Tilbage i 1988 var jeg på guideskole med Spies Rejser på Mallorca, og hvor vi primært opholdte os i Palma området.

For ca. 13 år siden blev det til endnu et besøg, hvor vi af familie blev inviteret på charterrejse til Alcudia – og hvor vi ikke bevægede os ret langt væk fra hotellet.

På ingen af mine tidligere 2 besøg, var jeg rundt og se hvad øen havde at byde på, så da den traditionelle sommerferie på Kreta blev droppede til fordel for en uge på Mallorca, skulle det være for at se øen denne gang.

Porto de Sóller

Smukke-mallorca-paa-en-uge
Porto de Sóller

Vi arrangerede selv turen hjemmefra – bookede fly og hotel og lejede bil hele ugen – som samtidig kunne være vores transfer til og fra lufthavnen.

Da jeg bestemt ikke er tilhænger af store badebyer med et utal af højhus-hoteller, masser af trafik, horder af turister etc, var det vigtigt at finde et mere tilbagelænet og hyggeligt område at bo i.

Af venner blev jeg anbefalet Porto de Sóller.

På billeder så det helt fantastisk ud med bjerge i baggrunden, en marina, strand og en lille charmerende sporvogn, som vi kunne køre til Palma med, hvis vi en aften ikke selv havde lyst til at køre.

Smukke-mallorca-paa-en-uge-porto-de-soller
Porto de Sóller

Udvalget af hoteller var begrænset i forhold til de fleste andre steder på Mallorca, dette måtte jo så også betyde færre turister, tænkte vi.

Vi bookede 8 nætter på Hotel Edén Nord – et 3 stjernet hotel, som lå lidt tilbagetrukket fra strandpromenaden, men med skøn udsigt til bjergene og kun ca. 3 minutters gang fra strand og marina.

Smukke-mallorca-paa-en-uge-hotel-eden-nord
Hotel Eden Nord

Vores (gode) anmeldelse af Hotel Edén Nord kan du læse HER

Porto de Sóller levede helt op til vores forventninger. Byen, som er en lille bugt omgivet af bjerge, er ikke ret stor, men yderst charmerende. Alt foregår langs den ca. 1,5 km lange strandpromenade.

Stranden ligger i den sydlige ende. I midten ligger den lille station – som fungerer som café og hvorfra den lille sporvogn afgår – og herfra fortsætter marinaen langs den nordlige ende af promenaden.

Smukke-mallorca-paa-en-uge-porto-de-soller

Et stort udbud af restauranter og caféer ligger hele vejen langs marinaen, og på modsatte side af vejen ligger små butikker – primært med de sædvanlige turistbutikker med tøj, badeudstyr og souvenirs.

Stranden er rigtig fin og ren – indimellem bliver der fyldt op med nyt rent sand.

Nogle steder har du mulighed for at leje solvogne med parasoller for den nette sum af ca. €20, men på størstedelen af stranden kan du ligge på dit eget håndklæde og under din egen medbragte parasol.

Smukke-mallorca-paa-en-uge-stranden

Porto de Sóller’s største seværdighed er den lille sporvogn, som i pendulfart ligger og kører mellem Sóller og Port de Sóller.

Smukke-mallorca-paa-en-uge-sporvogn
Sporvognen i Porto de Sóller

Turen med sporvognen afgår fra centrum af promenaden og kører ind til byen Sóller – som i øvrigt ofte forveksles med Porto de Sóller, men det er altså en helt anden by.

Turen med sporvognen til Sóller tager ca. 20 min. og koster €7 pr. person.

En super hyggelig tur, som på rigtig “Det lille hus på prærien” manér, tager dig gennem de små byen mellem Sóller og Porto de Sóller, og som stopper i centrum af Sóller.

Turismen i Porto de Sóller er meget afslappet og af den lidt mere voksne slags – natteliv er der vist ikke meget af, men masser af hygge.

En aften gik vi ud for enden af marinaens mole.

Gemt væk bag containere og andet, kom vi til et lille område hvor der blev holdt et interimistisk boheme arrangement.

Fra gamle campervogne var der salg af mad og drikkevarer, og et lille orkester stod og underholdte. I midten var der opstillet borde og stole og hyggestemningen var i top.

Området var omgivet af de lækreste private luksus yachts.

Porto de Sóller er et rigtig dejligt område – et område jeg til enhver tid ville vende tilbage til.

Palma

Fra Sóller kan du tage en anden sporvogn videre til Palma.

Hjemmefra havde jeg opfattelsen af, at man kunne køre direkte til Palma fra Porto de Sóller, det kan man ikke, der skal skiftes sporvogn i Sóller.

Turen tager ca. 1 time og koster €40 pr. person.

Endnu en rigtig dejlig tur, hvor man sidder i de åbne trævogne og får de smukkeste udsigter fra bjergene, kører gennem små landsbyer, olivenlunde og frugtplantager og ikke mindst, gennem mørke og lange tunneler i bjergene.

