Vil du opleve noget af Thailands originalitet, så får du her en guide til nogle super charmerende øer, som stadig føles som Thailand for mange år siden..

Thailands mindre kendte og næsten uspolerede øer

Thailand har langt flere øer end de fleste måske lige er klar over, og for især første gangs besøgende, kan det være rigtig svært at vælge hvilke øer man skal rejse til.

Thailands-mindre-kendte-øer-railay-bay

Coral og Raya øerne

Ud for Phukets sydkyst ligger en række små øer. De fleste af dem er ubeboede, med undtagelse af Coral og Raya øerne (også kendt som Racha Islands).

På begge øer finder du vidunderligt klart vand med koraller og flotte fisk.

Sidder du på Phuket og har lyst til at komme lidt væk fra menneskemængden og få lidt fred og idyl, så kan du på bare 15 min. med speedbåd, fra havnen i Chalong, være på øerne.

Coral Island

Thailands-mindre-kendte-øer-coral-island

Coral Island, som er den mindste af de 2 øer, er privatejet af Coral Island Resort, som også er det eneste resort på øen.

I løbet af dagen får øen besøg af de mange turister, som på dagsture kommer for at nyde den lange hvide strand samt det klare vand, men sidst på eftermiddagen sejler de tilbage igen.

Snorklingen på Coral Island er helt i top og man skal ikke langt ud for at se flotte farverige koralfisk, hvilket også gør stranden til et rigtigt godt sted for børn at lære at snorkle.

Udover snorkling byder øen også på andre aktiviteter såsom dykning, bananbåde og parasailing m.m.

Langs stranden finder du både restauranter og souvenirbutikker, og trænger du til Thaimassage eller en kold drink, så kan dette også klares på Coral Island.

Her kan du læse mere om og finde resorts på Coral Island 

Raya Island

Thailands-mindre-kendte-øer-Raya Island

Øen Raya Island (også kaldet Koh Racha) er større end Coral Island, men i vid udstrækning mindre udviklet.

Øen har 3 veletablerede resorts The RachaRayaburi ResortBan Raya Resort & Spa og et enkelt navnløst resort, som kun er åbent i højsæsonen.

Øen er en førsteklasses destination for både Yacht gæster som i nogle dage går i land og bor på de dyrere resorts – og for dykkere, som typisk på forhånd booker alle de billige resorts.

Mellem yachter og dykkerbåde, finder du også speedbåde med dagsturister, som skal nyde Raya’s krystalklare vand og de smukke bugter – som i højsæsonen kan være rigeligt overbelagte i dagstimerne.

Aktiviteterne på Raya er som på Coral, snorkling, og har du ikke dit eget udstyr, så kan det lejes.

Tag ud og besøg “Lah Bay”, som byder på masser af kæmpe stjernefisk, kuglefisk og regnbueørreder – en top oplevelse!

På Raya har du også mulighed for at mountainbike og tage på naturvandriger. Resorts’ne tilbydes også fisketure og ridning – men det er ikke billigt.

En lille overvejende muslimsk befolkning af landmænd og fiskere bor på Raya, og der er endda en lille moské. Du finder derfor heller ikke svinekød på nogen af øens restauranter og det må heller ikke tages med til øen.

Her kan du læse mere om og finde resorts på Raya Island 

Koh Bulon Lae

Thailands-mindre-kendte-øer-Bulon-Leh

Omgivet af varmt klart vand, masser af tropiske blomster, utallige sommerfugle og charmerende lokale Thai’er, som på mange måder, værner om den gamle ø, er Bulon Lae (også kaldet Bulon Leh) noget helt særligt.

Her finder du originalitet så det batter!

Strande med hvidt og blødt sand og krystalklart vand. I sammenligning med andre øer er Koh Bulon Lae meget fredeligt og roligt.

For dem som bare vil have fred og ro, er Bulon Lae en af Thailands mest unikke øer. Bulon Lae har en helt fantastisk magi over sig.

Øen er meget lille og det tager ikke mere end 15-20 min. at gå fra den ene side til den anden – hvor du i øvrigt undervejs kommer forbi en bar – dedikeret til Bob Marley – her er det et must lige at stoppe og få en kold øl eller drink serveret af den søde indehaver.

Turen fra havnen i Pakbara, tager ca. en time og ved ankomst blive du sat af på øens bedste strand. Her findes der flere gode resorts og til bemærkelsesværdige lave priser.

Den østlige side af øen er primært besøgt af backpackere og her finder du en god håndfuld resorts med små primitive bungalows til priser som starter fra ca. 600 bath for en overnatning.

På vestsiden ligger en lille lokal fiskerby og ellers kun uberørt regnskov.

Øens sydlige del er for de lidt dyrere resorts og det er også her, du finder den bedste strand.

