Det tog kun 3 dage fra jeg bookede flybillet til jeg fløj mod The Big Apple.

Jeg havde spottet at flybilletterne var billige – så billige, at jeg var nødt til at springe på. Kr. 1.622,- for en direkte t/r flybillet med KLM bliver nok ikke billigere. Skulle jeg afsted – var det nu!

Jeg fløj så ikke med KLM, men med Delta, som KLM sam-flyver med. Delta havde jeg ikke fløjet med før, så det var helt fint at få prøvet.

5-dage-i-new-york-delta-flyet

Lynhurtigt fik jeg søgt ESTA godkendelse, som gik igennem på under 15 min. Herefter startede den store research på hoteller. Har man ikke været i byen før, er det en næsten uoverskuelig opgave. Priserne er skyhøje, anmeldelserne er generelt ret dårlige og man ved ikke hvad man skal vælge af beliggenhed.

Efter stort set at have været gennem samtlige hoteller, fik jeg endelig også booket hotel. Jeg fik booket transfer fra JFK, fik vasket, pakket og checket-in hjemmefra og var så ellers klar til afgang.

5 dage i New York proppet med oplevelser

Ankomst til NYC

I CPH lufthavnen skulle jeg kun smide min (tilkøbte) bagage af og ellers møde op 45 min. før afgang i gaten. Ved bagage drop-off bliver alle passagerer med bordingpass til USA, stillet en masse spørgsmål til deres rejse, spørgsmål man kan undrer sig over skulle forstærke sikkerheden – jeg bestod testen og svarede ja og nej på de rigtige tidspunkter.

Flyveturen til NYC var en prøvelse – ok mad, men fuld knald på a/c hele vejen, hvor jeg kun kunne krydse fingre for, at jeg ikke før hjemturen ville blive ramt af forkølelse. Det lykkedes – men fremover vil jeg på fly af denne type, være iført flyverdragt og tophue – for hold nu op hvor jeg frøs hele vejen – det direkte blæste.

5-dage-i-new-york-delta-collage

Jeg ankom til NYC en time før forventet. Timen blev dog indhentet i sikkerhedskontrollen, hvor køen hurtigt blev længere og længere, mens ekspeditionen af passagerer blev langsommere og langsommere.

Transfer til NYC

Et par timer senere, stod jeg endelig i ankomsthallen og skulle finde min bookede transfer fra JFK til mit hotel. Jeg henvendte mig ved den blå “Velkomst Information” skranke, som kun lå få meter til højre fra, hvor man kommer ind i ankomsthallen.

Her fremviste jeg min forudkøbte shuttle voucher, oplyste adressen på mit hotel og fik et nr. udleveret. Indenfor 30 min. ville jeg så blive hentet. Der gik dog ikke meget mere end ca. 10 min. så sad jeg i en van sammen med 7 andre passagerer som undervejs også skulle sættes af ved deres hotel.

5-dage-i-new-york-JFK-Transfer

Hjemmefra var jeg meget tilfreds med ankomsttidspunktet 16.12 i NYC. Herudover indhentede vi jo så yderligere en time på flyet. Jeg havde så ikke lige kalkuleret med et par timer i security og myldretid i NYC.

Turen ind til mit hotel tog tæt på 2 timer – en tur som uden trafik, kun ville have taget max. 30 min. Jeg ankom til mit hotel ca. kl. 20.00

Staypineapple Hotel – Top beliggenhed i Midtown 

Man er altid lidt spændt på om hotellet man har booket, også lever op til forventningerne. Man sætter nogle kriterier, mine var pris, beliggenhed og gode anmeldelser.

Staypineapple var et af de hoteller som var en glædelig overraskelse – og som indfriede mere end jeg havde forventet. De fleste hoteller i NYC, har ry for at værelserne er meget små, meget slidte, meget lydte og MEGET dyre.

Mit værelse på Staypineapple var helt perfekt! God størrelse, spritnyt (hotellet åbnede i februar 2019), ingen støj fra hverken gaden eller andre værelser og prisen var langt lavere end gennemsnittet.

Staypineapple var et win win hotel.

5-dage-i-new-york-Staypineapple-Hotel-collage

Du kan læse min anmeldelse af hotellet HER og få mange flere detaljer.

Sightseeing i NYC

Tidligt næste morgen, satte jeg mig i sengen med min laptop på skødet. Nu skulle der bookes billet til først og fremmest en hop på/hop af Bus.

Markedet for sightseeing tours og entré billetter til div. sights er STORT og priserne (som aldrig er lave) varierer. Heldigvis havde en af mine venner lige været afsted, og han kunne kun anbefale at købe et NYC Sightseeing Pass.