Smukke-mallorca-paa-en-uge-sporvognstur
Sporvognen til Palma fra Sóller

Efter ca. 1 times kørsel lander man ved endestationen midt i Palma by og kun ca. 5 minutters gang fra hovedstrøget.

Kommer du til Palma med sporvognen, så vær obs på hvornår sporvognen kører retur til Sóller. Vi havde knapt 3 timer vi kunne tilbringe i byen, før vi igen skulle med det lille tog retur.

Palma er en ren og skøn by med masser af små gader og stræder. Der er butikker af alle slags, både store internationale og små special butikker.

Smukke-mallorca-paa-en-uge-palma-gader
Palma

Den store Katedral, som ligger midt i byen og ud til vandet, er byens største trækplaster. Adgang til kirken koster ca. 65 kr.

Smukke-mallorca-paa-en-uge-katedral
Katedralen i Palma

Smukke-mallorca-paa-en-uge-palma-springvand
Udsigten fra Palma Katedralen

Palma er en by med nerve og en dejlig atmosfære.

At trave rundt i byen og se på smukke bygninger, blive underholdt af gadegøglere, sidde på en café og studere mennesker og købe en sandwich i en af de lækre skinke sandwich shops, er et must når man besøger øen.

Smukke-mallorca-paa-en-uge-gadeunderholdning
Gadegøglere i Palma

Smukke-mallorca-paa-en-uge-palma-butik
Special butikker i Palma

Skal der shoppes på Mallorca, så er Palma stedet du finder det største og billigste udvalg. Vi havde, som sagt, kun ca. 3 timer i byen, men vi kunne sagtens have brugt det dobbelte.

Deiá & Valldemossa

Smukke-mallorca-paa-en-uge-valldemossa

Valldemossa var en af de byer jeg hjemmefra vidste jeg gerne ville besøge.

Da vi ankom til byen var det alligevel lidt af et tilfælde, da vi egentligt ledte efter en strand, men i stedet endte oppe i bjerget. Turen over bjerget via den lille hyggelige by Deiá var helt fantastisk.

Smukke-mallorca-paa-en-uge-deia3

Smukke-mallorca-paa-en-uge-deia4

Til trods for, at al kørsel på bjerget foregår i hårnålesving, så er køreturen det hele værd. Udsigten fra bjerget er mere end smuk og skifter mellem hav og bjergbyer.

Smukke-mallorca-paa-en-uge-bjergene

Smukke-mallorca-paa-en-uge-bjergene2

I Valldemossa fandt vi en parkeringsplads – som bestemt ikke altid er lige nemt – og gik rundt i den smukke by.

Byen er primært bestående af cremefarvede stenhuse med blomster og planter. Stemningen er super hyggelig og afslappet, og overalt ligger der små restauranter, caféer og butikker.

Smukke-mallorca-paa-en-uge-valldemossa

Smukke-mallorca-paa-en-uge-valldemossa

Ingen steder på Mallorca undgår du turister, men i disse bjergbyer er det på den mere behagelige måde, hvor også de lokale ses i bybilledet.

Vi nød i hvert fald meget vores besøg i disse billedeskønne byer.

Alcudia

Fra vores tidligere besøg på Mallorca og i Alcudia, kunne vi vagt huske noget om en lækker lang, bred og flot sandstrand, og vi besluttede derfor at køre til Alcudia og bruge en dag på stranden.

Smukke-mallorca-paa-en-uge-alcudia

Alcudia HAR en lang, bred og flot strand – den siges også at være børnevenlig, da du skal ret langt ud før det bliver dybt.

Hvad Alcudia også har, er en million turister.

Vi fik nogle timer til at gå på stranden, primært med at studere den enorme mængde af mennesker i alle afskygninger.

Smukke-mallorca-paa-en-uge-alcudia

Udover de mange turister, går der også strandsælgere rundt mellem de tæt parkerede solvogne og byder på alt fra frugter til massage.

Jeg lod mig overtale til en halv times kropsmassage af en kineser til €15. Det var umuligt at tage en lur i al menneskemyldret, så en gang massage var helt fint og hun gjorde det faktisk godt.

Desto længere hen på dagen vi kom, desto flere mennesker kom der til.

Smukke-mallorca-paa-en-uge-alcudia2

Alcudia er et forholdsvist stort område som udover stranden har masser af butikker, restauranter og underholdning – og ledige parkeringspladser.

På intet tidspunkt er man i tvivl om, at det er hertil pakkerejserne går. Underholdning er der nok af, både på land og vand.

Alcudia er ikke et sted der tiltaler mig og ikke kun på grund af de mange turister.

Naturen på det vestlige Mallorca er meget bjergrigt med små charmernede byer, hvorimod det i det nordøstlige, hvor Alcudia ligger, er langt mere fladt og (i mine øjne) ucharmerende.

Port d’Andratx, Sant Elm & Camp de Mar

Port d’Andratx, Sant Elm & Camp de Mar er 3 kystbyer vi blev anbefalet at besøge. Byer med flotte marinaer, strande og store luksus huse.