På den nordlige del ligger landsbyen og også her finder du en håndfuld billige resorts.

En lille sti forbinder områderne på øen og kommer du gående mod syd, fyldes luften af en skøn duft af de mange gummitræer, som er en meget vigtig indtægtskilde for øen.

Om aftenen sidder man på stranden og hygger, men vær opmærksom på at stier/veje ikke er oplyste, så det kan være en god ide både at huske sko og en lommelygte til vejen hjem fra stranden – også fordi Bulon Lae er kendt for sit store antal af, til tider, ret store firben.

Bulon Lae er stærkt sæsonspræget og det bedste tidspunkt at besøge øen på, er fra slutningen af november til midten af april.
Kommer man udenfor sæsonen (selv i oktober), kan man risikere kun at finde ét åbent resort og de fleste restauranter er lukkede.

Læs mere om Bulon Lae HER

Koh Chang Noi

Thailands-mindre-kendte-øer-Koh-Chang-Noi

Ikke at forveksle med den langt større ø, Koh Chang, som ligger i Trat provinsen.

Koh Chang Noi er en helt fantastisk ø – nok en af Thailands mest støjsvage, mest afslappende og mindst udviklede ø.

Øen har en vidunderlig tilbagelænet atmosfære, som du ikke finder mange andre steder.

Her skal du ikke forvente at finde luksus resorts eller busser fyldt med dagsturister, men bare små rustikke bungalows, hvoraf de fleste er er spartanske og bygget i enten træ- eller sten.

På øen hersker et helt unikt fællesskab af kunstnere, forfattere og musikere, som hvert år vender tilbage for i en længere periode, at få fred til at arbejde.

Koh Chang Noi er helt sikkert destinationen hvis man elsker natur, reggae musik og i det hele taget bare gerne vil væk fra det hele.

Øens navn, Chang, hentyder ikke til de elefanter som faktisk lever på øen, men mere grundet øens elefantlignende form.

Koh Chang Noi er ikke en lille ø, og store dele består af tæt regnskov med et fantastisk dyreliv, imponerende klipper og stejle bjergskråninger, skønne og næsten uberørte strande, og masser af gummitræ-, akacie nød- og frugtplantager.

Har man aldrig set hvordan akacienødder vokser på et træ, så kom til Koh Chang Noi.

Selvom øen byder på både dykkerture, fisketure og kajakudlejning, så er mentaliteten mest, at man helst ikke bevæger sig for langt væk fra sin hængekøje.

Snorkling er muligt, men vandet består mest af sandbund, så der er ikke meget at se på.

På stranden er der, hvis man bor på Cashew Resort, daglige yogahold, beachvolley og om aftenen hygges der med guitar underholdning.

Koh Chang Noi strande har måske ikke det kridhvide melede sand man finder andre steder i Thailand, til gengæld er de store og næsten mennesketomme, men sandet har en mere lys gullig farve.

Den største strand er Long Beach, som strækker sig langs den midterste del af øens vestkyst. Herfra kan man i det fjerne se helt til Burma og solnedgangen fra Long Beach er helt fantastisk.

Koh Chang Noi har også en lille militærlejr, som er gemt væk i den nordlige del af øen og som ikke ellers berør øens afslappede atmosfære.

Koh Chang Noi er en sæsonsø, som skal besøges mellem november og april. I regntiden er øen en af Thailands vådeste områder og indimellem med kraftige storme.

Læs mere om Koh Chang Noi HER

Koh Kradan

I Trang provinsen, syd for Koh Muk og Kog Ngai, finder du øen Koh Kradan som er en af de mest isolerede øer, men hvor du stadig har mulighed for at overnatte.

Det er en lille, smal og aflang ø med en fantastisk sandstrand, som løber langs hele øens østkyst.

Gennem de sidste 20 år er der efterhånden kommet en håndfuld resorts, men øen er primært nationalpark og skulle du bevæge dig lidt udenfor selve strandområdet, og rende ind i en parkbetjent, kan det sagtens tænkes, at du bliver bedt om enten at betale ca. 200 bath, for at bevæge dig rundt i nationalparken OG måske også for at gå tilbage til stranden.

At blive på stranden er bestemt heller ikke et dårligt valg og de fleste som besøger øen, bliver som regel også her.

Koh Kradans strand er en af Trangs bedste strande med krystalklart blå-grønt vand, som er perfekt til badning.

Der er ikke en meget at foretage sig på Koh Kradan, andet end at ligge på stranden eller i sin hængekøje og beundre udsigten til Koh Muk og Koh Ngai – men måske er det netop det du har brug for.

Er du lidt mere aktiv, kan du snorkle ud til de nærliggende koraller og måske få et glimt af havskildpadder og dragefisk. Dog skal det siges, at det overvejende er fisk end store fantastiske koraller der er at kigge på.

