Thailands mindre kendte øer

Thailands mindre kendte øer med meget få turister, er som at opleve Thailand som det var for 30 år siden. Autentisk og uspoleret.

Thailand har langt flere øer end de fleste måske lige er klar over. For især første gangs besøgende, kan det være rigtig svært at vælge hvilke øer man skal rejse til.

Drømmer du om at besøge det “rigtigeThailand at finde små bugter og strande som du får for dig selv, at smage thaimad som ikke er blevet europæiseret og at bo i små traditionelle bungalows – så kan du her læs om nogle af Thailands mindre kendte øer.

railay-bay-thailand

Coral & Raya (Racha) islands

Ud for Phuket‘s sydkyst ligger der flere af Thailands mindre kendte øer. De fleste af dem er ubeboede med undtagelse af Coral og Raya øerne – også kendt som Racha Islands.

På begge øer finder du vidunderligt klart vand med koraller og flotte fisk. Øerne, byder mest af alt på fred, ro og en god tilbagelænet atmosfære.

Coral Island

Coral Island, den mindste af de 2 øer, er privatejet af Coral Island Resort (affiliatelink), som også er øens eneste resort.

coral-island-thailand

De fleste turister kommer på dagsture og forlader øen igen om eftermiddagen.

Snorklingen på Coral Island er helt i top og man skal ikke langt ud for at se flotte farverige koralfisk.

Den lange hvide strand, det klare vand og den gode snorkling tæt på, er bla. derfor et godt sted for børn at lære at snorkle.

Udover snorkling byder øen på dykning, bananbåde og parasailing m.m.

Langs stranden finder du både restauranter og souvenirbutikker. Trænger du til Thaimassage eller en kold drink så kan dette også klares på Coral Island.

Transport: Med longtail båd eller speedbåd fra Chalong Pier eller Rawai Beach – Phuket.
Varighed: Ca. 15-20 min.

→ Her kan du læse mere om Coral Island 

Raya (Racha) Island

Øen Raya Island, også kaldet Koh Racha er større end Coral Island, men i vid udstrækning mindre udviklet.

Raya-Island-thailand

Raya Island har 3 veletablerede resorts The RachaRayaburi ResortBan Raya Resort & Spa (affilitelinks)Herudover er der et enkelt navnløst resort som kun er åbent i højsæsonen.

Øen er en førsteklasse destination for Yacht gæster, som i nogle dage går i land og bor på de dyre resorts. Også for dykkere er øen attraktiv, som typisk booker de billige resorts på forhånd.

Mellem yachter og dykkerbåde, finder du også speedbåde med dagsturister. De kommer kun for at nyde godt af Raya’s krystalklare vand og de smukke bugter. Sidst på dagen smutter de igen.

I højsæsonen kan der være rigeligt med mennesker i dagstimerne.

Snorkling og dykning er helt sikkert i højsædet på denne ø.

Raya-racha-island

Fantastisk snorkleområde

Besøg endelig den østlige og nordøstlige kyst, Ter Bay & Lah Bay, som er et fantastisk sted at snorkle. Her kan du opleve kæmpe stjernefisk, kuglefisk, regnbueørreder og havskildpadder.

Af andre aktiviteter på Raya er der mountainbiketure og vandring i den smukke natur. De fleste resorts tilbyder både fisketure og ridning – men det er ikke billigt.

En lille, overvejende muslimsk, befolkning af landmænd og fiskere bor på Raya, og der er endda en lille moské. Du finder derfor ikke svinekød på nogen af øens restauranter og det må heller ikke medbringes til øen.

Transport: Med longtail båd eller speedbåd fra Chalong Pier eller Rawai Beach – Phuket.
Varighed:
45-60 min. afhængig af båd

→ Her kan du læse mere om Raya Island 

Koh Bulon Lae

Omgivet af varmt klart vand, tropiske blomster, sommerfugle og lokale Thai’er som værner om den gamle ø, er Bulon Lae (også kaldet Bulon Leh) noget helt særligt.

Bulon-Leh-thailand

Bulon Lae er originalitet så det batter!

Koh Bulon Lae er yderst fredeligt med hvide strande med blødt sand og krystalklart vand.

