Charterrejse til Cancun – PAS PÅ hvad du bestiller

28. februar 2015 Mexico   Nordamerika   RejseBlog   RejseTips

Jeg ELSKER at rejse - faktisk så meget at størstedelen af min tid, går med at planlægge nye rejsedestinationer...

Denne gang valgte jeg, at lægge planlægningen i hænderne på et rejsebureau og betalte mig fra at de arrangerede vores drømmerejse til Mexico.

Charterrejse til Cancun

Normalt arrangerer jeg ALTID selv mine rejser, da det giver en fantastisk frihed og mulighed for at se og opleve steder, udenfor de mest turistede områder.

Oftest er der også mange tusinde kroner at spare ved selv at arrangere.

Charterrejse-til-Cancun

Stranden tilhørende Royalton Riviera Cancun

Faktisk hører jeg til en af dem, som er spækket med fordomme om charterrejser – måske fordi jeg er fra Simon Spies tiden, hvor charterrejser primært var dårlige hoteller med endnu dårligere mad, og udflugtsturene var traditionelle grisefester og sjovest for alkoholikerne, og bestemt ikke sjovt for børnene!

Forberedelser og valg af charterrejse

3 uger før mine børns vinterferie, tager jeg så en noget impulsiv beslutning – jeg er træt og stresset, og det samme er mine børn – vi TRÆNGER til at komme væk, få nogle oplevelser sammen og mærke varmen.

For en gangs skyld syntes jeg det kunne være skønt, at lægge al planlægningen over i et bureaus hænder og købe en rejse hvor størstedelen allerede er arrangeret – dernæst er det vel også på tide, at alle mine fordomme om charterrejser bliver gjort til skamme!

Her kan du læse om vores oplevelser med, for første gang, at vælge en charterrejse frem for selv at planlægge rejsen – for vi besluttede at tage på charterrejse til Cancun.

Når jeg skriver denne historie, er det i håb om at kunne hjælpe andre med at træffe de rigtige valg, og jeg er derfor gået pænt i dybden med detaljerne.

Nogle af mine bekendte, havde med et meget anerkendt rejsebureau været på charterrejse til Cancun i Mexico.

Deres beretninger var fantastiske – så jeg begynder at undersøge muligheder og priser.

Efter adskillige samtaler med “Bureauet” om alle vores ønsker og forventninger, ender jeg med at vælge en pakkerejse til et helt nybygget, all incl. luksushotel i Cancun for kr. 35.855,- hertil køber vi også transfer til og fra lufthavnen som beløb sig til kr. 387,-

charterrejse-til-Cancun-Royalton-Riviera-Cancun

Royalton Riviera Cancun

Som sagt, plejer jeg altid selv at arrangere mine rejser, med alt fra køb af flybilletter, booking af hoteller til selv at finde de lokales tilbud om transport og udflugter.

Denne gang valgte vi luksusudgaven, hvor alt mere eller mindre blev arrangeret for os – vi skulle bare nyde og slappe af.

Så langt, så godt…. beslutningen er taget – vi har købt charterpakken med fly og hotel!

Nu skal jeg så vælge hvilket hotel der skal indgå i pakken.

Vi ved vi skal til øen Isla Mujeres udfor Cancun, og vi ved at vi skal ud og svømme med delfiner og skildpadder i Akumal området.

Herudover skal vi selvfølgelig kunne shoppe og se andre seværdigheder.

Det er derfor vigtigt at vores hotel ligger placeret så centralt for disse udflugter som muligt, og i gå afstand til lokale oplevelser.

Charterrejse-til-Cancun-delfiner

Delfiner ved Akumal

Af flere omgange ringer jeg til “Bureauet” – de må jo have helt styr på deres hotellers beliggenhed i forhold til de steder vi skal besøge.

De må derfor kunne give os de bedste informationer og anbefalinger til hvilket hotel vi skal vælge.

Charterrejse-til-Cancun-skildpadde

Skildpadder ved Akumal

Det har de heldigvis også, så jeg er helt rolig og sikker på jeg har valgt rigtigt, da vi booker hotellet Royalton Riviera Cancun – et fantastisk spritnyt luksushotel, med alt hvad hjertet kan begære, og placeret i midten af alle de områder, vi vildt glæder os til at skulle besøge.

Charterrejse-til-Cancun-isla-mujeres

Isla Mujeres

Nu kan vi bare læne os tilbage, se billeder af alt det hotellet byder på, samt glæde os til at udforske nye områder og tage på udflugter vi skal arrangere med de lokale.

