Guide til Koh Samui

Koh Samui er smukt, luften er ren og der findes stadig sandstrande som på ingen måde er overfyldte. Koh Samui har noget for alle.

På øen finder du alt fra backpackere på lavbudget i små primitive bungalows, til de rigeste turister på en af ​​de mange luksus resorts eller villaer langs de fantastiske sandstrande.

Er du til et livligt strand- og natteliv så kan du give den gas på Chaweng eller Lamai Beach. Er du mere til små fredelige “hideaways”, så skal du sigte mod Bophut og Maenem.

Guide-til-Koh-Samui-Chaweng

Er du til et miks af det hele, så bor du aldrig længere væk end at du hurtigt kan hoppe på ladet af de små røde pickup “busser” (songthaews) og køre lige derhen hvor du har lyst.

Busserne kører endeløst rundt om øen og de er ikke til at tage fejl af.

Koh Samui har det hele og til trods for at øen i de sidste 20-30 år er blevet besøgt af rigtig mange mennesker, så virker Samui stadig ikke lige så turistet som fx. Phuket.

Her får du en guide som detaljeret fortæller dog om de forskellige områder og aktiviteter på Koh Samui.

Guide til Koh Samui

Chaweng

Guide-til-Koh-Samui-Chaweng4

På den nordøstlige kystside af øen finder du Chaweng Beach, som er den største og mest livlige ferieby på Koh Samui.

Stranden er smuk, vandet er varmt, sandet hvidt og her er tilpas lavvandet til, at børnefamilier uden bekymring kan snorkle rundt.

Chaweng strækker sig over ca. 7 km strand og er dermed Samuis længste strand.

Guide-til-Koh-Samui-Chaweng

På hele stranden ligger hotellerne side om side – uden en hovedgade som adskillelse (som er tilfældet de fleste steder på fx. Phuket) – omgivet af palmer og restauranter.

Chaweng Beach er fordelt med et nordligt, sydligt og centralt område. Fællesnævneren for dem alle er, at det er skønne sandstrande med perfekt vand til badning og snorkling.

Guide-til-Koh-Samui-Chaweng5

Strandens nordlige del ligger beskyttet mod høje bølger og stærk strøm. Revet ligger tæt på stranden og er derfor ideelt til snorkling. Denne del af stranden er langt mindre besøgt end det centrale område.

Den centrale del af Chaweng Beach er det mest turistede område.

På stranden traver strandsælgere op og ned i håb om at sælge is, drikkevarer, thaimad og træfigurer, smykker, saronger og thaisilke.

Chaweng Beach Road (som hovedgaden hedder), er fyldt med restauranter, butikker, skræddere, barer, natklubber og massører i alle afskygninger. Dette område er uden tvivl Samuis største shopping område.

Adskilt af kampesten fra det overfyldte centrale område, finder du den sydlige del. Denne del er langt mere stille end det centrale, og også mere idyllisk end den nordlige del.

Den sydlige del er et populært område for bryllupsrejser, børnefamilier, par og gæster som gerne vil have det lidt mere afslappet.

Guide-til-Koh-Samui-solnedgang

Chawengs hovedgade og shopping område, ligger parallelt med stranden, og ved at gå gennem de mange hoteller eller via de små stier mellem hotellerne, kommer man til stranden.

Chaweng Beach byder på et hav af aktiviteter året rundt. Der er masser af vandsportsaktiviteter og små shops som tilbyder både dykker- og snorkelture.

Flere steder kan man spille beachvolley og langs hele stranden finder du strandsælgere, alverdens restauranter, barer med kolde drinks og snacks, samt thai-massage med havudsigt til kun ca. 350 bath (for hele kroppen).

Guide-til-koh-samui-Thai-massage

Sidst på eftermiddagen begynder de fleste hoteller at gøre klar til aftenens underholdning, og et væld af små hyggelige restauranter skyder op i sandet og vandkanten.

De fleste restauranter skilter med billeder og priser af aftenens menu. Store diske fyldes med is og friskfanget fisk og skaldyr. Skal du have fisk, bestemmer du selv om den skal koges, steges, grilles etc. – alt kan lade sig gøre.

Noget af det bedste ved at spise på stranden er, at man under og efter middagen, kan sidde og nyde udsigten over vandet og i en langt mere behagelig temperatur end oppe i byen.

Find steder at bo på Chaweng Beach HER

Lamai

Guide-til-Koh-Samui-Lamai

Syd for Chaweng ligger Lamai – Koh Samuis næststørste populære strandby efter Chaweng.

Området er en anelse mere afslappet, men stadig med masser af resorts, restauranter og shopping.

Stemningen på Lamai er tilbagelænet og ikke helt så præget af de mange “vilde” turistattraktioner som på Chaweng.

Alligevel byder Lamai stort set på det samme som Chaweng.

Den sydligste del af stranden er den bedste ende med gulligt melsand og klart blåt vand som er perfekt til at bade og snorkle i.

Guide-til-Koh-Samui-Lamai2

Den nordligste del af stranden er knapt så velholdt og med lavt vand og sten.

Både Lamai strand og by, byder overalt på spændende restauranter og gode shopping muligheder.

Vær opmærksom på, at der i den sydlige ende af Lamai, findes en del go-go barer både på hovedgaden og i sidegaderne, hvorimod man i den nordlige ende næsten er fri for dem.

Tendensen på Lamai (og så småt også for Chaweng) er ved at bevæge sig væk fra den meget unge, muntre og lidt “billige” underholdning.

Nu arbejdes der hen mod en roligere, pænere og mere luksuriøs atmosfære med mange nye spa-resorts og finere restauranter.

Guide-til-Koh-Samui-Lamai3

I den sydlige del af Lamai stranden, finder du de berømte klippeformationer – “Grandma og Grandpa“, som er et stort tilløbsstykke.

Hver søndag kan man opleve et nattemarked med stort udvalg af thailandske smykker og tøj, samt et hav af restauranter, heriblandt spændende gadekøkkener.

Ikke langt fra Lamai finder du vandfald og en række forskellige aktiviteter.

OBS hold dig væk fra elefantridning, da elefanterne bestemt ikke trives (eller nogen som helst andre attraktioner som indebærer vilde dyr).

Find steder at bo på Lamai Beach HER

Bophut

Guide-til-Koh-Samui-bophut

Bophut er en strandlandsby beliggende på den nordlige kyst og kun ca. 15 min. kørsel fra lufthavnen.

Stranden på Bophut er en ca. 2 km lang hvid sandstrand, som er omkranset af palmer og roligt vand.

Her kan man nemt finde steder hvor man kan være sig selv. Stranden er mere ideel til strandaktiviteter, fremfor vandaktiviteter, da vandet i dette område ikke er klart – især ikke omkring december.

Bophut er et af Koh Samuis ældste områder og mest berømt for “Fishermans Village”. Fishermans Village er en lille charmerende og velbevaret fiskerlandsby, hvor man bevidst har gjort en indsats for at undgå det vilde liv som på Chaweng og Lamai.

Guide-til-Koh-Samui-lamai-shopping

Dybest set består “Fishermans Village” af en meget smal gade med små gamle og originale træhuse, som henvender sig til par og unge familier. Butikkerne her i gaden byder på alt fra tøj og smykker i høj kvalitet, til dykkerture og caféer.

Mange af restauranterne og barerne langs den smalle gade, har en fantastisk udsigt over vandet til øen Koh Phangan.

Nattelivet i Bophut er centreret ved molen (hvor bådene til Koh Phangan afgår). Her er en række barer, men alle med en meget afslappet og hyggelig stemning – og uden go-go piger.

Bophut er et skønt sted for livsnydere, hvor der stadig er steder at gå hen om aftenen, men i ro og mag.

Find steder at bo i Bophut HER

Maenam

Guide-til-Koh-Samui-Maenam2

I nord ligger Maenam som anses for at være Koh Samuis sidste backpacker strand.

Her kan man stadig mærke det “gamle og originale” Thailand, med en fornemmelse af uberørthed, fred og utilgængelige steder.

Her kan du stadig finde backpackere som har slået sig ned for et par uger (eller måneder) i små bungalows på stranden – kun med fan og myggenet og til en billig penge.

Maenam har en 7 km lang sandstrand som er omkranset af palmetræer og ligger på Samuis nordkyst og vest for Bophut.

Guide-til-Koh-Samui-Strand

Vandet på Maenam bliver hurtigt dybt, men er det meste af året perfekt til at svømme og snorkle i. Sandet er lidt mere grovkornet end andre steder, men igen – ideelt til at ligge og dase på.

Byen på Maenam er ikke stor, men afslappet med et par barer, hvor det mest er backpackere som hænger ud. Der findes dog også nogle få rejsebureauer, udlejning af scootere og et mindre udvalg af gode og billige thairestauranter.

Stedet er primært knudepunkt for de forskellige bådtjenester til Koh Phangan og så kan Maenam prale af Samuis eneste golfbane i fuld størrelse.

Natteliv er der ikke meget af, men til gengæld er det en vidunderlig oplevelse, at sidde på et resort langs stranden med en kold drink i hånden, og se den smukke solnedgang – og så kan man jo altid blive hængene.

Find steder at bo på Maenam HER

Nathon

Guide-til-Koh-Samui-Nathon

Koh Samuis “hovedstad” er Nathon.

Det er herfra alt administrativt foregår og er ikke (længere) et særligt spændende sted for turister.

For år tilbage var det her man skulle til, for at hæve penge, sende postkort, ringe collect calls etc. I dag hvor der så godt som alle steder er ATM maskiner (hæveautomater) og postkortene bliver sendt via Facebook, så er behovet for at besøge byen voldsomt faldende.

Udover shopping, kommer de fleste til Nathon via havnen, som er den største på Koh Samui.

De fleste besøgene bruger havnen til at “hoppe af og på” bådene til og fra øerne Koh Tao og Koh Phangan, samt byen Surat Thani på fastlandet.

Bådpriserne er billige, men det er også herfra bilfærgerne afgår. Vil man sejle med de langt mere charmerende både, så skal man sejle fra Bophut eller Maenem – men så er billetterne også en del dyrere.

Guide-til-Koh-Samui-mad

Hele vejen langs havnefronten ligger små butikker som primært henvender sig til backpackerne med alt fra bagerier, brugtbutikker med bøger, rejsebureauer, dykkershops, internetcaféer mv.

Det er også herfra, i en af de mange små billetshops, du køber din bådbillet.

Det skal også nævnes, at det er fra Nathon at du helt åbenlyst (altså så længe politiet ikke er på banen) kan købe alverdens udstyr til euforiserende stoffer såsom opiumrør, bongs og hvad det ellers hedder.

Thailand har en benhård politik vedrørende narko, så det vil være MEGET klogt at holde sig langt væk fra dette.

Det er ikke ualmindeligt at du finder stikkere blandt sælgere og nye “venner”. Er du i tvivl om hvor hårdt du kan straffes blot ved en lille smule, så kan du læse om Thailands narko regler – HER.

Selvom byen måske ikke er den hyggeligste, og selv om udvalget er det samme som på resten af Koh Samui, så kan man med stor fordel shoppe i Nathon. Det er betydeligt billigere at shoppe her end andre steder på øen.

Endvidere er her rigtig mange spændende markeder med fødevarer i alle afskygninger og duften af krydderier er fantastisk.

Guide-til-Koh-Samui-thai-market

Det kan også anbefales at besøge en seafood restaurant på havnefronten, som virkelig giver smag af det autentiske, meget krydret og lokale køkken.

Desværre er det autentiske køkken i Thailand efterhånden ved at være svært at finde, da Europærerne hellere vil have retterne de kender hjemmefra.

At bo i Nathon er billigt og der er masser af steder. Det er dog ikke et yndet sted for turisterne at bo, hvorfor hotellerne mest henvender sig til de lokale.

Attraktioner på Koh Samui

Der er masser af attraktioner du skal opleve på Koh Samui.

Overvej om du ikke selv kan arrangere turene ved at tage “bybussen” eller ved at leje scooter eller bil – det er nemt, hurtigt og langt billigere end at bruge et bureau.

Alternativt, så “lej en lokal” evt. en fra stranden, som gerne vil tjene lidt ekstra penge.

Du støtter en lokal og de er super gode som guider (også selvom de måske ikke taler så meget engelsk) – de kører dig glædelig rundt på øen en hel dag, for langt mindre end et bureau vil koste.

Big Buddha templet (Wat Phra Yai)

Guide-til-Koh-Samui-Big-buddha

Big Buddha ligger på en lille klippeø ud for Samuis nordøstlige hjørne og er en 12 meters siddende “guld” buddha statue, som blev bygget i 1972 og er øens populæreste attraktion.

Buddhaen kan ses på flere kilometers afstand og er formentlig det første du ser, allerede inden du lander på øen.

HUSK at medbringe et tørklæde eller bluse med ærmer, da det er en fornærmelse (og du vil blive stoppet) hvis du går rundt på området med bare arme.

Varighed: Du behøver ikke afsætte en hel dag, blot en time eller to.

Grandma & Grandpa (Hin Ta & Hin Yai)

Guide-til-Koh-Samui-grandma-grandpa

Grandma & Grandpa er nogle ret fascinerende klippeformationer beliggende i det sydlige Lamai.

Klipperne har givet anledning til meget morskab og ikke mindst spekulationer, da de for mange år siden blev opdaget af de lokale.

Man kan med alle byens taxaer og bybusser kom til Lamai, så slå evt. turen sammen med en tur i det sydlige.

Na Muang Waterfalls

Guide-til-Koh-Samui-vandfald

Der er flere vandfald på Samui, men Na Muang vandfaldene som ligger ca. 10 km syd for Nathon, er en af de flotteste.

Fra parkens parkeringsplads skal du kun gå ca. 100 m før du kommer til det første ca. 18 meter høje vandfald.

Herfra er der yderligere ca. 100 m til det næste (og største) vandfald, men turen hertil er lidt mere udfordrende og det tager tæt på 30 min. at gå (op ad bakke). Turen op til det 80 meter høje vandfald er helt klart de 30 min værd.

Sæt mindst en halv dag af til denne tur og husk badetøj. Du kan sagtens tage turen uden guider. Der er masser af skilte som viser vej.

Den mumificerede munk

Guide-til-koh-samui-Munk-med-solbriller

At opleve den mumificerede munk på Samui er simpelthen et must.

Munken Loung Pordaeng døde i 1973 i en siddende meditativ stilling, og lige siden har han været udstillet i et glasmontre i templet, Wat Khunaram.

Hvad der er meget bemærkelsesværdigt er, at lige siden munkens død, har hans krop ingen tegn vist på større forfald. Dette har givet anledning til mange spekulationer omkring den buddhistiske og thailandske kultur.

Lidt ironisk, så har munkene valgt at give den afdøde munk et par RayBan solbriller på, hvilket får det hele til at se endnu mere mystisk og komisk ud.

Templet er beliggende 6 km vest for Lamai. Det er gratis at komme ind i templet, men meget velanset at donere nogle bath. Husk tørklæde eller bluse med ærmer.

“Ladyboys cabaret”

På Chaweng Beach Road kan du opleve et fantastisk show, hvor der ikke er sparet på noget. Underholdningen er i top og en del anderledes end det man måske lige forestiller sig om en kabaret.

Thailand er meget åbne og venligsindede overfor andre kulturer og ikke mindst seksualiteter.

På disse kabaretter kan du se og opleve “Katoeyer”, som betyder det tredje køn. Tæt på det vi herhjemme vil kalde “drag-queens”, og som i generationer har spillet en stor rolle i Thailands underholdningsindustri.

I Thailand finder du rigtig mange “Kotoeyer” (ladyboys) som ofte er langt mere feminine i deres fremtræden, end piger normalt ville være.

Det kan være meget svært at spotte, om en pige nu også er en pige. Der har været historier, hvor det er kommet som noget af en overraskelse, at der stadig har været lidt “mand” tilbage 😉

Få en uforglemmelig aften med gode fortolkninger af kendte sange fremført i flotte kostumer, med professionelle koreografier og fyldt med glade mennesker, glitter og glimmer.

Hvornår skal du besøge Koh Samui

Koh Samui er vejret næsten altid fantastisk.

De fleste dage på året vil du opleve blå himmel og indimellem med en forfriskende brise fra havet.

De fleste besøger øen fra ultimo ​​december til ultimo ​​marts (højsæson), da det er tidspunktet for mest sol og mindst regn, men dermed også tidspunktet hvor priserne er i top og turisterne flest.

Kan du lide det rigtig varmt, så er april til juni (lavsæson) et godt tidspunkt og samtidig uden for mange turister.

Mellem oktober og december ligger regntiden (lavsæson), men Samui ligger forholdsvist isoleret hvorfor det sjældent regner mere end et par timer om dagen og de fleste dage regner det slet ikke.

Du kan tjekke vejrudsigten her

Læs flere rejsebeskrivelser fra Thailand her