På eventyr i Latinamerika

Udforsk fantastiske ruinbyer i junglen og gå ad små stier blandt himmelstræbende vulkaner. Besøg farverige landsbyer, shop på lokale markeder i gamle kolonitidsbyer og dans salsa til den lyse morgen på en lækker tropestrand…

Latinamerika har noget for alle. Men især for dem, der drømmer om ægte eventyr, eksotiske oplevelser og mødet med fremmede kulturer.

latinamerika-bugner-af-eventyr-Torres-del-Paine
Torres del Paine

Naturoplevelser

Er du til store naturoplevelser, har du meget i vente.

Latinamerikas natur er nemlig lige så storslået, som den er varieret. Amazonas dyrerige, jungle og de mægtige Andesbjerge, der hæver sig som en mur langs Sydamerikas rygrad, er uden tvivl blandt højdepunkterne.

Men du finder også en af verdens tørreste ørkener, mægtige gletsjere og aktive vulkaner. For slet ikke at tale om de forunderlige Gakapagos øer, der bugner af liv.

Tukan i Costa Rica - På eventyr i Latinamerika
Costa Rica – Tukan

Flere naturoplevelser venter i Centralamerika, hvor især Costa Rica byder på safari i verdensklasse.

Glem heller ikke Cubas smukke kalkstensbjerge, den smukke Atitlan-sø i Guatemala eller Mexicos dramatiske vandfald, kløfter og farverige koralrev.

Perus Machu Picchu - På eventyr i Latinamerika
Peru – Machu Picchu

Historiske levn

Adskillige store civilisationer har gennem tiderne sat deres præg på Latinamerika.

Syd- & Mellemamerika er et sandt skatkammer af fantastiske ruinbyer, mystiske gravmæler, junglepyramider og hyggelige kolonitidsbyer fra den spanske og portugisiske periode.

Blandt de absolutte højdepunkter er mayaernes- og aztekernes storslåede pyramider i Mexico og Guatemala samt Perus Machu Picchu, som ligger dramatisk på en klippehylde omgivet af takkede bjergtinder.

Men Latinamerika byder også på et væld af mindre kendte historiske levn, der er som taget ud af en eventyrfilm om Indiana Jones.

Kultur & mad

Også når det kommer til moderne kultur, har Latinamerika rigtig meget at byde på. Hvert land er unikt, og det mærker du tydeligt, når du krydser landegrænserne.

Her kan du danse tango i Argentina, samba i Brasilien og salsa på Cuba og når sulten melder sig byder en række af verdens bedste køkkener på alt fra tacos i Mexico til store bøffer i Argentina.

Tacos - På eventyr i LatinamerikaTacos

Glem heller ikke det nye peruvianske køkken, der nyder stor anerkendelse over hele verden.

Sørg for at gemme lidt plads i kufferten. Shopping i Latinamerika er fantastisk!

Markeder i Peru - På eventyr i Latinamerika
Markeder i Peru med vævede tasker mm

Det gælder både for gågaderne i modebevidste Buenos Aires, Rio de Janeiros utallige små butikker samt naturligvis de mange farverige markeder overalt i regionen. Der bugner af lokalt kunsthåndværk i strålende farver.

Så hvor skal man starte? Her får du et lille overblik over de forskellige lande.

Guide til lande i Latinamerika

Mexico

En Mexico rejse byder på en enorm variation. Mærk suset i gigantiske Mexico City, der gemmer på et væld af spanske kolonitidsbygninger og mægtige pyramider.

Sejl mellem 1000 meter høje klippemure i Sumidero-kløften og shop på farvestrålende indianermarkeder omkring hyggelige San Cristobal de Las Casas.

Tulum - Yucatan halvøen

Yucatan-halvøen er også rig på levn fra mayaernes storhedstid, og især ruinbyerne Palenque, Chichen Itza og Uxmal er absolutte højdepunkter.

Glem heller ikke ruinerne af zapotekernes hovedstad, Monte Alban, der ligger dramatisk på en bjergtop nær den charmerende kolonitidsby Oaxaca.

