Laos har rigtig meget at byde på – måske ikke lige så stort et udvalg som Thailand og Vietnam – til gengæld vil du opleve et smukt land med en helt fantastisk natur.

Guide til Laos

Oplevelser er der mange af – Tag fx. på cykel- eller bustur fra Luang Prabang til Vang Vieng.

Eller du kan besøge “Plain of Jars” som er landets helt usædvanlige attraktion – 5 tons sten/ler krukker af mystisk oprindelse.

Eller Wat Phu ruinerne, som er Laos’ seneste bidrag til UNESCO Verdensarvsliste.

Luang Prabang

Guide-til-Laos-Luang-Prabang-vandfald

Luang Prabang må siges at være Laos’ religiøse og kunstneriske højsæde.

Her finder du en skøn kombination af natur, historisk arkitektur og imødekommende indbyggere, som gør stedet til en af de mest behagelige byer.

Byen har et hav af gamle templer som allerede i 1995 blev sat på UNESCOs verdensarvsliste.

Guide-til-Laos-Luang-Prabang-tempel

Byen har en helt speciel charme i kraft af dens meget behagelige beboere, som tilbringer størstedelen af deres tid på gaden.

Her leger børnene på fortovene, konerne sidder og sludrer i skyggen, de unge suser forbi på deres scootere og de buddhistiske munke i deres karryfarvede dragter, slentrer forbi med paraplyer over deres barberede hoveder.

Er du i Luang Prabang, så kan det anbefales at deltage i en af de buddhistiske morgenbøn ceremonier.

Nattemarkedet er også noget du ikke må gå glip af i Luang Prabang – det er et fantastisk syn og markedet tilbyder den mest omfattende samling af kunsthåndværk i Laos.

Vang Vieng

Guide-til-Laos-Vang Vieng-natur

Byen Vang Vieng blev opdaget i midten af 90’erne af backpackere som rejste mellem Vientiane og Luang Prabang.

Stedet er helt sikkert et stopover værd, med en by omgivet af noget af det smukkest natur i Laos, herunder floden Nam Song og nogle fantastiske kalkstensbjerge.

Under Vietnam krigen byggede amerikanerne en landingsbane gennem byen og rygtet siger, at en skønne dag, vil der igen flyve fly ind og ud fra denne landingsbane.

I dag er byens centrum fyldt med barer og et typisk backpacker “hænge ud” sted, men vil man væk fra dette til tider meget livlige byliv, findes der masser af både guesthouses og restauranter i alle prislag langs floden.

Guide-til-Laos-Vang Vieng-flod

Floden er ren og god til både at svømme og ro kajak i, og i bjergene kan man finde både spændende huler og små hyggelige laguner man også kan bade i.

De fleste guesthouses og hoteller arrangerer både flodture og huleekspeditioner – du kan også selv tage afsted, men vær opmærksom på, at visse huler mv. kun er tilgængelige på motorcykel.

Vang Vieng har været meget berømte for sine rave-fester på barer langs floden, men grundet et stort antal dødsfald i 2012, forårsaget af alkohol, narko og drukning, lukkede Laos’ regering barer langs floden.

I dag er Vang Vieng blevet lidt “pænere” og stræber mod en lidt højere standard end tidligere tider.

Si Phan Don området

Mekong floden er Laos’ livsline og hvis du komme så langt som til Champasak, så er det et must at besøg Si Phan Don området med sine “4000” øer og ferskvands delfiner.

“Don” betyder ø og flere af øerne er værd at besøg, og i særdeleshed Don Daeng, Don Khong og Don Khon.

Don Daeng er en ren Robinson Crusoe ø, som stort set er uberørt af turisme og samtidig et godt udgangspunkt til at besøge Wat Phu og Champasak.

Khong besidder de smukke åbne landskaber og rismarker.

Men 1. pladsen går helt sikkert til Don Khon der med sin kombination af floden, vandfald og delfiner er et absolut must at besøge.

Wat Phu

Guide-til-Laos-Wat-Phu

Wat Phu, eller Vat Phou som det også kaldes, er ruinerne fra et gammelt Khmer tempel, beliggende ved foden af bjerget Phu Kao i Champasak provinsen.

Det hinduistiske tempel stammer tilbage fra det 11. til 13. århundrede. Templet er ikke så stort, men de fine ruiner af smukt gammelt bygningsværk, gådefulde krokodille sten og høje træer som omkranser stedet, giver Wat Phu en hel særlig og magisk atmosfære.

Templet er stadig i brug som et buddhistisk sted i dag.

Kuang Si vandfaldet

Guide-til-Laos-Kuang-Si-vandfald

Kuang Si eller Kouang Si som det også staves, er absolut et af Laos’ højdepunkter.

Vandfaldet ligger i Luang Prabang og skiller sig i den grad ud fra mange andre vandfald. Et kæmpe vandfald som starter fra regnskoven foroven og som spreder sig til flere mindre vandfald og pools – som er perfekte at bade i.

Da Laos ingen strande har, er det et must at besøge dette vandfald med sine mange smukke og naturlige pools, i den mest fantastiske turkise farve.

Spring endelig ikke dette “must see” over fordi du allerede har set mange vandfald, for dette vil helt sikkert overgår dem alle.

Mekong floden

Guide-til-laos-Mekong-floden

Mekong floden er Sydøstasiens længste flod med en anslået længde på 4350 km.

Laos er det område som har den største andel af floden, og med sine få gode veje og et bjergrigt terræn, så er floden Laos’ vigtigste transportvej.

“The upper end” af Mekong floden i Laos, anses for at være en af de mest fantastiske rejser på Mekong Floden.

Derfor; En fantastisk måde at opleve Laos landskaber på, er en bådtur fra fx. Huay Xai ved grænsen til det nordlige Thailand til Luang Prabang, eller omvendt.

En anden ting Laos er kendt for, er sine mange og travle festivaller. De største og vigtigste foregår i Vientiane og Luang Prabang i november, og byerne kan i disse perioder være næsten fuldt booket.

Transport rundt i Laos

At komme rundt i Laos er i sig selv noget af et eventyr!

Med ikke specielt gode veje, kurvede bjergveje, floder og indimellem monsunregn, kan det være en noget langsommelig opgave at komme rundt i Laos, men at rejse rundt er sikkert nok.

Du skal dog ikke lade dig narre af afstandene som fx. vises på Google Maps, for det tager tid at komme rundt og som regel noget længere tid end det du kan planlægge dig frem til.

Når det så er sagt, så er der flere måder du kan komme rundt på og det er nemt og billigt!

Med bus i Laos

De længere afstande foregår som oftest med enten bus eller Sorngtaaou, som er en slags ombygget pick-up med 2 rækker bænke overfor hinanden.

Private arrangører tilbyder også VIP busser på de mest besøgte ture – de er en del hurtigere og af en højere standard med a/c og koster mere end de almindelige busser.

Sorngtaaou bruges mest til de kortere afstande og er en slags bybusser – selvom de intet har med en bus at gøre.

Lokalebusser i Laos er langsomme – meget langsomme!

Langsomme fordi de er gamle, vejene smalle, de stopper konstant for enten at medtage nye passagerer, sætte nogen af eller nogen skal tisse.

De er billige, men du får hvad du betaler for – oftest er busserne overfyldte, sæderne enten hårde eller ødelagte, bagage stables hvor end det er muligt – i og på bussen tag, og består af alt fra rissække til fisk i spande mm.

Indimellem kan det sagtens ske, at bussen undervejs lige skal have lavet et par “justeringer” på de længere strækninger.

Pris lokal busser: Er du alligevel frisk og opsat på at tage lokalbussen fra A til B, så ligger billetpriserne fra fx. Vientiane til Luang Prabang (340 km) på ca. 100.000 kip (ca. 85 kr.) – så længe priserne på benzin ikke stiger.

VIP a/c busser er en anden mulighed, hvis du skal køre med bus.

De afgår dagligt fra egne busstationer og billetter kan erhverves i alle guesthouses, hoteller eller på div. caféer for turister.

Disse langt mere behagelige og organiserede busser, er klart at anbefale frem for de lokale busser.

Pris for VIP bus: Prisen for turen fra Vientiane til Luang Prabang ligger på ca. $15 (ca. 110 kr.).

Minivans er endnu en mulighed og udbydes i de fleste større byer.

Priserne for minivans er højere end de lokale busser, men rejsetiden er også en del kortere. At køre med minivans er dog ikke en forudsætning for at bussen ikke bliver proppet til.

Minivans er et godt alternativ, men også en tur hvor du ikke oplever de lokales gøren og færden.

Tips til busser og minivans;
Brug noget tid på at undersøge de forskellige muligheder for minivans – for uanset hvor meget du betaler for din billet, så vil du højest sandsynligt ende op i den samme minivan.

Pålidelige køreplaner for busser og minivans finder du kun i de større byer. Andre steder kan det med fordel betale sig at tage et smut forbi busstationen aftenen før, og her finde ud af hvornår de planlægger at køre næste morgen.

De fleste afgange ligger normalt omkring kl. 8-9 om morgenen – meget få busser kører efter kl. 12.

Du vil helt sikkert opleve at bussen først kører en del senere end planlagt – måske chaufføren ser ud som om der lige er et par ting han skal have fikset på bussen inden den kan køre… alt sammen kun et forsøg på at lokke et par ekstra passagerer med på turen.

Billeje med eller uden chauffør

Leje af bil er dyrt, men kan nogle steder være den eneste mulighed for at komme til visse “spots”.

At leje bil og selv køre, er en mulighed og kan arrangeres via bureauer i Vientiane – og KUN der!

Som regel er det dog både billigere og nemmere at leje bil MED chauffør. Det arrangeres også via bureauerne, som sørger for både vans, 4WD pickups samt chauffør.

Priserne er dog ret høje og ligger på ca. $80-100 pr. dag (ca. 550 kr.) og op efter.

Vigtigt: Inden du indgår aftale om at leje bil, er det vigtigt at du får præciseret hvem der er ansvarlig for fx. chaufførens kost og logi, benzin, reparationer og hvad der sker i tilfælde af nedbrud af bilen eller uheld.

Leje af motorcykel

Guide-til-Laos-Scooterleje

En af de bedste måder at udforske Laos’ natur på, er ved at leje en motorcykel.

Desværre er mulighederne begrænset  til de mest turistvenlige byer som Vientiane, Luang Prabang, Vang Vieng etc. og motorcyklerne er begrænset til dem med små motorer.

Kraftigere motorcykler kan dog også anskaffes, men de er beregnet til cross kørsel og kan kun lejes i Vientiane.

Pris: Lejeprisen for en dag ligger i snit på $8 til $10 (ca. 60 kr.) afhængig af alder og stand af motorcyklen. For en crosser ligger prisen på ca. $20 (ca. 140 kr.)

RejseTips;

  • Det er ikke nødvendigt med kørekort, men du vil blive bedt om at lægge dit pas som depositum. Motorcyklen skal højest sandsynligt leveres tilbage inden mørket falder på.
  • Du er ikke dækket af nogen form for forsikring og kan heller ikke tilkøbe det – DERFOR tjek med dit eget forsikringsselskab om du er dækket ved evt. ulykker.
  • Inden du kører afsted, skal du sørge for at tjekke motorcyklen grundigt igennem for både ridser, beskadiget dele og køre en testtur for at sikre, at alt er som det skal være.
  • Det er lovpligtigt at køre med styrthjelm og en væsentlig beskyttelse. Alligevel er det langt fra de fleste udlejere, som tilbyder dig en hjelm, men gør dig selv den tjeneste at bede om en… vejene kan være uforudsigelige.
  • Solbriller kan være en rigtig god ide til at skærme for den tropiske sol og holde støv og insekter på afstand.
  • Kraftige sko, lange bukser og langærmet bluse kan alt sammen være med til at minimere skader i tilfælde af uheld og samtidig er det også en god beskyttelse mod den brændende sol.

Hvor skal du bo i Laos

Udenfor de større byer, findes der mange muligheder for overnatning prisniveauet ligger fra backpackerbudget, middel- til det noget bedre.

Dog finder du sjældent rigtige luksushoteller. I de mindre byer, er prisniveauet generelt meget billigt og standarden rimelig.

De fleste guesthouses og hoteller er baseret på at man check’er ind fra gaden, så medmindre du påtænker at komme på det aller mest travle tidspunkt, hvor det kan tage lidt længere tid at finde ledige værelser, så er det ikke nødvendigt at booke hjemmefra.

Online booking af overnatninger er begrænset – der findes nogen steder, men de fleste hoteller/guesthouses har endnu ikke hjemmesider. Herunder kan du tjekke de online muligheder der er, under de forskellige byer:

Vientiane
Hostels
Hoteller/guesthouses

Luang Prabang
Hostels
Hoteller/guesthouses

Vang Vieng
Hostels
Hoteller/guesthouses

Der er mange gode steder at besøge i Laos, men skal du nå det inden Laos bliver alt for civiliseret, så vil det være en rigtig god ide snart at tage afsted.

Læs også

Vientiane – En prægtig by i rivende udvikling