Øen er lille og det tager ikke mere end 15-20 min. at gå fra den ene side til den anden. Går du turen, kommer du forbi en bar som er 100% dedikeret til Bob Marley. Det er et must lige at stoppe og få en kold øl eller drink serveret af den søde indehaver.

Primært backpacker turister

Øen er primært besøgt af backpackere, som øens fleste resorts (affilitelink) også bærer præg af. De små bungalows er primitive og til bemærkelsesværdige lave priser for en overnatning.

På vest siden ligger en lille lokal fiskerby og ellers kun uberørt regnskov. På øens sydlige ende, med øens bedste strand, ligger nogle lidt bedre resorts.

pansand-resort-bulon-laeStranden ved Pansand Resort (affiliatelink)

I den nordlige ende ligger landsbyen, hvor du også kan finde en lille håndfuld billige resorts.

En lille sti forbinder områderne på øen og kommer du gående mod syd, kan du dufte de mange gummitræer. Gummitræerne er en meget vigtig indtægtskilde for øen.

Om aftenen sidder man på stranden og hygger. Vær opmærksom på at stier/veje ikke er oplyste.

Det er en god ide at medbringe både sko og lommelygte til turen hjem fra stranden. Ikke mindst grundet Bulon Lae’s rygte om et stort antal af store firben.

Bulon Lae er stærkt sæsonspræget. Det bedste tidspunkt at besøge øen på, er fra slut november til midt april. Udenfor dette tidspunkt holder de fleste resorts og restauranter lukket.

Transport: Båd fra Pak Bara Pier i Pak Nam (La-ngu distriktet i Satun).
Varighed: Ca. 60 min –  ved ankomst blive du sat af på øens bedste strand.

→ Læs mere om Bulon Lae HER

Koh Chang Noi

Koh Chang Noi må endelig ikke forveksles med den langt mere kendte ø, Koh Chang, som ligger i Trat provinsen.

Koh-Chang-Noi-thailand

Til forskel fra Koh Chang, så er Koh Chang Noi bestemt en af  Thailands mindre kendte øer. En helt fantastisk ø og nok en af Thailands mest støjsvage, mest afslappende og mindst udviklede ø.

Øen har en vidunderlig tilbagelænet atmosfære som du ikke finder mange andre steder.

Her skal du ikke forvente at finde luksus resorts eller busser fyldt med dagsturister. Til gengæld får du små autentiske bungalows, hvoraf de fleste er spartanske og bygget i enten træ eller sten.

Cashew-Resort-koh-chang-noi

Et unikt fællesskab

På øen hersker et unikt fællesskab blandt kunstnere, forfattere og musikere, som hvert år vender tilbage for i en længere periode at få fred til at arbejde.

Koh Chang Noi er helt sikkert øen at tage til, hvis du er vild med natur, reggae musik og i det hele taget bare gerne vil væk fra det hele.

Øens navn, Chang, hentyder ikke til de elefanter som faktisk lever på øen, men mere grundet øens elefantlignende form.

En ø med flere slags plantager 

Koh Chang Noi er ikke en lille ø. Store dele består af tæt regnskov med et fantastisk dyreliv. Imponerende klipper og stejle bjergskråninger. Skønne og næsten uberørte strande og masser af gummitræ-, akacie nød- og frugtplantager.

Har man aldrig set hvordan akacienødder vokser på et træ, så kom til Koh Chang Noi.

Selvom øen byder på både dykkerture, fisketure og kajakudlejning så er mentaliteten mest at man helst ikke bevæger sig for langt væk fra sin hængekøje.

Koh-chang-noi-Thailands-mindre-kendte-oeer

Snorkling er muligt, men vandet består mest af sandbund, så der er ikke meget at se på.

På stranden er der, hvis man bor på Cashew Resort (affilitelink), daglige yogahold, beachvolley og om aftenen hygges der med guitar underholdning.

Koh Chang Noi’s let gullige sandstrande er store og næsten mennesketomme. Den længste strand er Long Beach, som strækker sig langs den midterste del af øens vestkyst.

Fra Long Beach kan du opleve en fantastisk solnedgang mens du i det fjerne kan se til Burma.

