Asien  Laos

Guide til Laos

Laos har rigtig meget at byde på. Måske ikke lige så stort et udvalg som Thailand og Vietnam, men til gengæld vil du opleve et utroligt smukt land med en helt fantastisk natur.

Oplevelser er der masser af og en af dem kunne fx. være en cykel- eller bustur fra Luang Prabang til Vang Vieng.

Eller du kan besøge “Plain of Jars” som er landets helt usædvanlige attraktion – 5 tons sten/ler krukker af mystisk oprindelse.

Wat Phu ruinerne er også spændende og er Laos’ seneste bidrag til UNESCOs Verdensarvsliste.

Med denne Guide til Laos for du inspiration til det spændende land.

Guide til Laos – interessante områder

Luang Prabang

Luang Prabang må siges at være Laos’ religiøse og kunstneriske højsæde.

Her finder du en skøn kombination af natur, historisk arkitektur og imødekommende indbyggere, som gør stedet til en af de mest behagelige byer.

Luang Prabang tempel - Laos

Luang Prabang har et hav af gamle templer som allerede i 1995 blev sat på UNESCOs verdensarvsliste.

Byens har en helt speciel charme i kraft af dens meget behagelige beboere, som tilbringer størstedelen af deres tid på gaden.

Børnene leger på fortovene, konerne sidder og sludrer i skyggen, de unge suser forbi på deres scootere. Og de buddhistiske munke, i deres karryfarvede dragter, slentrer forbi med paraplyer over deres barberede hoveder.

Er du i Luang Prabang, så kan det anbefales at deltage i en af de buddhistiske morgenbøn ceremonier.

Nattemarkedet er også noget du ikke må gå glip af i Luang Prabang – det er et fantastisk syn og markedet tilbyder den mest omfattende samling af kunsthåndværk i Laos.

Vang Vieng

Byen Vang Vieng blev opdaget i midten af 90’erne af backpackere som rejste mellem Vientiane og Luang Prabang.

Stedet er helt sikkert et stopover værd. Oplev en by omgivet af noget af det smukkest natur i Laos, herunder floden Nam Song og nogle fantastiske kalkstensbjerge.

Vang Vieng natur - Guide til Laos

Under Vietnam krigen byggede amerikanerne en landingsbane gennem byen. Rygtet siger, at en skønne dag vil der igen flyve fly ind og ud fra denne landingsbane.

I dag er byens centrum fyldt med barer og et typisk backpacker “hænge ud” sted. Vil man væk fra dette til tider meget livlige byliv, findes der masser af både guesthouses og restauranter i alle prislag langs floden.

Vang Vieng floden - Guide til Laos

Floden er ren og god til både at svømme og ro kajak i. I bjergene kan man finde både spændende huler og små hyggelige laguner som også kan bades i.

De fleste guesthouses og hoteller arrangerer både flodture og huleekspeditioner. Du kan vælge selv at tage på oplevelser, men vær’ opmærksom på, at visse huler mv. kun er tilgængelige på motorcykel.

Vang Vieng har været meget berømte for sine rave-fester på barer langs floden. Men grundet et stort antal dødsfald i 2012, forårsaget af alkohol, narko og drukning, lukkede Laos’ regering barerne langs floden.

I dag er Vang Vieng blevet lidt “pænere” og stræber mod en lidt højere standard end tidligere tider.

Si Phan Don området

Mekong floden er Laos’ livsline. Komme du så langt som til Champasak, så er det et must at besøg Si Phan Don området med sine “4000” øer og ferskvands delfiner.

“Don” betyder ø og flere af øerne er værd at besøg og i særdeleshed Don Daeng, Don Khong og Don Khon.

Si Phan Don - Guide til Laos

Don Daeng er en ren Robinson Crusoe ø. En ø som stort set er uberørt af turisme og samtidig et godt udgangspunkt til at besøge Wat Phu og Champasak.

Don Khong besidder de smukkeste åbne landskaber og rismarker.

1. pladsen går dog helt sikkert til Don Khon der med sin kombination af floden, vandfald og delfiner er et absolut must at besøge.

Guide til Laos – oplevelser

Wat Phu

Wat Phu – eller Vat Phou som det også kaldes, er ruinerne fra et gammelt Khmer tempel. Templet er beliggende ved foden af bjerget, Phu Kao, i Champasak provinsen.