Charterfly kontra Rutefly

Dagen oprinder, og mine børn og jeg glider legende let gennem check-in med bagage in-check, håndbagage og madpakker.

Vi har ikke forud købt mad ombord, da mine erfaringer siger mig, at det mad man får serveret i flyet bestemt ikke er de ca. kr. 600,- kr. værd, derfor har vi madpakker med og køber drikkevarer i transithallen til ca. 12 timers flyvetid.

Charterrejse-til-Cancun-Charterfly-vs.-rutefly

Charterfly vs. rutefly

Faktisk burde jeg vel lige sige, at når man sidder og skal købe/betale en charterrejse, så skal man igennem flere sider med forslag til køb af alle mulige ting, som formentlig skal forbedre den lange flytid.

Det eneste vi hopper på, er transfer til og fra hotellet (prisen på kr. 387,- skulle være nogenlunde den samme, som med taxa fra lufthavnen).

Mine taxfree indkøbte solcremer og 2 kartonner cigaretter ligger på sædet i flyet – dejligt, så er det på plads.

Da vi sætter os i vores flysæder – som er endnu smallere og ringere end jeg husker dem – spotter min søn hurtigt et sæt ubrugte hovedtelefoner til tv’et. Skønt, så behøver vi vel kun at købe 2 ekstra sæt…. for jeg har regnet ud, at dem skal vi også betale for.

Da alle har sat sig på deres pladser, begynder salget af hovedtelefoner;

“Ja tak vi vil gerne købe 2 sæt”… “Jamen skal I ikke alle 3 se TV?”… “Jo, men vi har allerede et sæt”…” Det gælder ikke – for at kunne se TV, skal der købes et sæt til hver, ellers starter TV’et ikke!”… Ok, 3 sæt”… “Så gerne, det bliver kr. 180,-“… WHAT 180,- kroner – jamen så er det vel for begge veje?”… “Nej kun én vej!”

Nå, men vi sætter os “godt” til rette, børnene åbner en sodavand, jeg en øl.

5 min. senere dukker stewardessen op og spørger hvor mange øl vi har medbragt – altså mig og et ældre svensk par som sidder ved siden af, og som også har taget hatten af en øl.

Jeg ser forundret på hende, og spørger hvorfor? Fordi det er ok selv at tage sodavand med, men alkohol skal man købe ombord!

Ja det kan jeg da godt forstå… for en øl på flyet koster kr. 40,- og det ville da være gode penge for dem, men der står heldigvis ingen steder, at alkohol ikke må medbringes – stewardessen forbarmer sig, og tillader os at drikke vores (ene) øl.

Nu skal der udvælges film, og her plejer der jo heldigvis at være et bredt udvalg af de nyeste film, serier m.v. – de 12 timer skal nok gå hurtigt!

Nå okay, igen må jeg gøre mig selv opmærksom på, at dette er et charterfly og IKKE et rutefly – udvalget af film, serier, spil etc. er voldsomt begrænset – der er vel ca. 5-6 film at vælge mellem og alle af noget ældre dato.

Ingen af mine favorit kategorier er repræsenteret, og heller ikke for mine børn findes der interessante og alderssvarende film.

Jeg mindes at der engang blev stillet store krav til det at være stewardesse – noget i stil med at man skulle se godt ud, have en hvis højde, og så måtte man ikke veje mere end x antal kg.

Det hed sig vist at været et meget prestigefyldt job, og et job som var meget mere og andet end et serveringsjob.

På den front skal jeg da også lige love for, at der er sket forandringer.

Ikke at jeg har noget i mod kraftige mennesker, men det bliver altså et problem, når en stewardesse er ca. dobbelt så bred som gangen ned gennem flyet og et flysæde er smallere end almindelig skulderbredde – behøver jeg at sige mere?

Velkommen til Cancun lufthavn

Charterrejse-til-cancun

12 timer senere og totalt radbrækket ankommer vi endelig til Cancun lufthavn.

Vi får vores bagage og skal så bare lige gennem security – no problem!

Jeg går med min toldfrie pose med 2 kartonner cigaretter og solcreme i hånden, for iflg. alt hvad jeg har undersøgt, overholder jeg alle regler.

En dame i security hiver mig hen, og siger at jeg kun må have et karton cigaretter med, men hvis jeg lige trykker på den der røde knap, og går hen til det der bord, så skulle det være ok.

På bordet bliver ALLE 3 kufferter gennemgået!

Herefter bliver vi, sammen med et andet ungt dansk par, vist hen til et lille aflukke, hvor vi skal forhandle om, hvad der skal gøres med alle de forbudte cigaretter.