Vær opmærksom på, at Koh Chang Noi er en sæson ø. Øen skal besøges mellem november og april. I regntiden er øen en af Thailands vådeste områder og indimellem med kraftige storme.

Transport: Med færge fra Ko Phayam Pier i byen Ranong
Varighed: Ca. 2 timer

→ Læs mere om Koh Chang Noi HER

Koh Kradan

I Trang provinsen, syd for Koh Muk og Kog Ngai, finder du øen Koh Kradan. Øen er en af de mest isolerede, men stadig med mulighed for at overnatte (affilitelink).

The-Sevenseas-Resort-Koh-Kradan-Thailands-mindre-kendte-oeer
Stranden på The Sevenseas Resort (affiliatelink) på Kradan 

Koh Kradan er en lille, smal og aflang ø med en fantastisk sandstrand, som løber langs hele øens østkyst.

Gennem de sidste 20 år er der efterhånden kommet en del resorts, men øen er primært nationalpark. Bevæger du dig lidt udenfor selve strandområdet kan du risikere at rende ind i en parkbetjent.

Det kan det sagtens tænkes, at du af betjenten bliver bedt om at betale ca. 200 bath for at bevæge dig rundt i nationalparken OG måske også for at gå tilbage til stranden.

Trang provinsens bedste strand

At blive på stranden er bestemt heller ikke et dårligt valg og de fleste som besøger øen, bliver som regel også her.

Koh Kradan’s strand er en af Trangs bedste strande med krystalklart blå-grønt vand som er perfekt til badning.

På grund af den isolerede beliggenhed, vælger de fleste at besøge øen på dagsture fra Koh Muk og Koh Ngai, hvorfor øen er dejlig stille om aftenen.

Den primære aktivitet på Koh Kradan er at ligge på stranden eller i en hængekøje og beundre udsigten til Koh Muk og Koh Ngai.

Kradan-Beach-Resort-Thailands-mindre-kendte-oeer
Stranden ved Koh Kradan Beach Resort (affiliatelink)

Er du lidt mere aktiv kan du snorkle ud til de nærliggende koraller og måske få et glimt af havskildpadder og/eller en dragefisk. Dog skal det siges, at det overvejende er fisk end store fantastiske koraller der er at kigge på.

På Kradan finder du ingen byer – ikke engang en landsby. De eneste beboere på øen er dem som arbejder på de forskellige resorts (affiliatelink) og parkbetjentene.

Der ligger en del små isolerede strande på øens vestlige side, hvoraf de fleste af dem kun kan besøges på en kajaktur.

Bålhygge

Sunset Beach kan man komme til, via en lille sti fra Paradise Lost Resort (affilitelink). Sunset Beach er en lille og rolig strand med fine koraller i sandet. Om aftenen er stedet kendt for hyggeligt guitarspil, mens man ser på solnedgangen og ikke mindst (til nogles forargelse) nøgenbadning.

Koh Kradan er kendt for de “undersøiske bryllupper” som hvert år arrangeres af den Thailands Turist Organisation (TAT).

Transport: Med båd fra Pak Meng Pier eller Hat Yao/Ban Chao Mai pier i Trang.
Varighed: Ca. 30 min.

→ Læs mere om Koh Kradan HER
→ Find resorts på Koh Kradan HER (affilitelink)

Koh Lao Liang

Hvis du leder efter isolation, så skal du tage til Koh Lao Liang.

Laoliang-Beach-Resort-Thailands-mindre-kendte-oeerStranden fra Laoliang Beach Resort

Koh Lao Liang er så lille at man med kajak kan sejle rundt om den på en halv time. Der findes kun én strand, men smuk med klippesider indhyllet i tropisk regnskov.

Koh Lao Liang er bestemt blandt en af Thailands mindre kendte øer og de få som besøger den, kommer oftest som en del af en arrangeret pakke. I et par dage er de på snorkle- og/eller dykkerture, de ror kajak og/eller klatre på klippevæggene. Herefter smutter de videre til næste ø.

På øen ligger kun ét resort, Laoliang Beach Resort (affilitelink) og der er ikke plads til flere.

“Glamping”

Laoliang Beach Resort er helt specielt. Man bor i forholdsvis store telte, placeret direkte på stranden i skyggen af den tropiske regnskov.

koh-laoliang-Thailands-mindre-kendte-oeer

Inde i teltet er der soveværelse med gulve af bambusmåtter og herpå tykke madrasser med hvide lagner og bløde tæpper.

Badeværelse deler man med andre og er beliggende i en særskilt flot stråtækt bygning, med adskillige toiletter og brusere. Kun koldt vand.

Når man booker et “værelse” inkluderer prisen 3 rigtig gode måltider, fri brug af kajakker og snorkeludstyr.

Koh Lao Liang er en vidunderlig bounty ø med en fantastisk atmosfære. Her får du en uforglemmelig oplevelse, ulig noget du ellers finder i Thailand.

Med lidt held kan du ligge på stranden og se delfiner svømme rundt og om aftenen kan du ”hænge ud” på den hyggelige strandbar.

Koh Lao Liang har kun åbent i højsæsonen.

Transport: Med longtail båd fra Ko Sukorn eller Ko Libong (de nærmeste øer), eller med båd fra Tasae og Haad Yao i Trang.
Varighed: Fra 30-45 min. til 2,5 time afhængig hvorfra og hvilken båd du benytter.

→ Læs mere om Lao Liang HER

Koh Mak

Et par kilometer syd for Koh Chang (Trat) ligger denne fantastiske og meget lidt turistede perle. Et tropisk paradis for dem som gerne vil nyde det stille eksotiske liv.

Miniguide-til-Koh-Mak

Til trods for at øen er berømt for sin natur, faktisk så berømt at øen er brugt i flere film, grundet sin autentiske, tropiske og uspolerede natur, er den meget lidt besøgt.

Blandt verdens 10 bedste strande

Få nogle år siden kårede The Sunday Times Koh Mak til at være blandt de 10 bedste strande i verden. Så det er en gåde at ikke flere turister besøger øen.

Èn enkelt vej fører gennem øen, hvilket gør det nemt selv at finde sine egne små øde strande eller gå på opdagelse i regnskoven.

Kokos- og gummiplantager dækker en stor del af øen og befolkningen på øen er fordelt på jordejerne og deres ansatte. Der er ca. 600 fastboende på øen.

Guide-til-Koh-Mak-Strand

Indtil 90’erne var der kun nogle få resorts på øen. I dag er der en del flere og med alt fra backpacker- til luksus- og spa resorts.

→ Her kan du se udvalget af resorts (affiliatelink)

De fleste aktiviteter på øen er primært at udforske naturen, snorkle og/eller dykke i den nærliggende marinepark, eller at dase på stranden eller ligge i en hængekøje.

Natteliv er så godt som ikke-eksisterende, bortset fra et par hyggelige barer og restauranter. Er du til fest og farver, så bør du nok blive på Koh Chang.

Hvor længe Koh Mak kan forblive blandt Thailands mindre kendte øer – eller i hvert fald mindre besøgte øer, er uvist. Men skal du nå at opleve noget rigtig autentisk, så skal det nok være meget snart.

Transport: Fra Trat med speedbåde eller fra Koh Chang med træbåd
Varighed: Ca. 1,5 time fra Trat og ca. 2 timer fra Koh Chang

→ Læs mere om Koh Mak HER og Guide til Koh Mak HER

Koh Phayam

Koh Phayam kan prale af lange forholdsvis øde strande, mange trekking ruter, et fantastisk fugleliv, veje uden biler og en lille landsby.

Øen ligger tæt på den burmesiske grænse og var indtil for nogle år siden nærmest ukendt for turister. Øen er stadig ikke overrendt i forhold til mange andre øer, men turismen har virkelig taget til i de sidste 5 år.

Halvdelen af turisterne på Koh Phayam er backpackere. Resten er en blanding af mere modne par og familier. I højsæsonen kan du med fordel forudbooke resort, for at være sikker på at få en bungalow.

Ideelt for backpackere

De fleste bungalows på øen er ovevejende små originale og helt enkle bungalows med fan, myggenet, koldt vand i bruseren og terrasser med hængekøje.

Rabbit-Bungalow-Thailands-mindre-kendte-oeerRabbit Bungalow Resort (affilitelink) på Koh Phayam

Hele tiden åbner der nye resorts og de gamle har konstant travlt med at bygge flere bungalows for at imødekomme den stigende efterspørgsel.