Wat Phu - Guide til Laos

Det hinduistiske tempel stammer tilbage fra det 11. til 13. århundrede. Templet er ikke stort, men de fine ruiner af smukt gammelt bygningsværk, krokodille sten og høje træer som omkranser stedet, giver Wat Phu en hel særlig og magisk atmosfære.

Templet er stadig i brug som et buddhistisk sted i dag.

Kuang Si vandfaldet

Kuang Si – eller Kouang Si som det også staves, er absolut et af Laos’ højdepunkter.

Vandfaldet ligger i Luang Prabang og skiller sig i den grad ud fra mange andre vandfald. Et kæmpe vandfald som starter fra regnskoven foroven og som spreder sig til flere mindre vandfald og pools – som er perfekte at bade i.

Kuang Si vandfaldet - Guide til Laos

Da Laos ingen strande har, er det et must at besøge dette vandfald. Vandfaldet består af mange smukke og naturlige pools og i den mest fantastiske turkise farve.

Spring endelig ikke dette “must see” over, bare fordi du allerede har set mange vandfald. Dette vandfald vil helt sikkert overgår dem alle.

Mekong floden

Mekong floden er Sydøstasiens længste flod med en anslået længde på 4.350 km.

Laos er det område som har den største andel af floden. Med sine få gode veje og et bjergrigt terræn, så er floden Laos’ vigtigste transportvej.

Solnedgang over Mekong floden - Laos

“The upper end” af Mekong floden i Laos, anses for at være en af de mest fantastiske rejser på Mekong Floden.

En bådtur fra fx. Huay Xai ved grænsen til det nordlige Thailand til Luang Prabang (eller omvendt), er en fantastisk måde at opleve Laos’ landskaber på.

Festivaller

En anden ting Laos er kendt for, er sine mange og travle festivaller. De største og vigtigste foregår i Vientiane og Luang Prabang i november, og byerne kan i disse perioder være næsten fuldt booket.

>> Læs “Vientiane – En prægtig by i rivende udvikling” <<

Transport rundt i Laos

At komme rundt i Laos er i sig selv noget af et eventyr.

Luang Prabang trafik - Laos

Med ikke specielt gode veje, kurvede bjergveje, floder og indimellem monsunregn, kan det være en langsommelig opgave at komme rundt i Laos. Det er dog sikkert nok at rejse rundt.

Du skal dog ikke lade dig narre af afstandene som fx. vises på Google Maps, for det tager tid at komme rundt og som regel noget længere tid end det du kan planlægge dig frem til.

Når det så er sagt, så er der flere måder du kan komme rundt på og det er nemt og billigt!

Med bus i Laos

De længere afstande foregår som oftest med enten bus eller Sorngtaaou. Sorngtaaou er en slags ombygget pick-up med 2 rækker bænke overfor hinanden.

Private arrangører tilbyder VIP busser på de mest besøgte ruter. De er en del hurtigere end almindelige busser og af en højere standard. VIP busser er med a/c og koster lidt mere.

Sorngtaaou bruges mest til de kortere afstande og er en slags bybusser – selvom de intet har med en bus at gøre.

Lokalebusser i Laos er langsomme – MEGET langsomme!

Langsomme fordi de er gamle, vejene smalle, de stopper konstant for enten at medtage nye passagerer, sætte nogen af eller nogen skal tisse.

De er billige, men du får hvad du betaler for! Oftest er busserne overfyldte, sæderne enten hårde eller ødelagte, bagage stables hvor end det er muligt. Overalt – i og på bussens tag er der bagage, rissække, spande med fisk etc.

Det kan sagtens ske, at bussen undervejs lige skal have lavet et par “justeringer” på de længere strækninger.

VIP a/c busser er en anden mulighed, hvis du skal køre med bus.

De afgår dagligt fra egne busstationer og billetter kan erhverves i alle guesthouses, hoteller eller på div. caféer for turister.

Disse langt mere behagelige og organiserede busser, er klart at anbefale frem for de lokale busser.

Minivans er også en mulighed og udbydes i de fleste større byer.

Priserne for minivans er højere end de lokale busser, men rejsetiden er også en del kortere. At køre med minivans er dog ikke en forudsætning for at bussen ikke bliver proppet til.

Minivans er et godt alternativ, men også en tur hvor du ikke oplever de lokales gøren og færden.

Tips til busser og minivans

Brug noget tid på at undersøge de forskellige muligheder for minivans. Uanset hvor meget du betaler for din billet, så vil du højest sandsynligt ende op i den samme minivan.