Jeg fornemmer lidt, at der foregår et aftalt spil, for tolddamen ved præcist hvor meget vi har betalt for cigaretterne på flyet, men også hvad et karton normalt vil koste i DK… hvis det ikke var aftalt spil, hvor skulle hun så vide det fra?

Min teori går på, at cigaretterne bevidst bliver solgt på flyet, uden oplysningen om hvad reglerne er.

Herefter bliver man så “bøffet” i tolden og skal betale for dem endnu engang – en win win for både flyselskabet og tolden i Cancun – men det er bare min teori.

Nå, men forhandlingen går ud på at de fortæller forbryderen (mig), hvor meget jeg har betalt for cigaretterne, og hvad de koster i DK og hvad bøden normalt vil være i Mexico. Nu bliver vi så tilbudt en “special price” af den “søde” tolder-dame – vi skal KUN betale kr. 400,- for kartonnet!

Wauw i forvejen har vi jo betalt lidt over kr. 200,- så alt i alt vil dette karton koste os kr. 600,-

Mine børn er ved at miste tålmodigheden, så jeg gider slet ikke diskutere det, og siger at hun bare kan beholde kartonnet. Det fint, men så skal jeg lige skrive under på en 5 siders spansk skrevet erklæring om, at de har beholdt kartonnet.

Jeg nægter at skrive under på noget jeg ikke kan læse, også selv om de er villige til at oversætte.

Jeg er nu ved at være godt irriteret, og ender med at sige, at jeg kun skriver under, hvis jeg på engelsk kan skrive at det eneste jeg har skrevet under på er, at jeg har udleveret et karton cigaretter og at de så stempler og underskriver dette.

Det godkendes og vi haster ud til vores “Bureau” bus!

Royalton Riviera Cancun

Charterrejse-til-cancun

Royalton Riviera Cancun

Efter 15 min. kørsel med bussen ser vi skiltet med “Welcome to Royalton Riviera Cancun”.

Vi drejer fra hovedvejen og kører yderligere ca. 5 km med 3 bom stop undervejs, hvor bussen skal dokumentere dens ærinde på Royalton.

Vi bliver mødt af et meget venligt lobby personale med et velkommen og et dejligt forfriskende glas “champagne”.

Vi får alle 3 hver vores all incl. armbånd på, og en sød “Bellboy” følger vores bagage og os til værelset, og går glad tilbage $3 rigere.

Charterrejse-til-cancun-Royalton-Riviera-Værelse

Royalton Riviera Værelse

Wauw lækkert lækkert lækkert…. et fantastisk værelse med 2 store dobbeltsenge, Jacuzzi, bruseafdeling for 2, 48″ fladskærm, skrivebord etc. Sjældent har vi boet så fint.

I kufferten har jeg pakket stearinlys ned til vores terrasse, så vi haster ud for at se den, og udsigten.

Charterrejse-til-cancun-vaerelseudsigt

Udsigten fra vores værelse

BUM terrassen er super, men ca. 100 m overfor, har man bygget en slags maskinhal hvor motoren konstant er i gang – som en slags generator. Her vil vi i hvert fald ikke sidde og hygge os.

Nå, men det skal ikke slå os ud!

Royalton Riviera Cancun skal vi bo i 14 problemfrie dage – et liv i luksus, men med svipture til alverdens oplevelser….

De første dage skal bruges ved stranden og de forskellige pools, hvor ungerne kan give den gas.

Jeg undre mig lidt over de hvide telte rundt omkring, som der hele tiden bliver flere af. Først tror jeg, at der er tale om et eller andet arrangement som skal løbe af stablen senere.

Men ak og ve, teltene, finder vi hurtigt ud af, dækker over en helt anden surprice for gæsterne, nemlig at hotellet endnu ikke er kommet helt i mål med færdiggørelsen, og er altså håndværkernes arbejdsområder.

Det er nærmest umuligt at finde et sted ved poolen, hvor man ikke ligger op af et telt og hører på håndværkernes hamren og larmen. Også flere pool-områder er skiftevis lukkede.

Charterrejse-til-cancun-pool

Teltene i baggrunden var overalt på hotellet

Nå, men vi er jo heller ikke fløjet om på den anden side af jorden, for kun at ligge ved poolen, så jeg begynder at undersøge mulighederne for udflugter.

Jeg forhører mig både hos “Bureauets” guider, hotellets personale, hotellets egen udflugtsbix etc.

Hvordan kommer vi ud og væk fra hotellet, hvor gemmer de lokale sig, hvor langt er der fra det ene til det andet, hvad koster dit og dat etc….

Efter noget tid går det op for, ikke bare os, men også for alle de andre danske og svenske gæster, at bor man på Royalton, så kommer man ingen andre steder, medmindre man har den helt store pengepung med.

Man har KUN mulighed for at benytte sig af hotellets eller “Bureauets” udflugtstilbud – også hvad angår transport ud fra hotellet.

Jeg behøver vel ikke sige, at prisniveauet er så højt, at selv Maldiverne bliver et attraktivt rejsemål.

Hjemmefra havde jeg netop talt med “Bureauet” om deres tilbud, og sagt at jeg syntes de var voldsomt dyre med deres udflugter, og jeg derfor hellere ville benytte mig af de lokale, som måtte findes på stranden eller de små omkringliggende byer…. Ja, det kunne man jo selvfølgelig, var deres svar – ikke ET ord om, at den mulighed ikke eksisterer på Royalton.


At besøge Isla Mujeres (Kvindernes ø) står som 1. prioritet.

Vores eneste mulighed for at komme dertil er, at jeg hyrer en taxa fra hotellet til at køre os til havnen. En tur på ca. 40 km hvoraf de 5 km alene er for at komme ud fra hotellet (i den forkerte retning), koster med hotellets taxa kr. 764,-

Vi står tidligt op, for at få så meget ud af dagen som muligt. Der skal lige hæves penge fra hotellets ATM maskine, og så af sted med taxa’en.

Charterrejse-til-cancun-isla-mujeres

Stranden på Isla Mujeres

BUM – maskinen er tom for penge og hotellets anden ATM maskine er ude af drift.

I receptionen beder de os vente 2-3 timer, så kan de muligvis få det bragt i orden – men i bund og grund er det ikke deres problem, da det er en ekstern “service”.

FLOT – vi er spærret inde på et hotel, og er 100% afhængig af deres “service”, og når vi så får brug for den, så virker den ikke!

Jeg er ved at være lidt desperat, og VIL ud og opleve noget NU, men heldigvis kan vi låne $100 af det søde unge par, vi mødte i lufthavnen.

Af sted kom vi, og det var skønt med en dag udenfor hotellet og Isla Mujeres var en dejlig og befriende oplevelse.

Efter en udflugtsdag, hvor taxameteret startede på kr. 764,- inden vi overhovedet var ude af hotelområdet, bruger vi yderligere nogle dage ved poolen mellem telte og hamren.


Efter nogle dage, vil vi gerne en tur til Playa del Carmen, som iflg. google ligger ca. 45 km fra hotellet.

En taxa for os 3 vil koste ca. kr. 870,-, men da det unge par også gerne ville med, tænker vi, at det må være muligt at gøre en god handel!

Heller ikke her har vi heldet med os – hotellets bedste pris for 5 per. + en baby er ca. kr. 1470,-. Vi VIL af sted og se lidt mere af Mexico, og accepterer derfor det horrible tilbud!

Udenfor hotelområdet, begynder vi at forhandle med chaufføren – hvad skal han have for at køre os videre til Akumal, så vi kan komme ud og snorkle i en lagune, og derefter køre os til Playa del Carmen?

Vi får forhandlet os frem til en total pris på 867,- pr. familie (og igen – vi taler KUN transport), hvilket da trods alt er en langt bedre pris end den hotellet kan tilbyde os. Herudover sidder chaufføren og venter på os de forskellige steder.

Charterrejse-til-cancun-akumal-lagune

Akumal lagune

Vores tur til Akumal og Playa del Carmen, bliver vores anden og sidste tur.

At svømme med delfiner og skildpadder, at se Chichén Itzá ruinerne, en tur til Cobá & Tulum samt øen Isla de Holbox og mange af de andre kystområder, må vi droppe.

Vi har simpelthen ikke de mange tusinde kroner det vil koste, fordi vores hotel ligger så isoleret og afsides.

Mexico “Hotel Zone” er ikke billig, men hvis man samtidig placerer gæster på hoteller som ligger fuldstændig udenfor “zonerne” så ender man op med at skulle bruge flere tusinde – alene på transport, og det kalkulerer man jo ikke just med hjemmefra, hvor pakken i sig selv har været dyr.

Det som piner mig mest, er, at jeg faktisk havde taget højde for alt dette – jeg havde undersøgt og talt med “Bureauet” om alle disse ting hjemmefra – alligevel anbefaler “Bureauet” hotellet Royalton som værende det bedst placeret sted for os – med absolut intet i gåafstand – KUN taxa afstand.

Charterrejse-til-cancun-playa-del-carmen

Playa del Carmen

Havde jeg ønsket KUN at ligge på en solvogn i 14 dage, så havde jeg helt sikkert ikke betalt kr. 35.855,-, fløjet 12 timer og valgt et land, hvor der er så meget at se.

For 20 år siden boede jeg i San Diego, Californien, hvor vi én dag kørte til Tijuana, Mexico. På denne ene dag, så jeg mere af Mexico, end jeg gjorde på disse 14 dage!

Jeg er sikker på at min charteroplevelse havde været en helt anden, hvis bare hotellet havde ligget som hotellet havde sagt og lovet – men nu sidder jeg her, og i stedet for at mine charter fordomme er blevet gjort til skamme, ja så er de i den grad blevet bekræftet.

Jeg indsendte en klage til “Bureauet” og var meget spændt på, hvad de ville svare – for hvor er det trist at tænke på, hvor mange mennesker som i flere år sparer op til sådan en rejse, og de så bliver så frygteligt snydt.

Bureauet ignorerede min klage, hvilket blot førte til en sag i Rejseankenævnet. En langvarig proces, men som jeg i sidste ende vandt overvejende, da jeg i kraft af billeder og print fra deres egen hjemmeside kunne dokumentere, at bureauet ikke holdt noget af det de lovede.

Så det kan godt betale sig at klage – men du skal være tålmodig og bruge en del tid på det – bureauet vil gøre alt hvad de kan for at afvise dine anklager…

Sørg for at få taget billeder og kopier af ALT du oplever – også det som de lover på hjemmesiden – vi oplevede at “Bureauet” fik travlt med at ændre nogle ting på deres hjemmeside efter jeg gik til Rejseankenævnet – heldigvis havde jeg print af det de ændrede.

Forskellen på charterfly og rutefly

Charterfly*:

De fleste fly flyver direkte
Flybilletterne er generelt de samme som rutefly
Flytiden kan være kortere, grundet direkte flyvning
Alt ombord skal tilkøbes – såsom mad, drikkevarer, hovedtelefoner etc.
Udvalget af film, spil m.m. er meget begrænset
Service ombord er af lavere standard end rutefly

Rutefly*:

De fleste fly skal mellemlande i hjemland, men nogle flyver også direkte
Flybilletter er generelt de samme, men varierer med flyselskabet
Flytiden kan være lidt længere, grundet mellemlanding
Alt ombord er inkl. – såsom flere måltider, drikkevarer af alle slags, hovedtelefoner og ofte et lille rejsesæt med sokker, tandbørste og sovebriller etc.
Udvalg af film, spil m.m. er stort og det er oftest helt nye film
Service ombord er ofte af højere standard end på charterfly

*Sammenligningen er med henblik på de lange strækninger.

Forskellen på pakkerejse (Charter)og en individuel rejse

Charterrejse:

Nem planlægning – find rejse og book
Oftest en del dyrere end egne planlagte rejser
Oftest bor man det samme sted under hele rejsen eller max. 2 steder.
Rejsens varighed varierer oftest med 7, 10 og 14 dage
Afrejsedatoer ligger oftest på bestemte datoer
Hotellerne er ofte store, i flere etager og med placering i de mest besøgte områder og dermed også mest turistede

Fordel: Alt booking og planlægning styres af et rejsebureau

Selv arrangeret (individuel) rejse:

Man planlægger, arrangerer og booker selv alt
Mulighed for at planlægge og arrangerer den helt samme rejse som et bureau vil tilbyde, men til langt billigere priser
Stor fleksibilitet i afrejsedatoer og flybilletter, og de fåes ofte billigt med store udsving afhængig af afrejsedatoer
Man bestemmer selv hvor, hvordan og hvor dyrt man vil bo
Rejsens varighed bestemmer man selv
Mulighed for at slippe væk fra turismen

Fordel: Stor fleksibilitet og muligheden for at undgå store turisthorder


Set bort fra alle mine skuffelser, så var Royalton Riviera Cancun hotellet super lækkert og med en masse søde mennesker, aktiviteter, restauranter m.m. og booker du hotellet i dag, så formoder jeg, at de er færdige med at bygge og larme.

Det jeg anser for at være det største problem er, at rejsebureauet anbefalede og udtalte sig om noget de intet vidste om, da de aldrig havde besøgt stedet og efterfølgende benægtede de alt.

Skal du på Charterrejse til Cancun eller et andet sted, så vær super kritisk overfor alt hvad du bliver lovet.

Læs flere personlige rejsebeskrivelser fra Nordamerika HER

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du kan bruge disse HTML tags og attributter:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>