Bliver man boende i flere uger (hvilket en del gør) kan man forhandle gode rabatter – selv i højsæsonen.

Højsæsonen på Koh Phayam ligger fra nov. til maj. Det kan ikke anbefales at tage til Koh Phayam udenfor højsæsonen, da øen ofte får store mænger regn. Selv elforsyningen bliver en del dårligere i lavsæsonen og de fleste resorts og restauranter vælger da også at lukker helt ned.

Transport: Med båd fra Ranong
Varighed: Ca. 2 timer med longtail og 30-40 min. med speedbåd.

→ Læs mere om Koh Phayam HER

Surin Islands

Koh Surin øerne besøges af de fleste på en dagstur. Øerne er dog værd at bruge nogle dage på.

Området er med storslået natur på både land og under vand. Herudover er der de fineste hvide sandstrande, med det flotteste smaragdgrønne vand du finder i Asien.

Koh Surin består af 5 små øer – Koh Surin Nuea (nord) og Koh Surin Tai (syd), Koh Ri, Koh Khai og Koh Klang.

Øerne er mest kendte for deres fantastiske dykning, snorkling, vandreture og fiskeri.

Sammen med Koh Tao, anses Koh Surin for at være et af Thailands bedste dykker og snorkling steder. Ofte er hvalhajer spottet ud for den nordlige kyst af Koh Surin.

På mere regelmæssige besøg kommer sommerfuglefisk, butterflyfisk, moræner, hajer, havskildpadder og meget andet.

Men også på landjorden er der noget at komme efter på Koh Surin, for her kan du opleve både aber, slanger, varaner og adskillige krabber og fugle.

Moken folket

Surin er hjemsted for hav-sigøjnerne ”Moken”. De bor på deres både som kaldes ”Kabang”. En del af dem er i dag thailandske statsborgere, men mange af dem er stadig statsløse.

De lever primært af at samle skaldyr og snegle, hvilket officielt er ulovligt, grundet Surins national park status. Men myndighederne og UNESCO har valgt at se gennem fingrene med det, da Moken’s befolkningsantal på kun ca. 150 er ubetydelig og deres situation kompliceret.

Ulovligt fiskeri og i nogen grad den skødesløse opførsel blandt snorklere og dykkere samt bådejere, udgør en langt større trussel mod øernes økologi end Mokens tilstedeværelse.

På den sydlige ø, er der en lille Moken ”landsby”, hvor man kan se små stråtækte både og farverige træ-søjlefigurer bygget med respekt for forfædrene.

Besøg i Moken landsbyen

Besøger man Moken landsbyen, hvilket er blevet en ret stor turistattraktion de seneste år, skal det være med respekt for deres traditionelle kultur. Donationer af både mad og tøj er meget velkomne.

Bortset fra Moken landsbyen er hele området i Koh Surin Tai lukket for turister. På Koh Surin Nuea er det slet ikke tilladt at sætte fod på det meste af øen, bortset fra Mai Ngam og Kong KHAD camping områder.

På den sydlige ø, lægger havskildpadderne deres reder med æg.

Samlet set, er Koh Surin virkelig et paradis for plante- og dyreliv, så alle restriktioner er udelukkende lavet for at beskytte økosystemet.

Bryder man reglerne bare det mindste, kan man se frem til pænt store bøder og vil straks blive sparket ud af øen.

Trods de mange regler, er der alligevel gode muligheder for at udforske vandet omkring øerne og nyde Koh Surins strande, bugter, klipper og mangroveskove.

Transport: Med båd fra Khura Buri Pier tæt på Si Phangnga- og Khao Sok Nationalpark (Khao Lak)
Varighed: Ca. 1-1,5 time

→ Her kan du læse mere om Surin Islands og Moken folket

Har du tips til andre af Thailands mindre kendte øer, så skriv endelig om dem i kommentaren herunder.

Artiklen er opdateret d. 29. april 2022

Når du ser (affiliatelink) i artiklen, betyder det at hvis du booker flybilletter, hoteller, seværdigheder mv. via vores links, så tjener vi en lille smule i kommission UDEN det kommer til at koste dig ekstra - Tak for din støtte

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *