Storbyferie i Nantes

Af Atout France blev jeg i december måned inviteret på en lille storbytur til Nantes.

Det var mit første besøg i Nantes og jeg blev meget overrasket over hvor meget byen har at byde på.

Udover at have en spændende historie om både slavehandel og hvordan Bretagne blev en del af Frankrig, så er det en utrolig smuk by. Overalt ligger der de flotteste velbevarede kalkstensbygninger, hyggelige små gader, grønne områder, gode restauranter og lækre butikker.

Her får du mine bedste anbefalinger til Storbyferie i Nantes – som har det hele.

Først lidt fakta om Nantes

Nantes er Frankrigs 6. største by. En hovedby ud af 5 større byer beliggende i “Pays de la Loire” regionen i det vestlige Frankrig.

Nantes ligger på begge sider af Loire floden, 56 km fra kysten ud til Atlanterhavet og ca. 400 km sydvest fra Paris.

I selve Nantes bor der ca. 290.000 mennesker ud af de ca. 600.000 som bor i hele regionen.

Nantes historie i korte træk

Nantes har en lang historie som går næsten 2.000 år tilbage. En historie med keltiske og romerske bosættere, middelalderlige krigere, slavehandel og ikke mindst, en tidligere skibsværft industri, som byen i dag har formået at omdanne til en af Nantes største attraktioner.

Le Château des Ducs de Bretagne - Nantes

I mange århundreder herskede Bretagnes hertuger fra Nantes’ slot ”Château des Ducs de Bretagne”. Men i 1532 blev hertugdømmet Bretagne forenet med kongeriget Frankrig, grundet et arrangeret ægteskab mellem Claude de France og Anne af Bretagne.

Efter indgåelse af ægteskabet donerede Anne hertugdømmet til sin mand, som fra start havde været den snedige plan med ægteskabet. Herefter var det slut med et selvstændigt Bretagne!

Slavehandel

i 1700 tallet besad Nantes’ Frankrigs største industrihavn og grundet sin geografiske placering, blev Nantes hurtigt en af ​​de største havne i Europa for trekantshandel med slaver mellem Afrika, Europa og Amerika.

Nantes var den største havneby for slavehandelen i Frankrig i det 18. århundrede og var ansvarlig for 43 % af den franske slavehandel. På lidt over et århundrede transporterede skibe over 550.000 afrikanske slaver fra Nantes til kolonierne og først i 1831 sluttede denne illegale slavehandel.

Slavehandlen var i stor grad med til at udvikle Nantes.

Kort over trekant handel med slaveri

I den nordlige ende af byen og ud til Loire floden, ligger et interessant og gratis tilgængeligt mindesmærke for afskaffelsen af ​​slaveriet.

Dette mindesmærke bør absolut besøges.

På øen île de Nantes er der hele veje langs havnekajen opført store ringe, som symboliserer slavernes lænker. Om natten lyser ringene op i blå, grønne og røde farver.

Symbolet på slavernes ringe

På slottet “Le Château des Ducs de Bretagne” kan du også se en meget spændende udstilling omkring slavehandlen og i detaljer få fortalt historien. (Læs mere i artiklen “Oplevelser i Nantes“)

En grøn by

Nantes er kendt som den mest dynamiske og attraktive by i den vestlige del af Frankrig. En by som udover at gøre meget for sine indbyggere, også har ry for at være en grøn by som konstant forsøger at forbedre miljøet.

Byens velfungerende netværk af transport med både vandbusser og sporvogne, er et af flere vellykkede forsøg.

Flodbusser i Nantes

Offentlig transport er gjort nemt og billigt og dermed attraktivt for indbyggerne at benytte, fremfor egne biler. Dette har reduceret forureningen og der er i dag langt færre trafikpropper.

I 2013 blev Nantes udnævnt af Europa kommissionen til at være “Green European Capital”

Nantes gamle bydel

Nantes gamle bydel er det historiske centrum af Nantes. Bydelen er ikke stor, men fyldt med smukke gamle bygninger, parker og monumenter.

Gør dig selv den tjeneste at bruge en dag på at gå rundt i de mange charmerende gader – evt. ved at følge den grønne linie (La Voyage à Nantes Green Line – er beskrevet i “Oplevelser i Nantes“).

På din tur vil du komme forbi bygninger som ”Palais de la Bourse” fra det 18. århundrede, den gamle børs bygning, idag et stort shoppingcenter.

Place du Commerce” på Place Royale, en smuk gammel fontæne omgivet af skulpturer med marmorstatuen af Neptun, med sin trefork, på toppen. (Det er også på dette torv julemarkedet ligger (læs “Oplevelser i Nantes”).

Nantes Teater

Graslin Teater & Operahus

På Graslin Square ligger det smukke teater & operahus, Graslin Théâtre, fra 1788 med sine 8 korintiske søjler.

På turen rundt i byen kommer du også forbi arkaden ”Passage Pommeraye” fra 1843 (beskrevet længere nede). Den smukke Katedral fra 1443. Kunstmuseet ”Musée des Beaux-Arts” fra 1801 og sidst på turen, ender du op ved slottet ”Château des Ducs de Bretagne” fra 1500 tallet. (alle 3 beskrevet i ”Oplevelser i Nantes”).

Oplevelser i Nantes

Le Château des Ducs de Bretagne

Nantes gamle bydel er super hyggelig og den er nem at finde rundt i.

Shoppingmulighederne er mange og der er ikke mangel på spændende specialbutikker.

I Nantes finder du stadig hattemagere, skræddere, cigarbutikker og andre skønne butikker som for længst er historie i Danmark.

Gateau Nantais

Tag dig også tid til at besøge en de mange skønne konditorier som ligger rundt i gaderne. Udvalget af kager er bredt og flere steder kan du fra vinduerne ud til gaden se de flotte kager blive til.

Gateau Nantais - Nantes egen kage

Nantes har faktisk sin helt egen lokale kage, Gateau Nantais. En kage/opskrift som sandsynligvis stammer fra begyndelsen af ​​1800 tallet med de mange importerede luksusingredienser som rom, vanilie, sukker mv. fra de franske kolonier.

>> Her kan du læse mere om kagen og dens opringelse << 

Trentemoult – fiskerlandsby

En af de bedste oplevelser jeg havde i Nantes, var mit besøg i den farverige fiskerlandsby “Trentemoult” beliggende ud til Loire floden.

Trentemoult - Nantes

Med havnebussen sejlede vi ca. 5 min ned af Loire floden og blev sat af ved indgangen til denne utrolig billedeskønne landsby.

Trentemoult er en lille fiskerlandsby fra midten af det 18. århundrede. En lille landsby med en labyrint af smalle og snoede gader med den skønneste boheme atmosfære.

Husene i Trentemoult er malet i de skønneste farver, og er et levn fra dengang fiskerne stadig boede i den lille landsby og hvor man malede husene med rester af malingen som fiskerbådene blev malet med.

I dag stilles der strenge krav til bevaringen og farverne af husene.

Alt ved Trentemoult er charmerende!

Der er ingen tvivl om at landsbyens beboere primært består af kunstnere, musikere og andre kreative mennesker, som formår at bevare den helt særlige identitet og autenticitet landsbyen har.

I husene som ligger ud til Loire floden ligger flere små butikker – mest med souvenirs, men også små caféer og restauranter.

Vi spiste frokost på, La Civelle, en skøn restaurant i Trentemoult beliggende med udsigt til floden. (Læs artiklen Gode restauranter i Nantes).

Passage Pommeraye

Passage Pommeraye ligger i hjertet af Nantes og er en historisk smuk butiksarkade fra 1843. Med sine brede marmortrapper, søjler, fine skulpturer og glastaget, er det måske en af de smukkeste arkader i Europa.

Passage Pommeraye Nantes

Arkaden er bygget i klassisk renæssance og blev i 1976 klassificeret som et historisk monument.

I arkaden ligger mere end 25 butikker fordelt på 3 etager, som sælger alt fra tøj & smykker, til parfume & nipsting. Alle butikker er i tråd med arkadens meget stilfulde indretning.

I det 19. århundrede var arkaden et symbol på Nantes rigdom med den spirende industri og handel. Arkaden blev stedet for mode og spadsereture for det bedre borgerskab.

Jeg besøgte arkaden ved juletid, hvor den måske var endnu smukkere med al sin fine juleudsmykning.

Adresse: Arkaden forbinder gaderne La Fosse og Santeuil
Åbningstider: Dagligt fra kl. 8-20.

>> Du kan læse mere om arkaden her <<

Tips til Nantes

  • Køb Nantes City Pass (affiliatelink) og få stor rabat på op til 50 aktiviteter – nogle ting er helt gratis med passet.
  • Følg “Le Voyage à Nantes Green Line” – en grøn streg som kan ses på gaderne i byen. Følger du stregen kommer du rundt til alle seværdighederne.
  • Tager du lyntoget til Nantes, så tager det kun ca. 2 timer fra Paris – tager du bilen kan det tage 4 timer. Du kan endnu ikke flyve direkte.
  • Fra marts 2023 kan du flyve direkte til Nantes fra København.

Når du ser (affiliatelink) i artiklen, betyder det at hvis du booker flybilletter, hoteller, seværdigheder mv. via vores links, så tjener vi en lille smule i kommission UDEN det kommer til at koste dig ekstra - Tak for din støtte

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Translate »