5-dage-i-new-york-sightseeing-boeger

Sightseeing passet går ud på, at du køber 2-10 “ture/attraktioner” du gerne vil besøge. Du kan vælge alt fra hop på/af busser, transfer til/fra lufthavnen, en tur til Outlet “byen” Woodbury eller adgange til div. varetegn som 9/11 museum, Top of  The Rock etc.

Sammenligner du prisen på sightseeing passet og hvad en enkeltbillet koster, så er der meget at spare, så det kan helt sikkert godt betale sig at købe dette pas.

Det sværeste ved passet er, at beslutte sig for hvor mange “attraktioner” man skal købe. Jeg besluttede mig for 4, da jeg vidste at 4 attraktioner jeg med sikkerhed SKULLE opleve.

Man skal ikke på forhånd vælge sine attraktioner, først når man får sin QR kode scannet på den pågældende “attraktion” har man indløst sin billet. Min første billet blev til en hop på/hop af Bus. Jeg kunne vælge mellem 2 ruter – uptown eller downtown. Jeg valgte downtown, da det er ruten med NYC’s fleste store varetegn.

5-dage-i-new-york-graylinebus

Når billetten til en bus bliver indløst, kan du i 72 timer frit benytte bussen. I busbilletten indgår der også en “gratis” bådtur rundt om Manhattan.

Bussen blev flittigt benyttet. Tanken var, at første tur skulle være hele turen rundt – en tur på ca. 2,5 time – for at få et overblik over byen og så efterfølgende hoppe af de steder jeg ville besøge. Denne plan blev dog halvvejs lavet om.

Jeg var kommet tidligt afsted, så da vi kom til området med Brooklyn Bridge og 9/11, tog jeg en rask beslutning om at hoppe af, og udnytte at ikke alle turister var lige så tidligt oppe som mig.

Brooklyn Bridge

Turen over Brooklyn Bridge er et must. Broen er 1.825 m lang og er på gangarealet opdelt med en streg mellem gående og cykler. Det er en betagende oplevelse at gå over den ikoniske bro. Udsigten er fantastisk både til Brooklyn og til Manhattan.

5-dage-i-new-york-brooklyn-bridge

Det vrimler med mennesker, som tager turen over broen på cykel, løbende, på rulleskøjter etc. og på gangsiden finder du de sædvanlige selfie-entusiaster, som om nogen, kan stoppe trafikken. Til trods for mennesker, så er det en rigtig dejlig tur.

Når man er kommet over broen, ligger der på hver side af broen grønne områder. Gå endelig ned og tag en lille pause i det grønne, og få en fantastisk udsigt til broen.

5-dage-i-new-york-brooklyn-bridge

9/11 Memorial – Ground Zero

Man er ikke i tvivl, når man kommer til området ved 9/11. Udover at menneskemængden øges, så bliver bygningerne også mere fancy.

One World Observatory & World Trade Center er noget af det første man får øje på, når man kommer fra Broadway (vejen hvor bussen kører).

new-york-World-Trade-Center

Et helt specielt byggeri, som for nogen nok er mere avanceret end det er kønt – men meget spændende.

One World Observatory er den vestlige halvkugles højeste bygning. Har du lyst (og råd) kan du enten købe en entré billet til at komme op på toppen og se den fantastiske udsigt bla. over Ground Zero, eller du kan bruge dit sightseeing pass.

Jeg sprang dog toppen over og fortsatte videre til Ground Zero – 9/11 memorial.

5-dage-i-new-york-9/11-memorial

Det er en helt specielt oplevelse at stå her hvor denne ubegribelige tragedie fandt sted i 2001. Det løbende vand og de store kvadratiske “huller” symboliserer fantastisk, de 2 tårnes kollaps og jævning med jorden.

Det gør ondt helt ind i sjælen at læse de smukt indgraverede navne på de mere end 2.983 ofre for angrebet, og som løber hele vejen rundt om de 2 store mindesmærker.

Knoglerne fra flere uidentificerede lig, ligger begravet på bunden af det nordligste mindesmærke.

Jeg var blevet anbefalet også at besøge 9/11 memorial museet, men desværre stod der en flere timers lang kø som jeg slet ikke orkede at stille mig op i – men museet er helt sikker på min bucket list næste gang jeg kommer til NYC.

SOHO – NYC’s hippe kvarter

Efter 9/11 fortsatte jeg tilbage ad Broadway mod SOHO. Kvarteret, havde jeg hørt, skulle være hyggeligt med små caféer og specialbutikker.

Området levede helt op til disse beskrivelser med gamle huse, vintage- og 2. hand butikker og nogle lidt mere avantgarde butikker.

5-dage-i-new-york-soho-collage

SOHO er et populært område, men også dyrt. Jeg spiste frokost på en helt almindelig hyggelig café – fik en Croque Monsieur sandwich og en Heineken øl – $48 kostede det. Men det koster heldigvis ikke noget at gå lidt omkring i den hyggelige bydel.

Time Square – hjertet af NYC

Efter SOHO gik turen videre til neon og gøgler-torvet Time Square.

Times Square er NYC’s hjerte og der er proppet med mennesker i alle afskygninger på det forholdsvist lille område. Neon skilte, videoreklamer og trafikken brager derud af og alverdens gøglere kæmper om din opmærksomhed.

times-square

Times Square kommer man ikke udenom, og det er da også ret underholdende at sidde på den store trappe, som er lavet alene med det formål, at sidde og kigge ud over den brogede menneskemængde.

Bådtur rundt om Manhatten

Igen hoppede jeg på bussen og sigtede mod det sydligste stop på ruten, Battery Park. Her gik jeg langs Hudson River op til Liberty Park – som i øvrigt ligger på den anden side af 9/11 – hvorfra jeg tog den 90 min. lange sejltur rundt om Manhattan og forbi Frihedsgudinden. (Bådturen var inkluderet i mit hop af/hop på pass).

En absolut rigtig dejlig sejltur med en meget engageret “guide”, som fortalte historien om de forskellige områder, bygninger og hvilke film der var blevet optaget fra/på/ved de forskellige skyskrabere.

5-dage-i-new-york-baad-tur-collage

Lidt ned ad floden dukkede The Statue Of Liberty (Frihedsgudinden) op. På hendes egen ø, Liberty Island, stod hun prægtig, strålende og grøn – helt som man altid har kendt hende… nu bare i virkeligheden. Og nej, det var ikke som man hører om vores Lille Havfrue – The Statue Of Liberty, havde lige den størrelse hun skulle have.

En rigtig dejlig tur som jeg vil anbefale man tager på.

Woodbury Outlet – byen med alle mærkevarerne

Woodbury er de fleste kvinders drøm (og andres mareridt). En lille by og et rent slaraffenland af butikker med alle de store og kendte mærker som Boss, Hilfiger, Levis, Mulberry, Calvin Klein etc.

5-dage-i-new-york-woodbury

Busserne til Woodbury tager ca. 1,5 time og de kører det meste af dagen – både frem og tilbage. Det kan dog anbefales at tage tidligt afsted.

De fleste medbringer en trolley, for der er rigtig meget at købe og priserne er lave sammenlignet med Europa. Overvej om du kan nøjes med håndbagage når du rejser til NYC og så kun købe check-in bagage til vejen hjem.

5-dage-i-new-york-woodbury-brochureNår du ankommer til Woodbury starter du med at gå ind i informationscentret. Her får du omdannet din busbillet til en voucher brochure, hvor du sparer alt mellem 10%-40% i forskellige butikker. Herudover får du yderligere en bon med %’er til nogle enkelte butikker (fx. Hilfiger), som du viser ved kassen når du shopper.

I de fleste butikker er priserne i forvejen lave og hertil kommer, at desto mere du køber, desto billigere bliver det.

På hele området er der bænke og borde og der kan i markedshallen købes både mad og drikke.

Jeg var så heldig at mit besøg faldt på en regnvejrsdag, så ved 16 tiden orkede jeg ikke at gå mere rundt og tog jeg bussen tilbage til byen. Man kan dog shoppe helt indtil kl. 21.30 hvor den sidste bus går retur.

Vigtigt: Busbilletten til Woodbury Outlet kan købes enten enkeltvis eller med sightseeing passet. Fælles for begge er, at du skal have en fysisk billet i hånden, for at komme med bussen. Billetterne købes/hentes KUN her: “Gray Line City Sightseeing Visitor Center – Port Authority, som ligger på 42nd Str. og tæt på 8th Ave”. Det er også herfra at bussen afgår.

Frames Bowling Lounge – “When in Rome, do like the Romans” 

Findes der noget mere amerikansk end bowling? Vi havde booket baner på Frames – som er danskejet og derfor også lidt sjovt netop at vælge dette center.

Frames-Bowling

En super hyggelig og aktiv aften, hvor vi udover at vinde en runde hver (vi var 3) også fik de lækreste snacks og drinks.

Centret er alt andet end en bowlinghal – men indrettet med hyggelige lounges, fordelt på Bowling, Billard, Karaoke etc. samt barer og vist også en natklub.

Centret er kendt for ofte at få besøg af kendte personer, så hold godt øje med de andre gæster.

Læs min detaljerede anmeldelse af Frames Bowling Lounge HER

Rockefeller Center – The top of The Rock

En tredje billet på mit sightseeing pass blev indløst på Top of The Rock, som ligger på toppen af Rockefeller Center.

Top of The Rock som ligger på 67., 68. og 69. etage får man en fantastisk 360-graders panoramaudsigt over NYC. Bare rolig – der er panserglas hele vejen rundt.

5-dage-i-new-york-top-of-rock

Der er gjort en del ud af turen til toppen. Udover du skal bestille tid i forvejen for at komme derop, så bliver du fulgt hele vejen og løbende ser du billeder og får fortalt historien om Rockefeller.

Det tager præcist 42 sekunder med elevatoren og undervejs kører der en lidt surrealistisk kortfilm om USA gennem tiden. Når du stiger af på 67. etage kan du ad trapper fortsætte op til både 68. og 69. etage.

Grand Central Terminal – NYC’s måske smukkeste bygning

Grand Central Terminal er NYC’s smukke togstation. Med 750.000 besøgende hver dag er Grand Central Terminal en af de mest besøgte steder i New York City, kun overgået af Times Square.

Terminalen blev bygget i 1903-1913 og står i dag fuldstændig som den gjorde dengang. En utrolig smuk bygning, i en helt anden tidslomme.

5-dage-i-new-york-grand-Central-terminal

I midten af stationen står terminalens (og NYC’s) mest kendte”mødested” – informationen med de 4 ure, som vender mod nord, syd, øst og vest. Urene bliver flittigt brugt som de lokales mødested. På det smukke blå loft kan man med lys, se stjernetegnene – ligeledes helt unikt og smukt.

Skal du ikke med toget, så skal du alligevel sætte tid af til et besøg i terminalen… den er utrolig smuk.

Central Park – en vidunderlig oase midt i storbyen

5-dage-i-new-york-central-park

Central Park er med sine 3,4 km2 og sine 25 mio. årlig besøgende USA’s mest besøgte park. Beliggende midt i NYC er parken en vidunderlig oase fyldt med træer, blomster, søer, legeområder for børn og picnic steder for familier.

Kommer du i sommerperioden, som jeg gjorde, er det hele flot grønt og ikke mindst underholdende, med hyggelige musikanter og gøglere rundt omkring, uden at det bliver for kommercielt. Det summer af mennesker som bare har brug for at komme lidt væk fra de travle og larmende gader.

Lige udenfor parken kan man leje cykler og på den måde måske få set mere af parken, men jeg nød nu meget bare at gå rundt, sidde på en bænk ved en sø eller lytte lidt til dygtige musikanter. Andre havde medbragt et tæppe og en flaske Rosé og skulle bare slappe af.

central-park

Som i Dyrehaven, kan du også køre rundt i hestevogn, men det koster sikkert spidsen af et jetjager (uden at vide det).

Central Park er et must at besøge.

Er 5 dage i New York – for lidt eller nok?

Som førstegangsbesøgende passer 5 dage i New York perfekt. Der er tid til at lære byen at kende, se de største varetegn og få et godt overblik.

Går du byen rundt, så er det mange skridt du tager hver dag. Efter 5 dage begyndte jeg at have brug for at mine ben kunne slappe lidt af (jeg gik ca. 23.000 skridt hver dag) – og ikke mindst pengepungen begynder langsomt at trænge til en pause – byen var overraskende dyr.

NYC er super nem at finde rundt i, da alle gader er opført med “street” numre den ene vej og “Avenue” numre den anden vej. Mellem vejene er der 60 m. så man går højest 60 m. forkert.

Amerikanerne er rigtig søde til at hjælpe og vil hellere end gerne snakke, så skal du finde vej eller har du bare et spørgsmål, så tøv ikke med at henvende til en forbipasserende.

Steder jeg ikke fik set og som nu står på min bucket list er hele uptown med Harlem, Bronx og Queens. Herudover skal jeg næste gang også besøge kirker med gospel, jeg skal prøve Roosevelt Tramway og jeg skal spise på Ellen Stardust – men det er altid rart at have noget til gode.

Rejsetips til NYC rejsen:

  • Det er ikke en nødvendighed at forudkøbe shuttle bussen fra lufthavnen – man kan sagtens booke turen ved ankomst. Det gav dog mig en vis tryghed hjemmefra at vide at den del var klaret.
    Næst efter toget, er en delt shuttle bus den billigste transfer.
  • Med båden The Staten Island Ferry kan du gratis sejle ud til Frihedsgudinden og Liberty Island – gør det evt. ved solnedgang, det er en super flot tur.
  • Jeg nåede ikke at bruge Subway, men iflg. venner jeg mødtes med i NYC, så er den super nem og billig at benytte – køb 5 dages kort i stedet for enkeltture.

PS: 4. billet på mit sightseeing pass blev brugt til en shuttle bus til lufthavnen.

Læs Anmeldelser fra 5 dage i New York

Anmeldelse af Staypineapple Hotel
Anmeldelse af Frames Bowling Lounge

Fakta om USA – det skal du vide inden du rejser (praktiske oplysninger)