Bulgariens overraskende mange oplevelser

Jeg har aldrig haft Bulgarien med i mine overvejelser som feriedestination. Dels var festlige Sunny Beach det eneste jeg havde hørt om. Dels var jeg overbevist om, at mere end 45 års kommunistisk styre, nok havde sat et alt for stort og kedeligt præg på landet til min smag og forventninger om en feriedestination.

Af “the Ministry of Tourism of the Republic of Bulgaria” blev jeg inviteret på en 6 dages tur langs den bulgarske Sortehavskyst for at sætte fokus på de rigtige mange, og i den grad oversete, oplevelser Bulgarien har at byde på.

Bulgariens overraskende mange oplevelser

Til min store overraskelse blev mine mange fordomme om Bulgarien gjort til skamme.

Bulgarien (Sortehavskysten) er et skønt land spækket med en fantastisk og vild natur. En historie som går helt tilbage til den palæolitiske tid for 2,5 mio år siden (kilde: WiKi). Smukke strande som mest af alt ligner noget fra Caribien. En vinproduktion, som nok er mere hyggelig og lokal, end den smager godt. De sødeste og mest gæstfrie mennesker og et prisniveau hvor de fleste kan være med.

Her får du mine anbefalinger til en rejse med store oplevelser til billige penge. Turen er med udgangspunkt fra Varna.

Varna

Varna er Bulgariens 3. største by og siges at være fødested for den første europæiske civilisation som kan spores helt tilbage til det 5. årtusinde f.Kr.

Varna - Bulgariens overraskende mange oplevelser

Varna er kendt for at være en af ​​de smukkeste feriebyer ved Sortehavskysten. En perfekt feriedestination som byder på både smuk og vild natur, fantastiske strande, god mad og masser af kultur.

For oplevelser langs Sortehavskysten er Varna et rigtig godt udgangspunkt. Der flyves til Sofia direkte og herfra kan man vælge at flyve yderligere 30 min. eller køre turen i bil på ca. 5 timer.

Varnas strande

Varnas strande er blandt de smukkeste strande i Bulgarien. Kyststrækningen er næsten 32 km lang og omfatter mere end 22 strande. Strandene er smukke, sandet gyldent og vandet rent og (nogle steder) nærmest turkisfarvet.

Det er ikke uden grund, at flere af strandene har vundet “Blue Flag” prisen – en international miljø-udmærkelse som tildeles strande der opfylder krav til vandkvalitet & miljøvenlighed.

St. Constantine & Helena

Ca. 7 km fra Varna ud mod Sortehavskysten ligger den 4 km lange strand, St. Constantine & Helena, som siges at være blandt Bulgariens første og bedste badebyer.

Området er omgivet af smuk natur og naturlige mineralkilder.

Varnas strande - BulgarienStranden Azalia Hotel Balneo & SPA i St. Constantine & Helena området

Golden Sands

Golden Sands på Sortehavskysten ligger ca. 17 km nord for Varna og tæt på nationalparken “Golden Sand” – en 13,2 km2 stor natur park.

Området er utroligt smukt og det største på den nordlige Sortehavskyst. Her finder du udover smukke strande, klart blåt hav, også en fantastisk natur med skove, gamle mineralvandskilder mm.

Golden Sands har noget for enhver og er om sommeren med lufttemperaturer på op til 30 grader og havet på op til 28 grader. Fantastisk for soldyrkere, SPA oplevelser, børnefamilier, sports aktiviteter og ikke mindst golf entusiaster.

Strande i dette område har som med St. Constantine, vundet den prestigefyldte pris “Blue Flag”.

Central Beach & Cubo Bar – min favorit “strand”

Blandt mine favoritter er Central Beach – nærmere bestemt “Cubo Bar”. En absolut lille perle med en fantastisk tilbagelænet atmosfære.

Cubo Bar & Strand - Varna

Cubo Bar ligger på den lille 500 m lang strandstrækning tæt på Varnas største, ældste og mest kendte park – The Sea Garden.

Med sin beliggenhed og sin caribiske strandstemning, er Cubo Bar naturligvis et tilløbsstykke, men også et helt særligt sted.

Cubo bar - Bulgariens overraskende oplevelser

Baren er alt andet end mainstream!

Her får du ægte boheme hygge, hvor du med en cocktail i hånden (til ca. 25 kr.) og lækker loungemusik i baggrunden, kan ligge og flyde til en fantastisk udsigt over sortehavet eller få en snak med de lokale – som overvejende er gæster her.

Bliver man hængende længe nok, kan man om aftenen opleve Cubo Bar forvandle sig til en af de mest besøgte klubber og ofte med livemusik.

Cubo Bar er et MUST at besøge!

Historiske oplevelser

Skal du opleve lidt andet end strande, så kan jeg anbefale at du kaster dig ud i lidt historiske oplevelser.

Bulgarien har nemlig en historie som de færreste kan bryste sig af og kun overgået af Grækenland og Italien.

