindistrikter

Te Arai Vineyard Chenin Blanc og Malbec er skønne vine og deres prisvindende Opou Riesling kan godt anbefales.

Druerne dyrkes økologisk og biodynamisk efter forskrifter fra filosoffen Rodolf Steiner.

Nelson distriktet

Nelson er et lille idyllisk vindistrikt i den nordlige del af Sydøen. Her er de kendte for deres “lyse” rødvine såvel som byens kunstneriske og afslappede stemning.

Neudorf Vineyard er en lille vingård som har fået etableret et internationalt ry for sin Pinot Noir og Chardonnay. Men deres Riesling, Pinot Grigio og Sauvignon Blanc er også højt respekteret.

Neudorf Vineyard - New Zealands Vindistrikter

De bedste vine hedder på etiketten “Moutere” og vingården ligger i en dal omgivet af flere hektar vinmarker og humle haver.

Om sommeren serveres der Artisan oste med eget lager af oliven og havre kiks.

Canterbury distriktet

Canterbury ligger i den østlige del af Sydøen og er New Zealands nyeste vinområde. Her skiller de sig ud med deres fine Riesling og Pinot Noirs.

Pegasus Bay er en familiedrevet vingård som har regionens bedste ry for vin og mad i Canterbury.

Pegasus Bay - New Zealands Vindistrikter

Her kan du smage den prisbelønnede Riesling, Chardonnay og Pinot Noir, mens du gennem et vindue ser på stakke af gamle egetræs fade fra gulv til loft.

Stedet tilhørende restaurant er flere gang blevet udnævnt til “Best Winery Restaurant” på New Zealand.

Om sommeren kan man spise i haven ved en lille kunstig sø, men husk at reservere bord i forvejen – også mht. vinsmagningen.

Waipara Springs Winery er en af dalens ældste vingårde og et perfekt sted at stoppe for frokost og vinsmagning.

Waipara Springs Winery - New Zealands Vindistrikter

I de gamle avlsbygninger ligger caféen som serverer lækre retter af lokale råvarer såsom oliven, gedeoste, asparages og bacon.

Retterne passer godt til vingårdens Sauvignon Blanc (som er den mest solgte), Pinot Noir, Botrytized Riesling, Gewürztraminer og Barrique Chardonnay’en.

New Zealands Vingårde

De fleste større vingårde fungerer som almindelige forretninger med daglige åbningstider året rundt.

De mindre boutique vinavlere holder åbent som det nu passer ind.

Hvis en vingård er lukket, kan du som regel stadig lave aftaler om besøg. Vi mødte bare op og uanset om der var lukket eller ej, var vi oftest heldige alligevel at få lov til at smage på de skønne dråber.

I de fleste guides om NZ kan du som regel finde vejledninger til de forskellige gårdes åbningstider, spisemuligheder og overnatningssteder. Tjek evt. turistbureauer eller vinforhandlere i området du befinder dig i.

Udover områderne jeg netop har beskrevet er der selvfølgelig mange flere – her kan bl.a. nævnes Otago i nærheden af Queenstown samt Wairarapa.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Translate »