På grund af den isolerede beliggenhed, vælger mange kun at besøge øen på dagsture fra Koh Muk og Koh Ngai, men hvis man drømmer sig væk fra resten af verden, er Koh Kradan et helt enestående sted at bo i nogle dage.

Her finder du ingen byer, ikke engang en landsby. De eneste beboere på øen, er dem som arbejder på de forskellige resorts, longtailboats indehavere og parkbetjente.

Der ligger en del små isolerede strande på øens vestlige side, hvoraf de fleste af dem kun kan besøges via en kajaktur.

Sunset Beach kan man komme til, via en lille sti fra Paradise Lost Resort. Sunset Beach er en lille og rolig strand med fine koraller i sandet, og om aftenen er stedet kendt for hyggeligt guitarspil, mens man ser på solnedgangen og ikke mindst, til nogens forargelse, nøgenbadning.

Koh Kradan er også stedet for ”de undersøiske bryllupper” som hvert år arrangeres af den Thailands Turist Organisation (TAT) – så hvis du drømmer om en uforglemmelig vielse, så var det måske noget.

Læs mere om Koh Kradan HER

Koh Lao Liang

Hvis du leder efter isolation, så skal du tage til Koh Lao Liang.

Øen er så lille, at man med kajak kan sejle rundt om den på en halv time og der findes kun én strand, men smuk med klippesider indhyllet i tropisk regnskov.

Der findes ikke noget sted som Lao Liang og det er helt unikt. Der er kun ét resort på øen og bogstaveligt talt, er der ikke plads til flere eller mere.

Resortet er helt specielt – man bor i forholdsvis store telte, placeret direkte på stranden i skyggen af den tropiske regnskov.

Indvendig er der separat soveværelse med gulve af bambusmåtter og herpå tykke madrasser med hvide lagner og bløde tæpper.

Badeværelserne deler man med andre, og i en flot særskilt stråtækt bygning med adskillige toiletter og brusere – med koldt vand.

De fleste besøgende på Lao Liang kommer som en del af en arrangeret tour, hvor de i et par dage dyrker snorkling, dykning, ror kajak og/eller klatre på klippevæggene, for herefter at rejse videre.

Man kan dog sagtens tage til øen uden i forvejen at have lavet en bookning. Når man booker et værelse inkluderer prisen 3 rigtig gode måltider, fri brug af kajakker og snorkeludstyr.

Så er du til bounty beach og ikke vil bekymre dig om fyldte strande og festglade mennesker, så finder du paradis på Lao Liang – en øde strand, en fantastisk atmosfære og en uforglemmelig oplevelse er ulig noget du ellers finder i Thailand.

Med lidt held kan du ligge på stranden og se delfiner svømme rundt, og om aftenen ”hænge ud” på den hyggelige strandbar – har man én gang besøgt Lao Liang, kommer man tilbage igen.

Lao Liang har kun åbent i højsæsonen.

Læs mere om Lao Liang HER

Koh Mak

Thailands-mindre-kendte-øer-Koh-Mak-Strand

Et par kilometer syd for Koh Chang (Trat) ligger denne fantastiske og lidt oversete perle. Et tropisk paradis for dem som gerne vil nyde det stille eksotiske liv.

Til trods for at øen er berømt for sin natur – faktisk så berømt at flere film, grundet den autentiske tropiske og uspolerede natur, har brugt øen til filmoptagelser – så er øen stadig ikke overrendt og ødelagt af turister.

The Sunday Times har kåret Koh Mak til at være blandt de 10 bedste strande i verden.

En enkelt vej fører gennem øen, som gør det muligt selv at finde sine egne små øde strande eller gå på opdagelse i regnskoven.

Kokos- og gummiplantager dækker en stor del af øen og befolkningen på øen er fordelt mellem jordejerne og deres ansatte. Der er ca. 600 fastboende på øen.

Indtil 90’erne var der kun nogle få resorts på øen, i dag er der en del flere og de spænder over alt fra backpacker resorts, til luksus Spa resorts.

Med 3 små havne, er der rig mulighed for at komme til og fra Koh Mak med både færge og speedbåd og de fleste resorts står klar på kajen, til gratis at køre dig til deres pågældende resorts – “good for business”.

Udenfor resortet er der ikke meget andet at tage sig til, end at nyde naturen, evt. snorkle og dykke i den nærliggende marinepark samt at dase på stranden eller i en hængekøje.

Natteliv er så godt som ikke-eksisterende, bortset fra et par hyggelige barer og restauranter – så bliv på Koh Chang, hvis du leder efter diskoteker m.m.

Hvor længe Koh Mak kan forblive denne lille bid af paradis tør vi slet ikke spå om, men skal du nå at opleve noget rigtig autentisk, så skal det nok være meget snart.

Læs mere om Koh Mak HER og find overnatning HER

Koh Phayam

Koh Phayam kan prale af lange forholdsvis øde strande, mange trekking ruter, et fantastisk fugleliv, veje uden biler og en lille landsby.

Øen ligger tæt på den Burmesiske grænse og var indtil for nogle år siden, nærmest ukendt for turister.

Øen er stadig ikke overrendt i forhold til mange andre øer, men turismen er virkelig taget til de sidste 5 år.

Af de turister som kommer til Koh Phayam, er halvdelen backpackere, og resten en blanding af ældre og familier.

På Koh Phayam finder du mest små originale og helt enkle bungalows med fan, myggenet, koldt vand i bruseren og terrasser med hængekøje.

Højsæsonen på Koh Phayam ligger fra nov. til maj, med især rigtig mange besøgende omkring jul.

På dette tidspunkt af året, kan det være en stor fordel at booke forud, for at være sikker på at kunne få en bungalow.

Også på Koh Phayam, vil du allerede på havnen blive mødt af udsendte fra resorts, som kan tilbyde dig overnatning.

Hele tiden åbner der nye resorts og de gamle har konstant travlt med at bygge flere bungalows for at imødekomme den stigende efterspørgsel.

Bliver man boende i flere uger (hvilket en del gør), kan man sagtens forhandle rabatter, selv i højsæsonen.

Det kan ikke anbefales at tage til Koh Phayam udenfor højsæsonen, dels på grund den store mænge regn der falder, men mest fordi mange resorts og restauranter lukker helt ned og elforsyningen bliver en del dårligere i lavsæsonen.

Læs mere om Koh Phayam HER og find overnatning HER

Surin øerne

Selv om mange vælger kun at besøge Koh Surin på en dagstur, så er det helt sikkert en ø, man sagtens kan tilbringe et par dage på.

Her er storslået natur på både land og under vand samt nogle af de fineste hvide sandstrande, med det mest smaragdgrønne vand du finder i Asien.

Koh Surin består af 5 små øer – Koh Surin Nuea (nord) og Koh Surin Tai (syd), Koh Ri, Koh Khai og Koh Klang.

Øerne er mest kendte for deres fantastiske dykning, snorkling, samt vandreture og fiskeri.

Sammen med Koh Tao, anses Koh Surin for at være et af Thailands bedste dykker og snorkling sted.

Ofte er hvalhajer spottet ud for den nordlige kyst af Koh Surin og af mere regelmæssige besøg kan ses sommerfuglefisk, butterflyfisk, moræner, hajer, havskildpadder og meget andet.

Koh Surin er nok bedst kendt for sit undervands dyreliv, men også på landjorden er der noget at komme efter.

Surin er hjemsted for sunde bestande af både aber, slanger, varaner og adskillige krabber og fugle.

Surin er også hjemsted for hav-sigøjnerne ”Moken”, som bor på deres både, kaldet ”Kabang”. En del af dem er i dag Thailandske statsborgere, men mange af dem er stadig statsløse.

De lever primært af at samle skaldyr og snegle, hvilket officielt er ulovligt, grundet Surins national park status, men myndighederne og UNESCO har man valgt at se gennem fingrene med det, da Moken’s befolkningsantal (ca. 150) er ubetydelig og deres situation kompliceret.

Ulovligt fiskeri, og i nogen grad den skødesløse opførsel blandt snorklere og dykkere samt bådejere, udgør en langt større trussel mod øernes økologi end Mokens tilstedeværelse.

På den sydlige ø, er der en lille Moken ”landsby”, hvor man kan se små stråtækte både og farverige træsøjlefigurer bygget med respekt for forfædrene.

Besøger man Moken landsbyen – hvilket er blevet en ret stor turistattraktion de seneste år – skal det være med respekt for deres traditionelle kultur – og donationer af både mad og tøj er meget velkomment.

Bortset fra Moken landsbyen, er hele området i Koh Surin Tai lukket for turister.

På Koh Surin Nuea er det slet ikke tilladt, at sætte foden på det meste af den nordlige ø, bortset fra Mai Ngam og Kong KHAD camping områder.

På den sydlige ø, lægger havskildpadderne deres reder med æg. Samlet set, er Koh Surin virkelig et paradis for plante- og dyreliv, så alle disse restriktioner er udelukkende lavet for at beskytte økosystemet.

Bryder man reglerne bare det mindste, kan man se frem til pænt store bøder og vil straks blive sparket ud af øen.

Alligevel er der gode muligheder for at udforske vandet omkring øerne og nyde Koh Surins strande og bugter, klippekyst og mangroveskove.

Du kan læse mere om Surin øerne og Moken folket HER

Har du forslag til andre af Thailands mindre kendte øer, så fortæl os endelig om dem i kommentaren herunder.

Læs mange flere Blogs & Guides om Thailand HER