Oliven festival i hyggelige Imperia

Imperia

Imperia by og opland har cirka 40.000 indbyggere og er på størrelse med en mindre dansk provinsby. Byen strækker sig over 6 km, presset ind imellem havet og bjergene. 

Imperia bestod oprindeligt af 2 byer, Porto Maurizio og Oneglia, som Mussulini i 1923 besluttede at slå sammen til een.

De oprindelige bydele kan stadigvæk skimtes og byen har således 2 havne, 2 gamle bymidter osv.   

Imperias gamle by

Imperia oser af hygge og det er fantastisk at gå på opdagelse i de gamle gader.

I Imperia’s gamle bydel finder du det smukke kloster, Santa Chiara, som ligger hævet over byen med smuk udsigt over havet. Klosteret er stadigvæk beboet af nonner og en række af bygningerne er åbne for besøgende.  

Santa Chiara kloster i Imperia

Det smukke Santa Chiara kloster ligger på toppen af den gamle Porto Maurizio bydel i Imperia og udsigten er helt fantastisk.

Området omkring klosteret oser af charme med små hyggelige restauranter som først kommer til live sidst på dagen når solens varme begynder at aftage. Fra at være en halvtom bydel om dagen er der mennesker og snak overalt efter mørkets frembrud.

Spredt rundt i Imperia by ligger mange små Gelateria’er som lokker med den dejligste cremede is og hyggelige caféer.

Oliven festival – Oli Oliva

Imperia og området omkring, er kendt for dyrkning af blomster og oliven, og netop oliven var den primære grund til at vi var på besøg.

En af Italiens største oliven festivaler afholdens i Imperia hvert år i 13.-15. November. Festivalen lokker tusindvis af oliven farmere, grossister, forhandlere samt en masse turister, som os selv, til byen.

Imperia Oliven festival

Gaderne fyldes med mennesker og boder under den årlige oliven festival.

Gaderne fyldes med boder og overalt kan du dufte og smage de små saftige frugter, samt de mange vidunderlige olier og delikatesser som tilværkes af oliven.

Selvom det er en oliven festival snydes du ikke for de mange andre skønne delikatesser som Italien har at byde på, såsom vine, oste, pølser mm.

En verden af oliven

Udover selve oliven festivalen, som primært finder sted i Oneglia bydelen i Imperia, besøgte vi også et par af regionens kendte olivenolie producenter.

Her blev vi grundigt introduceret til olivenoliens historie og fremstilling.

Museo dell’Olivo i Imperia

Det fine gamle olivenolie museum ligger ved siden af Carli familiens olivenolie fabrik.

Carli familien

I udkanten af Imperia ligger det smukke oliven-museum Museo dell’Olivo, også kaldet Carlo Carli Olive Museum.

Museet er grundlagt af Carli familien og giver en spændende tur igennem olivenoliens historie med hundrede år gamle produktionsmetoder og udstilling af gamle krukker, kogekar og pressemaskiner.

Museet er omgivet af en hyggelig lille have hvor større olivenpresser, krukker og andet er udstillet.

Museet er åbent mandag til lørdag fra 10:00 til 13:00 og 15:00 til 18:00.

Museo dell’Olivo - Haven - Imperia - Lingurien

Fra museet går man igennem en fin lille have med udstilling af gamle krukker og en stor gammel presse, til at få de gyldne dråber ud af de maste oliven.

Ved siden af museet ligger Fratelli Carli fabrikken som er resultatet af 110 års dedikeret passion for olivenolie.

Carli familien startede som olivenolie producent i 1911 hvor Giovanni Carli overtog en lille oliven farm og i weekenderne cyklede rundt for at sælge sin gode olie.

I dag er familiens firma Frattelli Carli, med sine 300 ansatte, en af Italiens store olivenolie producenter og deres produkter er af høj kvalitet.

Oliven produktion - Linguria

Moderne olivenolie produktion med moderne maskiner fra Alfa Laval i Lund. Bemærk dog de gamle lodret-stående granitsten der fortsat anvendes til at mase oliven.

Olivenolie produktionen

Kigger du ind ad fabrikkens store vinduer kan du se hvordan den moderne produktion af olivenolie foregår.

Det meste af produktionen er automatiseret, men de store flade granitsten til at mase oliven er stadigvæk i brug mere end 100 år efter teknikken blev opfundet.  Maskinerne er i øvrigt produceret af svenske Alfa Laval i Lund.

I fabrikkens store butik kan du smage og købe alle deres produkter som strækker sig fra forskellige kvaliteter olivenolie til tapenade, pesto, tun og sardiner (i olie) samt et stort udvalg af kosmetik produkter.

Og som vi kender det fra vin-branchen kan du, med små snapseglas i hånden, gå rundt og smage på de mange olier inden du handler.

Oliven salg og smagsprøver

Olivenolie i lange baner. Fantastisk at få mulighed for at smage så mange forskellige typer og kvaliteter.

Raineri

Lidt udenfor Imperia ligger et andet af regionens kendte olivenolie firmaer.

Raineri blev grundlagt i 1910 og producerer ikke selv olivenolie, men får det leveret fra de mange lokale farmere hvorefter de blander, tapper på flasker og sælger det i hele verden.

Der tappes op til 80.000 flasker olivenolie pr. time når der er mest travlt og eksporteres til hele Europa og til USA.

Olivenolie i kæmpe store tanke

Så er vi gået fra olivenolie i flasker til olivenolie i kæmpe store tanke. Der tappes op til 80.000 flasker i timen.

Efter anden verdenskrig emigrerede mange italienere til USA og der gik ikke længe før en større eksport af olivenolie gik samme vej. En stor andel af dette kom fra imperia og Raineri.

I store temperaturstyrede ståltanke opbevares 1000vis liter af forskellige typer og kvaliteter olivenolie.

Raineri eksport

Raineri eksporterer olivenolie til Europa og USA.

Olivenoliens vej fra træ til flaske

Oliven træet kom til Italien fra Syrien og oliven olien blev oprindeligt anset som meget værdifuld og blev bla. anvendt som medicin og hudpleje.

Oliven høstes typisk fra november til marts. På grund af ændringer i klimaet og aftagende regnmængder, bliver høstsæsonen kortere som årene går, hvilket er et problem, idet der så produceres mindre olivenolie.

Gamle maskiner til fremstilling af oliven olie

Disse gamle maskiner til fremstilling af olivenolie, blev drevet af vandkraft med vand fra bjergene. I karret til venstre blev oliven’ mast og bagerst til højre blev olien presset ud.

Fremstilling af olivenolie

Oliven høstes i dag, for størstedelens vedkommende, mekanisk ved at der lægges store stykker dug ud på jorden under træerne. Herefter rystes oliventræet typisk ved hjælp af en grab på en traktor, hvorved oliven’ falder ned på dugen.

Olivenolie presser

De maste oliven blev lagt i lærredsposer hvorefter olien blev presset ud i store presser. Der var dog et stort spild ved denne metode hvorfor det i vore dage foregår i moderne maskiner.

En del olivenbønder har egne faciliteter til at presse oliven, mens andre overlader dette til egentlige fabrikker.

Efter vask mases oliven’ ved hjælp af store flade lodret-stående granithjul, som kører rundt i et stor kar.

Resultatet er en klæbrig masse som æltes grundigt hvorefter olien presses ud.

Der går cirka 6-10 kg. oliven til 1 liter olivenolie, så der bliver en del oliven ”pasta” til overs. Hvad denne masse anvendes til, fik vi aldrig svar på?

Der findes 3 primære kategorier olivenolie:

Extra Virgin Oil

Oliven olie produceret ved mekanisk presning af den bedste oliven kvalitet, dyrket på traditionel vis med brug af gødning og insektbekæmelse m.m.

Denne olie er resultatet af den 1. presning og kaldes Extra Virgin Olive Oil.

Extra Virgin Olive Oil har en utrolig frisk og let frugtig smag med en anelse skarp eftersmag. Den anvendes i sydeuropa oftest til at hælde over salater eller til at dyppe sit nybagte brød i.

I tidligere tider kaldtes denne kvalitet for ”flydende guld” hvorfor man stadigvæk i dag kan se ”guld” labels på nogle brands.

Olive Oil

Efter første presning opvarmes den maste olivepasta og presses yderligere for at få den sidste olie ud.

Denne proces nedbryder dog nogle af de vigtige fedtsyrer som olien indeholder, hvorfor dette regnes som en lidt dårligere kvalitet og derfor blot kaldes Olive Oil.

Det er dog fortsat en glimrende olie som anvendes til madlavning i de fleste sydeuropæiske lande.

Økologisk

Den tredje kategori produceres på samme måde som Extra Virgin Olive Oil. Her er produktionen dog baseret på økologiske dyrkningsmetoder, hvorfor denne oliven olie ofte er lidt dyrere.

2. presningen fra denne produktion blandes typisk sammen med 2. presningen fra den traditionelle produktion, idet der ikke er et marked for en sekundær kvalitet økologisk olivenolie.

Nypresset oliven på flasker

Olien til højre er Extra Olive Oil af fineste kvalitet, olien til venstre er raffineret oliven olie.

Lambante Oil

Herudover findes der et restprodukt som kaldes Lambante Oil, som er af så dårlig kvalitet at den i tidligere tider primært blev brugt som lampe olie. 

Denne kvalitet er i dag forbudt at sælge til konsumentmarkedet.

Hvis du vil vide mere om olivenolie kan det varmt anbefales at besøge Imperia under den årlige oliven festival som afholdes fra d. 13.-15. november.

Læs mere fra Ligurien

>> Oplev Italiens charmerende Riviera <<

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Translate »