Det arkæologiske museum

På Varnas 2150 m2 store arkæologiske bymuseum får du en grundig gennemgang af Varna og Bulgariens udvikling helt tilbage til middelalderen.

Varna museum - Bulgariens overraskende oplevelser

>> Læs mere i artiklen Historiske oplevelser i Bulgarien <<

Aladzha Monastery – huleklostret

15 km nord for Varna ligger Aladzha Monastery – det mest berømte middelalderlige hulekloster langs den Bulgarske Sortehavskyst.

Klostret var beboet af munke i det 13.-16. århundrede.

Aladzha Monastery - Bulgariens overraskende oplevelser

>> Læs mere i artiklen “Historiske oplevelser i Bulgarien” <<

Kaliakra Cape

Ca. 79 km fra Varna på den nordlige Sortehavskyst, ligger Kaliakra Cape. En smal, stenet odde, som strækker sig ca. 2 km ud i Sortehavet.

Kaliakra Cape - Bulgariens overraskende oplevelser

Cape Kaliakra er et af de mest interessante steder at besøge i det nordlige Varna. Med sit naturskønne område er det ikke bare smukt, men det er også et af Sortehavskystens vigtigste historiske områder.

>> Læs mere i artiklen “Historiske oplevelser i Bulgarien” <<

Den Botaniske Have

Ca. 45 km smuk tur langs kysten nord for Varna, ligger den lille idylliske by Balchik. Her er hovedattraktionen den botaniske have, som byder på meget andet end fine blomster.

Varna botaniske have - Bulgariens overraskende oplevelser

Haven blev bygget i 1924 som sommerresidens til dronning Maria, gift med kong Ferdinand I i Rumænien.

I 1926 blev dronningens palads, midt i haven, færdigbygget og kan i dag besøges som museum.

Varna botaniske have - Bulgariens overraskende oplevelser

Haven er med sine 10 hektar, helt sikkert et besøg værd.

Selve det lille palads er måske ikke så interessant (som bulgarerne synes), men det er en fornøjelse at gå rundt i den meget velholdte have som omfatter gamle små stenhuse, en lille vingård, et kloster, flere små vandløb, en lille bro kaldt “sukkenes bro”, en restaurant og selvfølgelig en meget smuk beplantning og natur.

Hyr en guide eller få en brochure som fortæller historien om de forskellige områder i haven.

Den gamle by Nessebar

I Burgas området, ca. 100 km syd for fra Varna og kun ca. 5 km fra Sunny Beach, ligger den smukke gamle by Nessebar på en halvø ud til Sortehavet.

Byen blev grundlagt for mere end 3000 år siden og betragtes som en af ​​Europas ældste byer. I 1956 blev byen udnævnt til museumsby og blev i 1983 optaget på UNESCOs Verdensarvsliste.

Nessebar - Burgas - iens overraskende oplevelser

Nessebar er uden tvivl Bulgariens historiske højborg og største tilløbsstykke – og kaldes da også “The Pearl of The Black Sea”.

Det Arkæologiske Museum i Nessebar

På det arkæologiske museum i Nessebar, som ligger lige ved indgangen til byen, får du en dybdegående indsigt i byens historie.

>> Læs mere i artiklen “Historiske oplevelser i Bulgarien” <<

Michael’s ECO bar in Nessebar

Efter en skøn dag rundt i Nessebars små gader, så fuldend dagen med et besøg på “Michael’s ECO bar“. En lille, men helt speciel bar som du ikke bare må gå forbi.

Michaels ECO bar i Nessebar

Baren er en slags klippehule med træer, drypsten, siddepladser hugget ind i klippen, rindende vand og små levende skildpadder i en lille dam.

En skøn og anderledes bar med en fantastisk stemning.

Michaels ECO bar i Nessebar

Baren serverer ikke mad, men har et omfattende udvalg af cocktails til ca.  5-6 leva (ca. 23 kr.)

Sunny Beach

Ca. 96 km øst for Varna (og 5 km fra Nessebar) ligger Sunny Beach – stort set det eneste jeg havde hørt om Bulgarien.

Et område hvor lokalbefolkningen er lille og tursimen STOR.

Sunny Beach - Bulgariens overraskende oplevelserSunny Beach – på et afdæmpet tidspunkt

Hver sommer er Sunny Beach Bulgariens mest hektiske strand med overvejende besøg af russere, englændere og skandinavere.

Om Sunny Beach er der kun at sige, dejligt sand og vand og tæt på Nessebar, herudover er det et forfærdeligt sted medmindre du er 18 år og kun er interesseret i at feste.

Vi gik en tur på stranden og kørte gennem byen – og det var mere end rigeligt for mig.

Andre gode oplevelser i og omkring Varna

Vinsmagning

Skal du have en rigtig original og lokal oplevelse, så skal du på vinsmagning hos hyggelige Dimo.

Vinsmagning - Bulgariens overraskende oplevelser

Dimo og hans lille vingård, Wine Club Varna, er et besøg ud over det sædvanlige og en helt særlig oplevelse.

Allerede når man træder ind på gårdspladsen og bliver taget imod af Dimo, ved man at det bliver en skøn aften.

Dimo og atmosfæren på den lille vingård er helt fortryllende. Alle steder er man omgivet af præcist det man forstår ved sydens charme, nemlig planter, blomster, druer, små fuglehuse, en kat der snor sig etc. Selv den lille rustikke restaurant oser af hygge med sine mange smukke ting, som Dimo har samlet gennem livet.

Vinsmagning - Bulgariens overraskende oplevelser

Når du booker et besøg hos Dimo, kan du være sikker på at ankomme til et lille paradis med et veldækket bord. Louis Armstrong på grammafonen. En skøn duft af simremad og en veloplagt Dimo, som kan fortælle om sine vine, sit liv og sine mange oplevelser, samtidig med at han selv tager godt fra, når det kommer til de lokale smagsprøver.

>> Her kan du komme i kontakt med Wine Club Varna <<

Golf i Bulgarien

Bulgarien er hjemsted for 9 golfbaner hvoraf 3 af dem ligger på Sortehavskysten og rangerer i verdensklassen. Derfor er Bulgarien den perfekte destination for golfentusiaster.

De 3 Golfbaner ligger ca. 50 km nord for Varna og de er ikke alene fremragende golfbaner, men nærmest små byer med super lækre tilhørende resorts og strande.

Jeg besøgte de 3 golf resorts. Det skal siges at jeg ikke spiller golf (endnu), alligevel var det ikke svært for mig at se, hvorfor disse golfbaner & resorts er balndt de bedste.

Lighthouse Golf & Spa Resort

Jeg boede på Lighthouse Resort som ligger i et naturskønt område og selvfølgelig med udsigt over Sortehavet.

Resortet byder på forskellige sportsfaciliteter, lækkert Spa & Wellness område, flere restauranter & barer, et stort poolområde og underholdning med live musik om aftenen.

Lighthouse golfresort i Bulgarien

Resortet er ideelt for golfentusiaster, men også for gæster som bare vil bo godt og nyde hotellets mange faciliteter.

>> Find gode priser på resortet her <<  (affiliatelink)

Thracian Cliffs Golf & Beach Resort

Thracian Cliff Resort er nok noget af det mest fantastiske og luksuiøse jeg endnu har oplevet.

Selv uden at vide ret meget om golf, så er man ikke i tvivl om, at her er der tale om noget af det ypperste indenfor golf.

Thracian Cliffs Golf & Beach Resort - Bulgarien

>> Find gode priser på resortet her << (affiliatelink)

Black Sea Rama Golf & Villas

Black Sea Rama er den første mesterskabsgolfbane i Bulgarien.

Denne golfbane vandt i 2009 prisen som “Verdens bedste nye golfbane” i den internationale kategori i Golf Magazin Inc. konkurrencen.

Black Sea Rama Golg Resort - Bulgarien

>> Find gode priser på resortet her << (affiliatelink)

>> Her kan du læse om og se billeder fra mine besøg på de 3 golf resorts <<

Muslinger

Bulgarien har Europas største muslingefarm – og den ligger ca. 70 km nord for Varna og tæt på Kaliakra Cape.

Muslinge farm Bulgarien

Er du, som jeg, vild med muslinger, så skal du besøge Dalboka muslingefarm. Egentlig ser den ikke ud af meget, taget i betragtning at der herfra eksporteres tæt på 3.500 tons muslinger hvert år.

Området er et super hyggeligt lille fiskerleje og langs vandet, ligger restauranten som på menukortet har muslingeretter i alle afskygninger – ja selv desserterne er med muslinger.

Muslinge farm Bulgarien

Maden er ikke mindre end vidunderlig – altså hvis man kan lide muslinger. Stedets atmosfære er i top og det samme kan man sige om tempoet, da restauranten næsten altid er fyldt.

>> Læs mere om Dalkoba Muslingefarm << 

Naturen

Uanset hvor du befinder dig ved Sortehavskysten, så er naturen uovertruffen.

På turen rundt i landskabet vil du på næsten enhver strækning opleve de fantastiske solsikke marker, som man helt sikkert må stoppe op og tage billeder af.

Solsikke mark i Bulgarien

Hele vejen langs kysten kan du opleve alt fra smukke strande til spektakulære klipper og vild natur. De fleste steder er forbundet med historiske begivenheder, så det kan godt betale sig enten at hyre en guide eller anskaffe sig en god guidebog.

Bulgariens natur

Har du spørgsmål til Sortehavskysten, så er du velkommen til at stille dem i kommentaren herunder.

Når du ser (affiliatelink) i artiklen, betyder det at hvis du booker flybilletter, hoteller, seværdigheder mv. via vores links, så tjener vi en lille smule i kommission UDEN det kommer til at koste dig ekstra - Tak for din støtte

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Translate »