Vi kørte gennem Port d’Andratx og Sant Elm, som begge er meget smukke områder i den pænere og dyrere ende af skalaen. Det til trods, afholdte det bestemt ikke turisterne for at tage hertil. Strandene var som fluepapir og at finde parkeringsplads var helt umuligt.

Uden en parkeringsplads måtte vi nøjes med at køre rundt og kigge på det smukke område, som med mange store og flotte huse med fantastisk udsigt over marinaen vidnede om, at dette var et område hvor spanierne selv holder ferie.

Vi fortsatte videre til Camp de Mar hvor vi endelig fik en parkeringplads.

Smukke-mallorca-paa-en-uge-campdemar

Faktisk havde vi hørt at Camp de Mar skulle være et dejligt og forholdsvist roligt område – det var bestemt ikke det der mødte os.

Vi styrede direkte mod stranden og vandet, og håbede på at finde en lidt hyggelig restaurant hvor vi kunne spise frokost.

For enden af vejen og på hver sin side, lå 2 kæmpe store turisthoteller. På den ene side af vejen lå hotellet med stranden og en lille ø med bar og restaurant.

Fra restauranten kunne man sidde og kigge udover strandens farveorgie af parasoller og mennesker i alle aldre og afstøbninger.

Smukke-mallorca-paa-en-uge-campdemar-strand

Smukke-mallorca-paa-en-uge-campdemar-oe

På den anden side af vejen, var det klipper man solede fra. Dette område var en anelse mere charmerende og udholdeligt (når nu man ikke er fluepapir fan).

Smukke-mallorca-paa-en-uge-campdemar-strand

Umiddelbart var det min opfattelse af klippe afdelingen var for gæster, som havde betalt lidt ekstra for ikke at ligge på den “offentlige” strand og for også at få lidt ekstra service.

Frokosten blev indtaget på restauranten med udsigt over strand og ø – en restaurant med et overraskende godt menukort til helt fornuftige priser.

Smukke-mallorca-paa-en-uge-campdemar-frokost

Vores tur på Mallorca var oplevelsesrig. Vi fik set rigtig meget af den smukke ø – primært den vestlige del med skøn natur og flotte bjerge.

Vi havde også 1 dag eller 2 hvor vi bare blev på vores “egen” lille strand på Porto de Sóller og hver dag ved drinkstid (ca. kl. 17) var vi tilbage på vores hotel, hvor vi ved poolen hyggede med sangria eller hvidvin, og småsnakkede med de andre gæster.

Om aftenen gik vi rundt nede på vores promenade og nøde stemningen. Caféer og restauranterne summede af hygge og nogle steder kunne man sidde og lytte til en gademusikant.

Skulle jeg til Mallorca igen, ville jeg helt sikkert vælge at bo i Porto de Sóller igen.

Smukke-mallorca-paa-en-uge-porto-de-soller-palme

Smukke-mallorca-paa-en-uge-porto-de-soller-gademusikant

Smukke-mallorca-paa-en-uge-porto-de-soller-restauranter

RejseTips til Mallorca

  • Skal du med sporvognen fra Porto de Sóller til Palma, så kan du med fordel købe hele turen allerede fra Porto de Sóller – pris for en billet som gælder hele vejen t/r €32
  • Er du til vandreture, så findes der flere rigtige flotte ruter i området mellem Porto de Sóller og Deiá – en meget smuk tur
  • Det kan være lidt forvirrende at vurdere hvilke veje man skal køre fra Porto de Sóller til andre byer og strande uden at ende i bjergene.
    Skal du sydligt og vil du undgå bjergkørsel, så start med at sætte kurs mod Palma lufthavn. Når du nærmer dig Palma, kan du taste din destination på GPS’en – så burde du ikke ende i bjerget (vi endte flere gange ufrivilligt i bjerget, ved at sætte gps’en direkte til destinationen).
  • Tunnelerne er pr. 1. juli 18 gratis at køre gennem – brug dem ellers ender du i bjerget!

Leje bil på Mallorca

Vi lejede bil gennem Guide Billig Billeje og biludlejningsfirmaet blev Record Rentacar.

For 8 dage kostede det ca. kr. 1.500,- som var inkl. afhentning udenfor åbningstid, ekstra forsikring ved bla. tyveri samt en fuld tank benzin (diesel).

Vi blev lovet en bil i Ford Focus størrelse og standard, og vi fik en super lækker Renault Megane med alt tænkeligt udstyr.

Smukke-mallorca-paa-en-uge-billeje

Vi havde hørt mange skræk historier omkring billeje på Mallorca – vi havde INTET at klage over. Alt kørte som smurt fra vi fik bilen udleveret til vi afleverede den igen.

Vores erfaring blev, at leje bil hjemmefra var langt billigere og mere fleksibelt end hvis vi hele tiden skulle med offentlig transport eller taxa.

Mallorcas infrastruktur er i topklasse – det er en ren fornøjelse at køre bil på Mallorca.

Læs flere gode RejseBlogs fra Europa