Mexico City Cathedral - På eventyr i Latinamaerika
Mexico City – Katedral

Naturelskere har også meget at glæde sig til i Mexico. Fra historiske Merida kan du besøge en flamingo-koloni. Nær Palenque indbyder vandfaldet Agua Azul til en dukkert omgivet af tropisk vegetation.

Det hele fuldendes af Mexicos forrygende køkken og de vidunderlige badestrande ved Playa del Carmen, hvorfra der kun er en kort sejltur ud til et af verdens største koralrev.

Guatemala

Guatemala er som skabt til eventyr. Ved Atitlan-søen spejler mægtige vulkaner sig i det blanke vand, og langs søens bred går livet sin vante gang i små lokale indianerlandsbyer.

Fra Atitlan er det kun en kort køretur forbi kaffeplantager til Antigua Guatemala, der er en stærk kandidat til titlen som Latinamerikas smukkeste kolonitidsby.

Guatemala Antigua - På eventyr i Latinamerika
Guatemala Antigua

Her flankeres de gamle brolagte gader af spanske kirker og endeløse rækker af kolonitidsbygninger i stærke farver.

Duften af kaffe breder sig fra de lokale caféer, og på byens markeder faldbyder indianere fra de omkringliggende landsbyer deres varer.

Guatemala Tikal - På eventyr i Latinamerika
Guatemala Tikal Ruinby

Helt andre oplevelser venter i det nordlige Guatemala.

Her er landskaberne flade og dækket af tæt jungle. Men spredt ud mellem træerne ligger ruinerne af maya-byen Tikal, der var en af de absolutte supermagter i mayaernes storhedstid.

Costa Rica

Rejser til Costa Rica står først og fremmest i naturens tegn. Det med god grund. For Costa Rica er ualmindelig rig på både dramatiske landskaber og dyreliv.

Sejl dybt ind i junglen på udkig efter dyrene i Tortuguero nationalparken, nyd synet af den perfekte vulkan Arenal og udforsk Monteverdes tågeskove fra gangbroer spændt ud mellem trækronerne.

Costa Rica Monteverde - På eventyr i Latinamerika
Costa Rica Monteverde

Kig også efter kolibrier, tukaner og næsebjørne i Ricon de la Vieja, inden rejsen til Costa Rica kan afrundes med tropisk badeferie i Playa Samara.

Vejene i Costa Rica er tilmed så gode, at det er muligt at udforske Costa Rica i bil på en kør-selv-tur, hvis du foretrækker det.

Spider monkey på Costa Rica - På eventyr i Latinamerika
Costa Rica edderkopabe

Nicaragua

Nicaragua er sjældent det første land, man tænker på, når en rejse til Latinamerika skal planlægges.

Men for de eventyrlystne, der gerne vil væk fra de gængse turistruter, byder dette oversete land på et væld af oplevelser.

Granada og Leon er begge blandt Latinamerikas mest spændende kolonitidsbyer.

Nicaragua Granada - På eventyr i Latinamerika
Nicaragua Granada

Kig også forbi vulkanen Masaya, som spanierne troede var indgangen til Helvede, inden du står til søs på den store Nicaragua-sø.

Søen har 365 øer, men særligt Isla Ometepe er et besøg værd. Her hæver to mægtige vulkaner sig direkte op af vandet kun forbundet af en smal landtange.

Nicaragua Isla Ometepe
Nicaragua Isla Ometepe

Smukke laguner og sorte vulkanske strande indbyder til en dukkert, mens stenstatuer og hundredvis af helleristninger spredt rundt på øen vidner om en rig og gådefuld kultur.

Cuba

Cuba er helt sin egen, og selvom landet i disse år åbner sig mere og mere op for omverdenen, er landets unikke sjæl stadig intakt.

Cuba Havana - På eventyr i Latinamerika
Cuba – Havanna

Ikke mindst i Havannas gamle bydel, hvor amerikanske dollargrin fra 1950erne triller ad de brostenslagte gader mellem spanske kolonitidsbygninger i malerisk forfald.

Mere fred og ro er der i den smukke kolonitidsby Trinidad samt i Viñales-dalen, hvor solbrune bønder passer tobaksmarkerne omgivet af dramatiske kalkstensbjerge.

Cubanske GademusikanterCubanske gademusikanter

Flere eventyr venter på det sjældent besøgte østlige Cuba. Men glem heller ikke at prøve de lokale mojitos til tonerne af salsa-musik på et lille, lokalt spillested.

Eller at nyde et par dages badeferie i Trinidad eller Varadero, der med rette er berømt for sit hvide sand og turkisblå hav.

Varadero strand Cuba
Cuba – Varadero

Du kan sågar vælge at opleve Cuba på en kør-selv-ferie, hvis du foretrækker den ultimative frihed til at udforske på egen hånd.

Ecuador

Ecuador synes på mange måder at fange alt det bedste af Sydamerika.

Her kan du nyde stemningen blandt spanske kolonitidsbygninger i Quito. Du kan shoppe på et af Sydamerikas bedste indianermarkeder i Otavalo, og opleve storslåede vulkanske landskaber ved Cuicocha og Cotopaxi.

Men for de fleste er højdepunktet på en Ecuador-rejse Galapagos øerne, der ligger langt ude i Stillehavet.

Oplev Galapagos Øerne
Galapagos

Et krydstogt ved Galapagos er en enestående oplevelse.

Søløver soler sig på stranden, pingviner og havskildpadder boltrer sig i vandet, og fugle i stort antal yngler på de forrevne lavaøer side om side med havleguaner og krabber.

Galapagos Pingviner
Galapagos pingviner

Ved Galapagos er mennesket blot besøgende i dyrenes verden og her tillader dyrene os at komme ualmindelig tæt på.

Peru

At se ruinbyen Machu Picchu glimte i morgensolen omgivet af dybe kløfter og grønklædte bjerge er en oplevelse for livet. Især hvis du ankommer efter at have gået i dagevis ad gamle inka-stier gennem bjergene.

Men rejser til Peru har meget mere at byde på end den berømte ruinby.

Titicaca søen i Peru - På eventyr i Latinamerika
Peru – Titicacasøen

Nyd stemningen bland spanske kolonitidsbygninger i Lima og Arequipa. Se kondorer svæve på vindene over den dybe Colca Canyon. Sejl ud på Titicaca-søens spejlblanke vand blandt farvestrålende indianere og flydende sivøer.

Inkaernes fascinerende kultur kan du få ind under huden i deres gamle hovedstad Cuzco. I dag er en af Sydamerikas hyggeligste kolonitidsbyer.

Men det er også værd at udforske Den Hellige Dal, hvor du kan møde efterkommerne af inkaerne på farverige markeder og udforske levn fra deres gamle civilisation.

Cuzco inkaer - På eventyr i Latinamerika
Cuzco blandt de lokale

Drømmer du om endnu flere eventyr, er der masser af muligheder i Peru. Rejs dybt ind i den peruvianske del af Amazonas på udkig efter dyrelivet i junglen.

Stå til søs blandt søløver og havfugle ved Isla Ballestras, udforsk ørkenen ved Ica og oplev de gådefulde Nazca-linjer fra luften. Mulighederne er uendelige i Peru.

Bolivia

Bolivia er et af Sydamerikas mest oversete rejselande.

De få eventyrlystne rejsende, der finder vej hertil, kan glæde sig over både spændende kulturer, rig historie og ikke mindst nogle af de mest dramatiske landskaber i Sydamerika.

Byerne Santa Cruz og Sucre byder på flotte kolonitidsbygninger, mens minerne i Potosi giver et fascinerende indblik i en helt anden verden.

Bolivia Potosi - På eventyr i Latinamerika
Bolivia – Potosi

Det er svært at forstå i dag. Men engang var denne afsidesliggende mineby i 4.090 meters højde en af verdens største.

Et andet af Bolivias helt store højdepunkter er saltsøen, Sala de Uyuni. Men en ekspedition i dette område vil også tage dig igennem rå bjergørken med perfekte vulkankegler, farvede søer og lyserøde flamingoer.

Bolivia – Sala de Uyuni
Bolivia – Sala de Uyuni

Helt andre oplevelser venter omkring hovedstaden La Paz, hvis heksemarked i høj grad er et besøg værd.

Uden for byen vidner Tiwanaku-ruinerne om fortidens civilisationer, mens den bolivianske side af Titicaca-søen er fuld af legender om inka-rigets opståen.

Brasilien

Fodbold, strandliv og livsglæde er for mange indbegreberne af Brasilien. Men dette enorme land har meget mere at byde på.

Her kan du også stå på kanten af Foz do Iguazu og se vandmasserne falde i dybet med en hul rumlen.

I Rio de Janeiro kan du nyde udsigten over byen og havet fra Sukkertoppen eller fra den store Kristus-figur på toppen af Corcovado-bjerget.

Brasilien – Rio de Janeiro - På eventyr i Latinamerika
Brasilien – Rio de Janeiro

I kolonitidsbyen Salvador kommer du helt tæt på den brasilianske kultur.

Flere oplevelser venter dybt inde i Amazonas, hvor regnskoven skjuler et væld af dyr samt spændende indfødte folkeslag.

Men ingen rejse til Brasilien uden badeferie.

latinamerika-bugner-af-eventyr-Buzios
Buzios

De legendariske strande i Rio de Janeiro skal naturligvis opleves. Men besøg også halvøen Buzios nord for Rio, hvor du har hele 20 vidunderlige strande at vælge imellem.

Argentina

Buenos Aires er hjertet i landet og det oplagte sted at starte en rejse til Argentina.

Udforsk de forskellige bydele, shop side om side med modebevidste lokale, og nyd en stor bøf efterfulgt af en aften til tonerne af lidenskabelig tango.

Buenos Aires
Buenos Aires

Omkring den afsidesliggende kolonitidsby Salta langt mod nord ligger små landsbyer spredt ud i de farvede klippelandskaber.

Ved Foz do Iguazu falder hundredvis af små og store vandfald ned i en dyb kløft omgivet af tropisk vegetation.

Argentina – Foz do Iguazu
Argentina – Foz do Iguazu

Mod syd bliver landskaberne hurtigt barske.

Ved El Calafate domineres naturen af takkede bjerge, farvede søer og mægtige gletsjere som den berømte Perito Moreno. Men trods de barske omgivelser er dyrelivet rigt.

Argentina Patagonien pingviner - På eventyr i Latinamerika
Patagonien pingviner

Især ved Peninsula Valdez, hvor enorme søelefanter, søløver, sæler og havfugle holder til langs kysterne, mens hvaler i stort antal søger føde på havet.

Mere frodigt bliver det omkring Mendoza, hvor vinstokkene står i snorlige rækker med udsigt til de snedækkede Andesbjerge.

Argentina Bariloche - På eventyr i Latinamerika
Bariloche

Eller i Argentinas søhøjland ved Bariloche, der byder på billedskønne landskaber med dybblå søer og lave, skovklædte bjerge.

Chile

Chile er et paradis for naturelskere. Langt mod syd lokker nationalparken Torres del Paine med takkede bjergtoppe, gletsjere, turkisfarvede søer, vandfald og frodige dale.

Torres del Paine - På eventyr i Latinamerika
Torres del Paine

I skærgården langs kysten ligger små hyggelige byer som Puerto Natales omgivet af sneklædte bjerge og Patagoniens slette.

Mindre barske er landskaberne i Chiles søhøjland omkring Peulla, hvor bjerge, perfekte vulkaner og tætte skove spejler sig i de dybblå søer.

Nær grænsen til Bolivia i den nordlige del af Chile mødes du af helt andre typer landskaber.

Her domineres naturen af spruttende gejsere, dramatiske vulkaner og rå højlandsørken, der mest af alt ligner noget fra en fremmed planet.

Særlig smuk er Månedalen ved solnedgang, når det bløde aftenlys bader de rustrøde landskaber i et gyldent skær.

Santiago de Chile
Santiago de Chile

Hovedstaden Santiago de Chile står i skærende kontrast til den rå natur.

Santiago er på alle måder en moderne og komfortabel by, men det er også en by fyldt med spændende historier og et rigt kulturliv.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Translate »