Pålidelige køreplaner for busser og minivans finder du kun i de større byer. Andre steder kan det med fordel betale sig at tage et smut forbi busstationen aftenen før og her finde ud af hvornår de planlægger at køre næste morgen.

De fleste afgange ligger normalt omkring kl. 8-9 om morgenen – meget få busser kører efter kl. 12.

Du vil helt sikkert opleve at bussen først kører en del senere end planlagt. Måske chaufføren lige har et par ting han skal have fikset på bussen inden den kan køre… Alt sammen kun et forsøg på at lokke et par ekstra passagerer med på turen.

Billeje med eller uden chauffør

Leje af bil er dyrt, men kan nogle steder være den eneste mulighed for at komme til visse “spots”.

At leje bil og selv køre er en mulighed og kan arrangeres via bureauer i Vientiane – og KUN der!

Som regel er det dog både billigere og nemmere at leje bil MED chauffør.

Du kan sagtens arrangere leje via de lokale bureauer, som sørger for både vans, 4WD pickups etc. samt chauffør.

Vigtigt: Inden du indgår aftale om at leje bil, er det vigtigt at du får præciseret hvem der er ansvarlig for fx. chaufførens kost og logi, benzin, reparationer og hvad der sker i tilfælde af nedbrud af bilen eller uheld.

Leje af motorcykel

En af de bedste måder at udforske Laos’ natur på, er ved at leje en motorcykel.

Desværre er mulighederne begrænset til de mest turistvenlige byer som Vientiane, Luang Prabang, Vang Vieng etc. Desværre er motorcyklerne også begrænset til dem med små motorer.

Scooterleje - Backpackerbudget

Skal kraftigere motorcykler anskaffes, er de primært beregnet til cross kørsel og kan kun lejes i Vientiane.

RejseTips til Laos

  • Det er ikke nødvendigt med kørekort, men du vil blive bedt om at lægge dit pas som depositum. Motorcyklen skal højest sandsynligt leveres tilbage inden mørket falder på.
  • Du er ikke dækket af nogen form for forsikring og kan heller ikke tilkøbe det. DERFOR tjek med dit eget forsikringsselskab om du er dækket ved evt. ulykker.
  • Inden du kører afsted, skal du sørge for at tjekke motorcyklen grundigt igennem for både ridser, beskadiget dele og køre en testtur for at sikre, at alt er som det skal være.
  • Det er lovpligtigt at køre med styrthjelm og en væsentlig beskyttelse. Alligevel er det langt fra de fleste udlejere som tilbyder dig en hjelm, men gør dig selv den tjeneste at bede om en… vejene kan være uforudsigelige.
  • Solbriller kan være en rigtig god ide til at skærme for den tropiske sol og holde støv og insekter på afstand.
  • Kraftige sko, lange bukser og langærmet bluse kan alt sammen være med til at minimere skader i tilfælde af uheld og samtidig er det også en god beskyttelse mod den brændende sol.

Hvor skal du bo i Laos

Udenfor de større byer, findes der mange muligheder for overnatning. Prisniveauet er alt fra backpackerbudget og op til det meget dyre.

Dog findes der få rigtige luksushoteller. I de mindre byer er prisniveauet generelt meget billigt og standarden rimelig.

De fleste guesthouses og hoteller er baseret på check-in fra gaden, så medmindre du påtænker at komme på det aller mest travle tidspunkt, så er det ikke nødvendigt at booke hjemmefra.

Online booking af overnatninger er da også begrænset. Der findes nogen steder, men de fleste hoteller/guesthouses har endnu ikke hjemmesider.

Herunder kan du tjekke de online muligheder der er, under de forskellige byer:

Vientiane
Hostels
Hoteller/guesthouses (affiliatelinks)

Luang Prabang
Hostels
Hoteller/guesthouses (affiliatelinks)

Vang Vieng
Hostels
Hoteller/guesthouses (affiliatelinks)

Der er mange gode steder at besøge i Laos, men skal du nå det inden Laos bliver alt for civiliseret, så vil det være en rigtig god ide snart at tage afsted.

Har du oplevelser du synes vi skal have med i vores Guide til Laos, må du endelig skrive dem i kommentaren herunder.

Når du ser (affiliatelink) i artiklen, betyder det at hvis du booker flybilletter, hoteller, seværdigheder mv. via vores links, så tjener vi en lille smule i kommission UDEN det kommer til at koste dig ekstra - Tak for din støtte

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *