Toscanas kulturarv og smukke oldtidsbyer

Den Toscanske kulturarv – oplevelser i Grosseto & Livorno

Overalt i Italien finder du kulturarv som går flere tusinde år tilbage. Toscana er dog i særdeleshed et af Italiens mest populære områder, når det kommer til fund og udgravninger blandt oldtidsfolket etruskere og romere, som havde sin storhedstid fra ca. 800 til 300 f.Kr. Altså for mere end 3000 år siden!

Lidt om etruskerne…

Etruskerne - Den Toscanske Kulturarv

At så mange etruskere opholdt sig i netop Toscana, skyldtes de frugtbare floddale, kyster og bjerge, som var rige på jern, kobber og tin.

De udviklede vandingssystemer og de byggede stort og imponerende. Datidens etruskiske ingeniører kunne dræne, bygge tunneler og veje, næsten som man ser det i dag.

Allerede dengang, brugte etruskerne også banebrydende teknikker til dyrkningen af druer, fremstilling og opbevaring af vin. Den dag i dag har vinen som dyrkes i Toscana, sine rødder fra etruskernes tid.

Der er stadig mange ubekendte om det etruskiske folkefærd, men på baggrund af de mange velbevarede udgravninger, har der ingen tvivl været om at etruskerne var intelligente, moderne og frisindede mennesker – som var langt forud for deres tid.

Toscana er absolut et af højdepunkterne for Italiens kulturarv og har da også 7 steder med på listen over UNESCOs Verdens kulturarv.

Vi var inviteret til at besøge nogle af de historiske områder i Toscana, som alle fortæller om etruskernes spændende tidsperiode med smukke og velbevarede fund.

Populonia & Golfo di Baratti

Populonia - Golfo di Baretti Collage

På toppen af en bakke og ud til Golfo di Baratti bugten i den sydøstlige ende af det Liguriske hav, ligger den gamle etruskiske by i Populonia området. En fantastisk middelalderlig brostensbelagt by, med velbevarede huse, gader og stræder fra 15. hundredetallet.

Byen huser alt fra kirker, små butikker, caféer og et museum, hvor du kan se de mange etruskiske og romerske artefakter og fund fra bunden af bugten.

Middelalder by i Populonia - Toscana

Mueso etrusco di Populonia

Er du interesseret i arkæologiske fund og i at lære mere om det spændende etruskiske folk, så skal du besøge Populonia museet ”Mueso etrusco di populonia”.

På museet får du en fornemmelse af etruskernes dagligdag, deres religiøse overbevisninger, deres begravelses metoder og handel i Middelhavet.

Populonia Museum - Toscana

Book evt. en guidet tur, og få fortællingen om de mange smukke krukker, buster, masker og mønter der findes på museet.

>> Læs mere om museet her <<

Parco Archeologico di Baratti e Populonia

”Parco Archeologico di Baratti” er den eneste etruskiske arkæologiske park, som vidner om etruskisk bybosættelse ved havet.

Det store område er på mere end 80 hektar og omfatter spændende og velbevarede etruskiske begravelsespladser, sarkofager samt små stenhuse og templer, bygget af lokale sandsten gennem århundrede.

Parco Archeologico di Baratti e Populonia - Tuscana
Parco Archeologico di Baratti e Populonia - Tuscana

Indgangen til en etruskisk begravelses “høj” er meget lav, man kravler ind til midten, hvor så man igen kan stå op. I højens midte får man syn for hvor dygtige etruskerne var til at bygge og beregne. Når disse høje i dag stadig står, skyldes det at man allerede for 3000 år siden kunne udregne formler som sikrede at et byggeri blev stående – uden nogen form for hjælpemidler og alt lavet ved håndkraft.

Området har siden oldtiden været kendt for sin store produktion af jern, som, når solen skinner, glimter fra jorden som små stjerneskud.

Parken har flere forskellige ruter og jeg anbefaler kraftigt, at du enten hyrer en guide eller lejer audioudstyr til turen rundt. Det er et virkeligt spændende område med masser af historie, som du ikke må gå glip af.

Turen vil fortælle dig hvor intelligente og dygtige Etruskerne var helt tilbage til det 6. århundrede.

>> Her kan du læse mere om parken <<

Bolgheri e Castagneto Carducci

Bolgheri ligger i hjertet af Maremma i provinsen Livorno. En landsby som kan spores tilbage til år 1075.

Bolgheri - Toscana

En både smuk og hyggelig landsby, som i sin tid tydeligvis blev drevet af greverne fra ”Gherardesca”, hvis våbenskjold sidder på flere husmure.

De brostensbelagte gader i byen summer af lokal stemning og har den helt rigtige italienske ånd. Der ligger små specialbutikker, caféer og gaderne er fuldstændig som taget ud af Lady & Vagabonden.

Bolgheri - Toscana

Vi spiste frokost på en hyggelig restaurant, beliggende på byens torv og med besøg af en lokal vinproducent, som fortalte lidt om vinproduktionen i området – som vi selvfølgelig også smagte på.

Bolgheri området er gennem århundreder og frem til i dag, en af hjørnestenene i toscansk vinproduktion og omfatter mere end 30 vingårde, som især er kendte for druerne Cabernet og Merlot.

Castiglione della Pescaia

Castiglione della Pescaia, er en gammel kystby i provinsen Grosseto i Toscana. En moderne badeby som voksede op omkring en middelalderlig fæstning fra det 12. århundrede.

Castiglione er et populært område med mange gode attraktioner som omfatter både kilometer lange strande, nationalparker, samt en vidunderlig middelalder landsby med fantastisk udsigt over havet og naturreservatet ”Diaccia Botrona”.

Castiglione della Pescaia - Toscana

Vi brugte en formiddag på at gå rundt i den gamle bydel – en absolut skøn by med små krogede gader, gamle huse, katte som balancerede på tegltagene, de ældre som sad og fik en snak udenfor deres huse og en fantastisk udsigt over kysten. En by som indfriede alle de forventninger jeg havde til den Toscanske charme.

Castiglione della Pescaia - Toscana

Efter gåturen sluttede vi af på en lille café på strandpromonaden.

Hver sommmer tiltrækker Castiglione familier med børn, grundet den lange brede sandstrand. Hele vejen langs stranden kan du gå langs promenaden som tilbyder alt fra caféer & isbarer til specialbutikker & de sædvanlige souvenirbutikker.

Castiglione della Pescaia - Toscana

Diaccia Botrona

Diaccia Botrona er et smukt beskyttet naturreservat beliggende i Castiglione. Reservatet strækker sig over 1000 hektar og er et af de vigtigste vådområder i Italien.

Det sumpede område er helt unikt med sine mange sjældne arter af planter og dyr. Med kikkert, kan du være heldig at se alt fra fiskeørne (Osprey), sumphøge, hejrer, vilde gæs og ænder, til ræve, oddere, pindsvin, skildpadder, løvfrøer og slanger.

Diaccia Botrona - Naturreservat i Toscana

Har du kamera med linse, kan du få de fineste billeder af lyserøde flamingoer, som også lever i området, som et af de får steder i Italien.

Diaccia Botrona var engang en enorm indlands-sø, som kan dateres tilbage til etruskisk (og romersk) tid. Det dækkede hele området mellem Grosseto og kysten. Gradvist gennem århundreder, er området tørret ud og blevet til en sump.

Fra ca. det 15. århundrede var sumpområdet hærget af malaria. De omkringliggende byer lå henover sommeren øde, da folk måtte flygte væk for at undgå malariamyggene.

Casa Rossa - Toscana

Fra det 17. århundrede og frem til 1900-tallet blev jorden drænet og vandet fjernet i et forsøg på at bekæmpe malariamyggene. Som en del af dette forsøg, blev der bygget dræn- og vandstrømningsporte som er noget af det første du ser, når du ankommer til reservatet og Casa Rossa.

Casa Rossa

Museet Casa Rossa ”Det Røde Hus” blev bygget i 1765 af en ingeniør, som skulle sikre at søer og sumpe ikke blev drænet fuldstændig væk i forsøget på af komme malaria til livs.

Besøg Museet og få hele reservatets spændende historie og de mange legender der er forbundet med området. Samtidig kan du få et overblik over det fantastiske og unikke dyreliv. De passionerede naturvejledere/biologer på museet ved alt om området og er virkelig gode til at fortælle historien. Måske du kan hyre dem til at guide dig rundt i området.

>> Læs mere om Det Røde Hus  her <<

Massa Marittima, Grosseto

Massa Marittima er en middelalderlig by i provinsen Grosseto. En lille by med mange historiske bygninger som kan dateres tilbage til 1100-tallet.

Massa Marittima er ikke en stor by, men har alligevel meget at prale af. Indenfor den velbevarede bymur finder du mange smukke historiske bygninger, den største af dem, på byens Torv, er den smukke romerske katedral, San Cerbone, som blev bygget i det 11. århundrede.

Katedralen San Cerbone - Massa Marittima, Grosseto

Gå op af de mange imponerende trapper, tag et kig ind i kirken og få en smuk udsigt over byens torv.

Besøg også ”Museo di arte sacra di Massa Marittima” og få en større forståelse af etruskerne og de smukke, smukke buster og skulpturer.

Hele byen oser af historie og næsten alle huse har sin egen historie at fortælle. Der ligger mange skønne små caféer, hvorfra du kan sidde og nyde den hyggelige atmosfære eller du kan shoppe i de små specialbutikker. Giv dig tid til at slentre rundt i de gamle gader – der virkelig smukt!

Massa Marittima, Grosseto Toscana

Udover det historiske trækplaster, så er Massa Marittima også kendt for sine mineralske kilder, jernminer, kobber og olivenoliemøller. Men mest af alt, så sættes Massa Marittima virkelig på verdenskortet for sine fremragende vine, Monteregio di Massa Marittima og olivenolier.

Fonti dell’Abbondanza

Fonti dell’Abbondanza er et vægmaleri fra det 13. århundrede som hænger over 3 store bassiner på et pakhus i Massa Marittima. Maleriets betydning har givet anledning til mange fortolkninger og man er da heller ikke helt sikker på budskabet. Dog har man af åbenlyse årsager valgt at kalde maleriet for ”Fertilitetstræet”

Fonti dell'Abbondanza - Vægmalerier i Toscana
Fonti dell'Abbondanza - Vægmalerier i Toscana

Disse vægmalerier bør absolut ses.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Translate »